Zde se Vám v krátkosti budu snažit nějak popsat její vlastnosti ...
Nějaká TTD:
8-32x56 NXS
Magnification: 8-32x
Objective Diameter: 56mm
Exit Pupil Diameter: 7.0mm @ 8x
1.8mm @ 32x
Field Of View: 12.1ft @ 8x 3.1ft @ 32x
Eye Relief: 3.8in (98mm)
Internal Adjustment Range: 65moa elev. 45moa wind.
Click Value: .250moa
Tube Diameter: 30mm (1.18in)
Ocular Diameter: 36mm
Mounting Length: 6.7in
Weight: 34oz
Overall Length: 15.9in
Reticles: All NP Reticles, CH-1, CH-2, CH-3, MLR, Mil-Dot
Parallax: 30m
Ceny u nás v ČR dosahují astronomických až absurdních rozměrů a snad proto nejsou tak rozšířené (vlastně právě proto), naštěstí se cena venku pohybuje zcela někde jinde...
Optiky NF se dá říci, že patří ke světové špičce. Každý kus je testován a pokud projde, tak je odeslán na pulty. Pro příklad jsou optiky testovány na podchlazení a hodinu udržování na teplotě -27C a rázném přechodu na teplotu +121C, kde je taktéž udržována hodinu a vše několikrát za sebou. Přičemž si optika při obou teplotách musí zachovat nástřel a nesmí se mlžit...
Optika je zabalena v robustní krabici o profilu rovnostranného trojúhelníku... při jejím otevření zjistíme, že je vše pevně přichyceno a chráněno od veškěrých vnějších vlivů (ne, že by to NF optiky potřebovaly

Na rozdíl od jiných prodejců optik zde je velká zásoba "literatury" - warranty card se seriovým číslem, manual, a dokonce i někdy tolik důležitý manual k osnově a nějaké letáčky s obrázky konstrukce a typů optik...

Optika sama o sobě je nádherný kus železa, vše je precizně zpracováno (však jste to tak 2x zaplatili

Varianta NXS patří do taktické řady puškohledů NF... další možnou variantou jsou BenchRest modely či kompakt modely (o těch nemám žádné info)... oproti BR optikám se liší ovládáním paralaxy, podsvícení, krokem turretů, prstencem změny zvětšení a optické korekce...
Paralaxa:
Varianta NXS má ovládání paralaxy na boku (BR ji má na objektivu), kde je kombinované s přísvitem.
Paralaxa nemá značené vzdálenosti (použitelná je minimálně od cca 30m) - vyplývá to z taktického použití - neurčuje se jí vzdálenost ale pouze ostrost obrazu... Přísvit má pouze 2 polohy ON/OFF (narozdíl od BR verze s 11 kroky intenzity) a zapíná se vytažením paralaxy vně optiky - ale síla přísvitu se dá štelovat malým poťáčkem umístěným v paralaxa - klasicky se odšroubuje krycí víčko, vypadne baterka a ejhle, je tam šroubek na štelling inteznity ...

Turrety:
Komínky jsou jasně a čitelně značeny, plus směry a označení UP/DOWN či L/R je znázorněno i na tubusu u jejich úpatí...
Krok je jasně slyšitelný a zcela jasný i na pocit... Otáčení jde ztuha, ale zároveň i jemně a přesně a to i v rukavicích... Nemám pocit, že by mohlo dojít samovolně či nechtěně při náhodném strčení do nich k přetočení... Komínky mají jasné zdrsnění na jejich konci pro lepší úchop, což mohu jen chválit.
Tato verze má rozsah 65MOA UP/DOWN a 45MOA L/R, tedy rozsah je dostatečný...
Krok klikání je po 1/4MOA (BR má 1/8MOA)...

Okulár, změna zvětšení, korekce:
Tak zde se NF vytáhl... tato část patří u celého puškohledu NXS (BR má ovládání totožné s drtivou většinou puškohledů jiných značek) k té "nejexotičtější"...
Změna zvětšení se provádí celým okulárem - tedy ne klasicky prstencem ale celými cca 6 cm - chod je tuhý, plynulý, nikde nic nezadrhává a nepřituhuje. Zde bych jen vytkl malou praktickou věc - NEJDOU POUŽÍT ZADNÍ BUTLER CREEKY!!! Rozsah zvětšení je cca 300 stupnu, tedy otevřená krytka by při změnách zvětšení v celém rozsahu zavazela o pažbu či rybinu... Ale dodávané neoprenové krytky jsou stejně účinné a i tak praktické...
Dioptrická korekce je věc vychytaná

Osnova:
Osnovu jsem zvolil MLR - je to osnova vytvořená pro taktické použití a střelbu na dlouhé vzdálenosti. Je v MRAD, tedy ekvivalent MilDotu ale její výhodou právě oproti němu je použití čárek, nikoli teček...
NF garantuje libovolnou změnu osnovy - stačí jenom zaslat a v rámci garance vymění čočky a záměrný kříž do jedné z desítky jejich podob...

Závěr:
Plakal jsem, doopravdy jsem plakal když jsem tahal bankovky z kapsy, ale jak jsem dostal tuhle optiku do ruky, přestal jsem litovat... možná zas začnu až mi na to dojde drahá polovička

Obraz má reálné podání barev, přirozenou sytost a žádné zkreslení ...

A zde ještě porovnání s NS Diamond 10-50x60 Sportsman: