Odstre?ova?ky 2.svetovej vojny
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Sovětské protitankové pušky PTRD a PTRS ráže 14.5mm.Pokud byla frontová linie stabilizována,prováděly PT pušky přímé i nepřímé palby,a to až na vzdálenost 1500m.Také byly pro svůj velký dostřel(až 6500m!)používány jako odstřelovací zbraně.No nevím na těch 6km bych byl rád kdybych trefil v dálce alespon malý město 

Sovětské zbraně měly na to, jak bídně byly občas zpracované, poměrně slušnou přesnost, to samé platí o munici. Tzn. na dostatečně velké skupinové cíle (např. jedoucí kolona) by to podle mě možná mohlo jít.Péta píše:...No nevím na těch 6km bych byl rád kdybych trefil v dálce alespon malý město
Žádná zbraň není přesnější, než jí dovolí střelec.
-
- Odborník na zbraně
Franku, ty se tady pořád modlíš k Mosinovi, ale měl jsi ho někdy skutečně v ruce? To dřevěný není pažba, ale spíš socha vod kuše, nevím, co ti na něm připadá krásný. Kromě toho kope jak stará kobyla. Když už se tu bavíme o old-timerech, z toho, co mi prošlo rukama, jednoznačně vede dlouhý Mauser 98. Pažba padne do ruky ve všech polohách, správný sklon pažby výstřel udělá snesitelnějším, nehledě na to, že dlouhá hlaveň tu ránu jakoby rozloží, takže tě to nenakopne, přetože ten vjem z velký flinty máš. Železo je precizně zpracovaný, protože tyhle zbraně se dělaly jen před válkou a na začátku války. Mosin je proti tomu krumpáč, ikdyž musím uznat, že na to, jak hnusně je zpracovanej, docela střílí. Jenže po 30 ranách máš dost. Rusákům se na Mosinu povedly mířidla. Zatímco stříšková muška a véčkový hledí na mauseru vyžaduje dobrý oči a dobrou viditelnost, ten hrubej kolík a humpolácký hledí na mosinu jsou vidět bezmála potmě a se 6 dioptriema. Protě je to rozdíl výrobních podmínek a přístupu - německá precize vers. ruská účelnost.
No jo vidis a mne jde dost o vykon zbrane a jak si sam rekl tak je to docela pecka. Ja nevim proc ale mosin my rika neco vic jak Mauser. Ale taky nerikam ze Mauser je zlej taky sem srilrl z Mausera a je to krasna zbran ale mosin se mi i tak libi vic.
- Přílohy
-
- Mauser
- 1937 K98.jpg (10.41KiB)Zobrazeno 1362 x
-
- Mosin
- 1.jpg (10.05KiB)Zobrazeno 1391 x
-
- Odborník na zbraně
To není o tom, že by Mauser měl menší výkon, než Mosin - rozdíly tam samozřejmě budou a možná dokonce ve prospěch Mausera, ale to, že Mauser tolik nekope, je dáno konstrukcí zbraně. Jinak kátkej Mauser (98K) kope taky pěkně, ale dlouhej (Gew.98) nebo Turek (M38) to je paráda. A přitom to střílí stejným nábojem. Doufám, že mě ortodoxní sběratelé neukřižujou za ta označení.
No já myslím že prvním takový větším testíkem prošla docela úspěšně www.sweb.cz/ares79/libava.htm .. co myslíš ty?
-
- Odborník na zbraně
Výsledky odpovídají úrovni zbraně, malému zvětšení optiky a bočnímu větru. Na závod oldtimerů dobrý, ale na závody odstřelovačů? No nevím.... Když proti tobě nastoupí chlapi se Sako TRG, s Tikkama, s ČZ 750 nebo s Remingtonem 700, je to bez šance. Je pravda, že 400 m už je dost kumšt i s novými zbraněmi.