O vzduchovk?ch Gamo

Vše o vzduchovkách, plynovkách, aisoftu a popřípadě i paintballu.

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Bob9
Re: O vzduchovkách Gamo

Příspěvek od Bob9 » 26 říj 2012 20:43

ne,ne,díky za tip,ale jsem na klasický typ pažby,tyhle thumbhole se mi nelíbí,nesedí,navíc je to 4.5mm

Slavia 634 4.5mm + Nikko Stirling Air King 4x32 AO Gold Crown
Hatsan Ranger 99 5.5mm + Walther 6x42 AO
67.

Příspěvek od 67. » 27 říj 2012 06:29

Každému,kto rozmýšľa nad kúpou gamo-hatsanov radím,aby si radšej kúpil Cometu.Je to spoľahlivá vzduchovka,síce trocha drahšia,ale kvalitne spracovaná,jednoduchá a na lámačku pomerne presná.Výnimočný je nastaviteľný spúšťový mechanizmus,ktorý ani s 22J pružinou nestratil hladký a plynulý chod.
...vzduchovky-optiky-diabolky-streľba...a mnoho iného,čo sem už ale nepatrí...
http://www.risopepi.sk
Bob9

Příspěvek od Bob9 » 27 říj 2012 08:37

to 67. - díky za cennou radu.Ale asi jsem nebyl pochopen,chci si tu Gamovku koupit,protože bych rád na vlastní kůži zkusil,jestli a jak moc velké zklamání to je,jak se píše.Chci si na to udělat vlastní názor,na základě vlastní zkušenosti.Když jsem potřeboval radu jakou koupit vzduchovku,bylo mi kvalitně porazeno,tady na foru,koupil jsem a jsem spokojen.
Rád bych tedy zkusil i proklínané-chválené Gamo,v 5.5mm,plast. pažba,do 5tic,střelba na 20m,ale nevím zda je velký rozdíl v přesnosti u lámačky,nebo pevné hlavně,a zda je funkční(aspoň trochu)ten modrátor na konci hlavně,vybírám z-
-Gamo Big Cat
-Gamo Shadow CSI
-Gamo CFX
mažki

Příspěvek od mažki » 27 říj 2012 10:38

Ak na taketo porovnanie by bola asi naj ta CFX na forach sa pise ze je to ich najlepsi model a cena je skoro rovnaka ako s634 takze by to bolo zaujimave zrovnanie ako presnosti tak vnutornosti, myslim ze u nej by si ani nelutoval ze si sa na taketo porovnanie dal a urcite by posluzila.
Gamo hunter DX -Nikko Stirling 6x40AO mounmaster
Crosman Benjamin trail nitro piston 2.
Beretta APX 4,5mm
Bob9

Příspěvek od Bob9 » 27 říj 2012 11:13

2mažki-no právě,na"plechovkové" střílení jsem si pořídil 634,a třebaže jen týden,ale jsem nadšený a spokojený,s optikou 6x42 cca 5.5tic,v 4.5 ráži,na ty zahradní turnaje super volba.No a chtěl bych jí pořídit sestřičku :D .Pracuju v potravinářství,a vím že co zimu se nám do skladů stahují hlodavci,a skladníci spolu s deratizéry až do jara bojují.Třebaže jsem velký milovník přírody i zvířat,o terče by nouze nebyla-ono když každou zimu se dají i do garáží,tak není auto v kterém by něco nepřekousaly,nesežraly,a když chcete ráno odject-a pár měsíců staré auto nejede) tak nějak jde i láska ke zvířatům stranou,chápete.
No nebudu to dále ospravedlnovat,zkrátka 5.5mm,střílet v rozmezí 10-25m(maximálně),cena za Gamo pro mne není likvidační,těch pár set ran za rok by měla vydržet,a rád v reálu porovnám se Slávií.Koukal jsem v shopu a osahal si Gamo Big cat,CF 30,Huntera (CFX neměli skladem)a subjektivně bych řekl,že opravdu čím dražší model,tím to vypadalo lépe,kdyby to tak bylo i uvnitř-protože předpokládám,že vnitřnosti nebudou u všech modelů totožné,byl bych spokojen.Na případné opravy jsem připraven,stejně to hned rozeberu :lol:
mzprx

Příspěvek od mzprx » 27 říj 2012 14:08

Vsetky gamovky, ktore spominas maju rovnake vnutro. Tie plastove hluposti na konci hlavne sluzia len na vylepsenie vzhladu, v skutocnosti len zhorsuju sustrel. Ak chces dobru radu, ber CF-30, ma z nich najvyssi vykon a pevnu hlaven.
CFX je krajsia, ale ma za diabolkou vela hlucheho priestoru, ktory sa najprv musi naplnit vzduchom a az potom vystreli, z toho je nizsi vykon a nizsia presnost, lebo vystrel trva dlhsie. Plastovy nastavec na hlavni drzi aj musku, ta ma potom tencenciu sa pohnut. Tak isto meranie rychlosti cez Combro je skoro nemozne.
Daystate GP, Anschutz 9003, Ripley AR5s, Drulov DU-10, HW97K, HW100TK+LW, UMAREX 850 Hunter, Evanix Blizzard S10 rear bolt, Evanix AR6 a k tomu 4 kila skla. Ardesa Evolution v dreve - kurniksopa, ved ja som vlastne zberatel :-)
Bob9

Příspěvek od Bob9 » 27 říj 2012 17:48

mzprx-kvalitní odpověd,takže ty pseudotlumiče jsou jen na okrasu?!Vzpomínanou CF 30 jsem držel v ruce(nestřílel)a nenadchnula mne pažba,její zpracování bylo trochu pod úrovní pažby na mojí Slavii 634.Píšeš že vnitřnosti jsou stejné,moc se mi tomu nechce věřit-ale určitě víš co říkáš.
Jen nerozumím tomuto-CFX je krajsia, ale ma za diabolkou vela hlucheho priestoru, ktory sa najprv musi naplnit vzduchom a az potom vystreli, z toho je nizsi vykon a nizsia presnost, lebo vystrel trva dlhsie-pokud to má vnitřek stejný,neměli by být podmínky k výstřelu,i výkon + - stejné?
A pokud použiji optiku poznám rozdíl mezi pevnou hlavní a lámačkou v přesnosti??
mzprx

Příspěvek od mzprx » 27 říj 2012 18:28

Pazba na CF 20/30 je klasicka pazba, teda aspon vtedy, ak je v dreve, drevena je podla mna urcite lepsia, ako u slavie.

Vnutornostami som mal na mysli piest, valec, spustovy mechanizmus atd, teda tu pneumaticku cast.
Lisia sa sposobom nabijania a koncovkami na hlavni.

Tie pseudotlmice su kusy plastu bez prepazok a otvorov, nasadene na koniec zeleznej hlavne. Zhorsuju sustrel, lebo v nich vzduch nekontrolovane predbieha diabolku po tom, co vyletela z hlavne. Na rozdiel od kompenzatorov, ktore smeruju vzduch od smeru letu diabolky.

U CFX je nabijanie riesene pomocou otocneho bloku, ktory sa otoci v osi hlavne, do drazky sa vlozi diabolka a potom sa otoci nazad. Ma to nasledovne zle vlastnosti:

1: Pri vkladani diabolky v inej ako vodorovnej polohe dochadza k prevrateniu diabolky suknickou napred - dost nastve, ked sa to stane viackrat po sebe. Pre cloveka s hrubsimi prstami je to dost frustrujuca zalezitost ovplyvnujuca presnost.

2: Vystrel je mozny pri otvorenom nabijacom otvore (zabudnut je tak lahke...) , cize vtedy zarucene dojde k dieselingu a pravdepodobnost prasknutia pruziny je velmi vysoka. Valec je vtedy uzavrety zadnou stranou nabijacieho bloku, vystrel sposobi, ze vzduch uleti dozadu cez tesnenie piestu, co mu asi neurobi moc dobre... Minimalne pride k vyraznemu znizeniu vykonu pruziny vplyvom jej deformacie. Nabijaci blok ide dost ztuha a dost brani montazi vacsej optiky.

