Kříž s názvem mildot je vojenská záležitost. Nejsou to jen tak nějaké puntíky na kříži.
V "pravém" MilDotu (zkratka mil - miliradián, dot - anglicky tečka) jsou všechny poměry na osnově podřízeny matematické úhlové jednotce miliradián.
Co to znamená?
Vzdálenost mezi jednotlivými body odpovídá přesně uhlu 1 miliradián.
Ehm, eéé?
Radši česky. Je to úhel pod kterým jde vidět úsečka o velikosti 10cm na vzdálenost 100m nebo taky úsečka o velikosti 1cm na 10m nebo taky 1m na 1kilometr.
No tak fajn, a k čemu to je?
K měření vzdálenosti. Pro odstřelovače nejjednodušší způsob jak přesně určit vzdálenost cíle je podívat se do mapy, ale to vyžaduje přípravu, navíc mapa není vždy k dispozici, taky ho dneska může změřit laserem, ale to je zas přístroj navíc a nedejbože aby měl nepřítel detektor laserových paprsků, proto se hledal jiný snadný způsob a vznikl Mildot.
Zapamatujte si tenhle vzorec:
velikost cíle v metrech x 1000 / počet milů = vzdálenost v metrech
Tedy máme chlapa který má výšku 180cm a v zaměřovači vidím, že mi zabírá tři puntíky (tři mily, miliradiány), jak je daleko?
Dosadíme do vzorce:
1,8m x 1000 / 3 = 600m
Chlápek je 600m daleko. Snadné že? Ale v praxi mi nikdo takhle hezky nepostojí, takže je nutné mily počítat přesněji (na desetiny), proto je nutné znát i jiné poměry na kříži.
Puntík má rozměr 0,2milu a čára má rozměr 0,1milu. Nejlépe je to vidět na obrázku:

Funguje to na cokoliv u čeho známe rozměr cíle. Nemusí to být zrovna velikost postavy, lidi jsou různí, ale třeba vidíme, že ten chlap stojí u auta s patnáctipalcovými disky. 15 palců = 37cm a ten disk je třeba stejně velký jako vzdálenost mezi dvěma body (2 mily), takže 0,37 x 1000 / 2 = 185m daleko. Nebo. Jelikož většinou střílím na terče vytištěné z tiskárny, tak vím, že delší strana papíru formátu A4 měří 30cm, tedy mi vlastně stačí neustále dělit číslo 300 počtem milů a tak zjišťovat vzdálenost (např. terč zabere šest milů, tak 300/6 = 50m, deset milů je 300/10=30m atd.). Funguje to fakt s přesností na metry. Dále je užitečné znát velikosti běžných předmětů, třeba obyčejná cihla (30x10x5), krabička diabolek (6cm), velikosti terčů, velikost pivní plechovky atd...
Ten kříž Mildot je fajn i pro amíky, protože tím, že je poměrový jim nedělá problémy počítat to v yardech, prostě výška cíle v yardech*1000/počet milů = vzdálenost v yardech. Vlastně se to dá použít na jakoukoliv délkovou jednotku.
Jenom musím ještě upozornit, že ve valné většině optik s variabilním zvětšením mildot pracuje správně pouze při jednom určitém zvětšení (většinou při zvětšení 10x nebo na maximální).
Dále 1mil = zaokrouhleně 3,5MOA, takže když mám puškohled s klikáním po 1/4MOA, tak můžu lehce odvodit že korekce 1mil je 14 kliků. Takže dejme tomu, že vidím na terči, že mi zásahy lítají půl milu vpravo tak kliknu 7x doleva a mám seřízeno.
Nebo naopak. Vím, že na danou vzdálenost bych měl podle tabulek naklikat 30 kliků nahoru, tak se tím nemusím obtěžovat a zamířím na cíl druhým dolním dotem.
Jenom škoda, že se ještě běžně nedělají optiky s klikáním po milech, to by byla úplná bomba. Třeba 1 klik = 0,1milu, takže oprava na sto metrů o 3cm by byla 3 kliky. No, musely by se předělávat tabulky propadu střel, korekcí na vítr, teplotu, nadmořskou výšku atd., protože ty jsou většinou v MOA nebo palcích a američani by si museli zvyknout na metrický systém, což není bohužel reálné. Takže, nejdůležitější je změřit správně vzdálenost k cíli a pak už je to jen otázka tabulek.
Klidně mě doplňte nebo opravte, od toho je diskuze.