Ku?e, luky, praky
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Tú pištoľovú kušu by som moc neodporúčal,po čase príde skôr či neskôr sklamanie.Naťahovať 200 lbs kušu len tak skúšobne hm. to ste mohla rovno skúsiť skúšobne zdvihnúť 2 vrecká cementu,je to asi to isté(myslím 2x50 kg).Nemôžem súhlasiť z názorom že kúpiť len reflexnú kušu a kladkovú nie.Čo sa týka životnosťi je to irelevantné,ja som strieľal a strieľam večšinou kladkové kuše mal som HORTONY 150 LBS,175 LBS,teraz mám TENPOINTA 175 a 185 LBS,mal som reflexného EXCALIBER PHOENIX 175 LBS(s ktorým má mimochodom kamarát veľmi nemilú skúsenosť ako s poškodením tak aj z reklamáciou u jedného menovaného pána),a mal som aj spomínanéhoMKE Foxa (kvázi BANET ale čínsky) ktorému píšu 150 LBS ale reálne má CCA90-110 LBS.Strieľať sa dá zo všetkým(aj z trubičkov od verzatilky),otázne je ako dlho Vám radosť z takejto streľby vydrží.Myslím si že pokiaľ nebude váš manžel strieľať na profi úrovni mala by mu stačiť spomínaná MKE Fox 150 LBS ale asoň v dreve nech to trocha aj vypadá,no pri kúpe si môžete automaticky dokúpiť náhradnú tetivu a j koncovky(sú totiž plastové a veľmi radi sa praskajú),a hliníkové šípy by som automaticky odložil ako výstavné do vitríny akúpil komplet sadu karbonových šípov cca 12 ks.Dá sa s ňou slušne strieľať do 30 metrov,ide to aj na vic ele to je skôr odhad ako mierená steľba.Po svojich skúsenostiah ktoré z tohto druhu streľby mám by som osobne doporučil niečo doplatiť a kúpiť HORTON LEGEND 150 LBS u ktorého je uvedená sila reálna,v cene cca12000 Kč dostanete okrem kladkovej kuše( ktorá sa okrem iného naťahuje podstatne ľahšie ako reflexná),Aj držiak šípov(tuším 4 kusov),klimátor(na mierenie ale lepší by bol puškohľad pozor nekupovať lacný-vzhľadom na vybrácie dlho nevydrží).Táto kuša má vstavaný aj náklop optiky (čo je pri streľbe na rôzne vzdialenosti dosť užitočná vec).Ma pomerne citlivú spúšť a je celkovo dobre zladený(vzhľadom ku kušiam ktoré som mal možnosť vyskúšať a k cene).Jednoznačne doporučujem karbónové šípy 20 palcov,ale môžu byť aj 22 palcov.Kostatnému sa dopracujete časom po vlastných skúsenostiach.A mimochodom trvanlivosti sa báť nemusíte mal som aj cca 15 ročného hortona fungoval dobre.Jednoznačne pozor na tie výstrely na prázdno lebo ako tu už bolo spomenuté väčšinou je to silno deštruktívne(aj keď kladky som ešte nevidel lietať vzduchom,zato tetivu z refkexnej kuše áno).Je to veľmi obšírna téma ale snáď som Vám aspoň trochu pomohol.Nech sa darí.
Nenatieram ho ale bolo robene z cerstvo zrezaneho stromu a ako som sa docital tak musi byt dôkladne suche a potom mozem pristupit k odoberaniu dreva na požadovany ohyb (silu) a smirglovaniu do hladka. potom musim asi 10x natret lanovym olejom aby nesalo drevo vlhkost. Inak potom praska alebo neni dostatocne silne. Najtazsie bolo vybrat strom s priemerom 10 cm, lebo ma spravny pocet letokruhov a ziadne suky, potom opatrne odstranit koru aby sa neposkodil povrch ktory je najdolezitejsi koli ohybu, nesmie tam byt ani stotinova rýha inak praskne tak ako sa mi stalo na prvom pokuse. odobera sa drevo iba zvnutornej strany na pozadovany ohyb.
Je to fuska.
pozri si odkaz co som nechal na vyrobu luku to je to iste. 
http://www.survivor.cz/luk-ze-dreva.html
Je to fuska.

http://www.survivor.cz/luk-ze-dreva.html
Ten otocny mechanizmus tiez poznam ale priznam sa na moje pomery cize vybavenie to bolo narocne osadit do sochy.
K tomu luku, taky maly asi nekupis a velky ma dlhy nátah, tak ta kusa by musela byt dobre dlha
S dobrym luciskom na kusi mas dostrel aj 150 metrou a luk tolko nedá, mozno 50m. Preto vlastne vznikly kuše az po luku.
Niektore musis natahovat heverom a to uz je sila.

K tomu luku, taky maly asi nekupis a velky ma dlhy nátah, tak ta kusa by musela byt dobre dlha

Niektore musis natahovat heverom a to uz je sila.

To jofny:S tým dostrelom by som si nebol taky istý,stačí si pozrieť anglický longbou,staromaďarský luk alebo mongolský jazdecký luk a iné,kde náťažná sila je 50 lbs a viac a vzhľadom na konštrunkčné rozdiely medzi lukmi a kušami všeobecne či už reflexnými alebo kladkovými (jedným z nich aj spomínaná dĺžka náťahu) je dostrel a teda aj účinnosť 50-60 lbs luku sa rovná asi 150 lbs kuši.Kuše sa vyvinuli asi aj preto aby mohli strieľať aj slabší jedinci,lebo luk za nich nikto nenatiahne,ani mechanický naťahovák,kdežto kušu áno a potom aj udržať ten luk natiahnutý nieje sranda,preto zo silných reflexných lukov je steľba skôr inštiktívna ako mierená,z toho sa dá usúdiť že steľba z kuše je presnejšia, teda čo sa týka času zamierenia,tak určite a u moderných kuší sa strieľa prevažne z puškohľadom,čo je oproti mechanickým mieridlám na lukoch jednoduchšie hlavne na vzdialenejšie ciele.