3: Priestor za diabolkou v nabijacom bloku je tzv. hluchy priestor, ktory sa nezucastnuje kompresie vzduchu, co znizuje vykon. Je to to iste, ako by sa diabolka u klasickej lamacky pred vystrelom zakazdym zasunula 3cm do hlavne.

Rozdiel medzi klasickou lamackou a pevnou hlavnou pri pouziti optiky je v tom, ze u lamacky je hlaven po kazdom uzavreti v trochu inej polohe voci optike, ktora je upevnena na tele vzduchovky. Cize u lamacej vzduchovky bude vdaka tomu vzdy nizsia presnost. U mechanickych mieridiel je to jedno, lebo tie su u lamacky vzdy na hlavni.
Daystate GP, Anschutz 9003, Ripley AR5s, Drulov DU-10, HW97K, HW100TK+LW, UMAREX 850 Hunter, Evanix Blizzard S10 rear bolt, Evanix AR6 a k tomu 4 kila skla. Ardesa Evolution v dreve - kurniksopa, ved ja som vlastne zberatel :-)
Bob9

Příspěvek od Bob9 » 27 říj 2012 18:47

mzprx-díky,právě louskám těch 49 stránek :D ,a o nabíjení je tady dost popsán,reptektive o přestřihnutí diabolky.Asi případně rozhodne cena,nabíjení u CF30 tedy nebráni použití větší optiky?
Předpokládám že verzi o výkonu 7.5J s označením F v pětiúhelníku už nekoupím.Bude tedy mít v 5.5mm a papírově 16J v reálu aspon 14J??
mzprx

Příspěvek od mzprx » 27 říj 2012 19:01

Zavisi od dovozcu, ti, co to vozia z nemecka maju stale do 7,5, cize v reali necelych 5J, co ma v kalibri 5,5 balistiku minometu... Tie s oznacenim 16J zvykli mat okolo 12-13,5J. Pomoze 30-50g zavazie do piestu.
Nabijanie CF30 pracuje tak, ze po natiahnuti pruziny pakou vysunie nahor 2cm vysoky a asi 1cm siroky blok, do ktoreho sa pomerne pohodlne vlozi diabolka. Po vlozeni diabolky sa tento blok zasunie rukou do tela vzduchovky, cim sa odblokuje spust. Pokial tam nebude nejaka extra dlha optika, s nizkou montazou, tak je to ok. Na obrazku je vidno, ze je ta vzdialenost dostatocna na montaz aj niecoho lepsieho.
Přílohy
nabijanie_CF-30.JPG
Bob9

Příspěvek od Bob9 » 27 říj 2012 19:39

to vypadá dobře,určitě lépe.I když chápu zastánce CFX,že si po pár set ranách zvykli,ale já těch pár set ran nedám ani za rok :D Rozdíl mezi CF 30 a CFX Royal je skoro 1500Kč,což není málo.No mám o čem přemýšlet.
O závaží do pístu jsem tady četl ALE,tím že ho tam vložím,tak trochu,i když jen pár milimetrů zmáčknu pružinu,ne?!
A za další(a to bych možná dal i do Slávie 634),kdyby se dolů do"válce" dalo něco(gumový kroužek,nebo tak),trochu by to utlumilo dopad pístu,ne?Možná to tady už někdo napsal,tak se omlouvám jestli jdu s křížkem po funuse...
I když najít materiál,aby tu ránu vydržel a hned ho to nerozšmecovalo.
PEPAN

Příspěvek od PEPAN » 27 říj 2012 20:41

To jsem dělal kdysi do slávie taky na ztišení- udělal jsem z kusu filcu, dnes už vim jen že tichá opravdu byla ale už nevim jestli kuli tomu, sem se v tom hrabal imrvere asi tak ve 14 letech. slavia 631 i díky táhle na hlavni a s úpravou spouště neudělá jediný zbytečný cvaknutí. U gama je třeba ta spoušť docela probrat a kraviny vyházet když ji chceš na hlodavce, jinak to nejde ani vybít
Nejde!Prostě NNe
Harryk

Příspěvek od Harryk » 27 říj 2012 21:13

Řeším už půl roku to samé,hladám pružinovku - sestřičku k mojí AA. ALE......už jsem se alespoň pevně rozhodl pro pevnou hlaveň-tzn. spodní natahování, proto jsem chtěl šáhnout po Gamo Whisper CFR, ale na trhu se objevila ještě jedna novinka, a to Gamo IGT Whisper CFR - což namená-nitro, pevná hlaveň a tlumič (Whisper),který už by měl trochu líp tlumit. Takže by to znamenalo přesnější s menšími kopanci a tišší zbraň. Bohužel i po oslovení našich prodejců,kteří mě odpověděli, že ji do prodeje dodají, tak zatím neučinili.
Na Slovensku ji má 1 obchod za 230 éček, bohužel není na skladě.
http://www.predajzbrani.sk/gamo-cfr-whisper-igt-4-5mm/
HW 97K cal.177 + Sightron S1
Atak Arms - Zoraki HP-01Ultra cal.5,5 mm + Kolimator
Slavia 618
CZ 75B cal. 9mm Luger + adapter CZ Kadet cal.22 LR
mzprx

Příspěvek od mzprx » 27 říj 2012 21:17

Bob9 píše:to vypadá dobře,určitě lépe.I když chápu zastánce CFX,že si po pár set ranách zvykli,ale já těch pár set ran nedám ani za rok :D Rozdíl mezi CF 30 a CFX Royal je skoro 1500Kč,což není málo.No mám o čem přemýšlet.
O závaží do pístu jsem tady četl ALE,tím že ho tam vložím,tak trochu,i když jen pár milimetrů zmáčknu pružinu,ne?!
A za další(a to bych možná dal i do Slávie 634),kdyby se dolů do"válce" dalo něco(gumový kroužek,nebo tak),trochu by to utlumilo dopad pístu,ne?Možná to tady už někdo napsal,tak se omlouvám jestli jdu s křížkem po funuse...
I když najít materiál,aby tu ránu vydržel a hned ho to nerozšmecovalo.
Nooo, v tom valci uz nieco, co tlmi dopad piestu je... vola sa to vzduch. Pri uvolneni pruziny sa vzduch stlaci a vytvori vzduchovy vankus. Prave ten hluchy priestor v nabijacom bloku CFX ho zoslabuje. Nemozes totiz porovnavat jeho objem s objemom vzduchu celeho valca, ale s objemom valca pri uz uvolnenej pruzine. To zavazie je tam preto, aby vzduchovy vankus nebrzdil na konci prilis vela.

To, ci tu poistku, co zabranuje vystrelu pri uvolnenej natahovacej pake, ako pise PEPAN tam nechas, alebo nie, je len tvoja vec, da sa tam kedykolvek vratit po tom , co dostanes omylom pakou po prstoch. Ked je vybrata, da sa puska vybit bez vystrelu. V kazdom pripade odporucam vybrat prilis silnu vratnu pruzinu spuste bud uplne, alebo ju nahradit slabsou.

Harryk, ak chces nieco rozumneho k AA, kup si HW97, alebo Prosporta. CFR je CFX so vsetkymi nedostatkami tu zmienovanymi. Tzv. IGT si mozes dokupit k lubovolnemu Gamu ako upgrade.
Bob9

Příspěvek od Bob9 » 27 říj 2012 22:00

mzprx-no já jsem skoro rozhodnut :wink: ,CF 30 to vyhrává kvůli ceně,a taky způsobu nabíjení,ted jsem googlil videa,a obrázky a fakt je mi to bližší.Jen snad ještě otázka-někde tady padla zmínka o tom,že spodní natahovací páka"vyžvejká" dřevo,nebo tak něco.Zkrátka že při natahování někde vzniká nemalá vůle...asi víte co myslím.Setkal jste se s tím někdo?Je to otázka tisíce,nebo deseti tisíc cyklů-nabití?
Odpovědět