Ku?e, luky, praky

Vše o vzduchovkách, plynovkách, aisoftu a popřípadě i paintballu.

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Asot

Příspěvek od Asot » 16 říj 2008 18:29

Kolik má taková 150 lb. kuše Joule?

Romanescu

energia šípu

Příspěvek od Romanescu » 16 říj 2008 19:20

v závislosti od hmotnosti šípu cca 83 J pre 21gramový šíp po 97J pre 35 gramový duralový lovecký. Tabuľku jednu dobre spracovanú napríklad nájdeš na http://www.kuse.cz/tabulka.htm
jofny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jofny » 30 říj 2008 00:03

Ahojte chcem si vyrobit vlastnu kusu, da sa povedat ze vsetko zvladnem , ale keby niekto vedel z coho je najlepsia tetiva a lucisko (neviem ci som to spravne nazval) bol by som povdacny. Nieco lahko dostupne. dik :D [/b]
jofny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jofny » 31 říj 2008 14:38

Naozaj sa nenajde nikto kto by poradil? :(
marteens

Příspěvek od marteens » 31 říj 2008 14:56

No ja som niekedy daaavno urobil kusu zo starych lyzi,a ako tetivu som pouzil jemne ocelove lanko :D Ale v dnesnej dobe by som si kusu asi kupil,aj ta najlacnejsia bude asi lepsia nez ta co by som si urobil :D hoci tiez si viem vela veci urobit sam :D Ja len tak ze ti nik neodpovedal :?
jofny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jofny » 31 říj 2008 18:42

Dik aspon nieco, ale tie co sa mi pacia hlavne silou su na zbrojny preukz. :?
jofny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jofny » 31 říj 2008 18:47

Nieco som nasiel, keby si chcel niekto vyrobit LUK: http://www.survivor.cz/luk-ze-dreva.html :D Dost podrobné :shock:
MartinT

Příspěvek od MartinT » 01 lis 2008 12:19

Kuše a luk není ani v ČR ani SK na zbrojní průkaz. Je volne prodejná/prodejný od 18. let. Na druhou stranu, pokud se Ti s ní něco "nepovede" - něco poničíš (cizí majetek), nebo hůř, nekohu zraníš - a dál ani nebudu spekulovat, tak se kuše i luk berou u trestního řízení jako zákeřná zbraň (možná proto, že jsou potichu). A To jsou pak dardy - vždy se to pohybuje u horní hranice trestu. Jinak ohledně materiálu - ne českých soutěžích, kde smí samodomo kuše (a není jich mnoho - těch soutěží) je zakázáno mít lučiště z jednoho kusu (ocelový plát) - má to jediný důvod. Je furt v pořádku a najednou je vejpůl a minimálně jedna z těch půlek letí tobě do obličeje. Na současných kušich - a je jedno, jestli je to pistolová za pár stovek, nebo lovecká za moc a moc, se používaji laminované, popřípadě laminovaný karbon. Pamatuju si ve svých dětských letech na dřevěné ramínko, gumu a to vše i s kolíčkem na prkénk, ale tohle asi nechceš. Jestli budeš jako tětivu používat ocelové lanko a pružné/ohebné lučiště, počítej s tím, že po výstřelu letí tětiva ještě kousek ve směru letu šípu a VŽDY narazí na lučiště (na krajích, ne uprostřed). A ocelové lanko je jako žiletka - málokterý materiál tohle vydrží. Na moderních kuších se používá pletená tětiva z nylonových vláken (Dakron, Dyna... , ).
Excalibur Exomax 225lb + DigitalHunterDN
Air Arms TX200 HC + Falcon Menace 4,5-18x56 SLR MilDot
Crossman 1377 Clasic .177

Toto jsou pouze subjektivni nazory a pocity autora, bez moznosti objektivne hodnotit konsekvence.
jofny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jofny » 02 lis 2008 00:26

Dik za radu, prave som zacal s vyrobou luciska a to z dreva podla navodu,
bol som v lese a zrezal som si strom s priemerom 10cm a vystruhal lucisko.
Musi to schnut 3 tyzdne a potom to doladit, tkze je to zdlhave. Aspon si zatial spravym sochu. :D Potom dam foto, samozrejme ked to dotiahnem az do konca. Jaj a este, bol som sa pytat na jednu kusu v obchode a bolo mi pvedane ze je len na zbrojak. Asi je moc silna alebo co. :shock:
Lettow-Vorbeck

Příspěvek od Lettow-Vorbeck » 02 lis 2008 02:48

http://www.koral.biz/page.do?id=11

Tady si nakupují kušiníci laminát na lučiště. ( To zašijí do kůže.)
Více info na : www.lukostrelec.cz Jsou to výborné stránky
Čtu v poslední době tak strašné věci o kouření, že jsem se rozhodl přestat číst. - Winston Churchuil
Reny

Kuše-potřebuji ,prosím, poradit..

Příspěvek od Reny » 06 lis 2008 13:59

Prosím o radu. Zvažuji manželovi koupit kuš, byla mi doporučena pistolová Flying Wolf 2000C. Ještě jsem přemýšlela nad reflexní, např. KUŠ/FOX MKE-150LB Reflexní, dřevo. ALe skutečně nevím, kterou vybrat, abych neudělala koninu. Využití kuše bude vyloženě rekreační, doma na zahradě (ne moc velké), nikam do terénu mezi lidi s ní manžel stoprocentně chodit nebude. Zatím se synem doma střílí vzduchovkou, flobertkou...Vyloženě nic akčního, jen tak pro chuť. A teď právě nevím, zda tyhle kuše nejsou až moc výkonné, zda vůbec bude moct do něčeho střílet ("vycpaného panáka,..), prostě zda jsem nevybrala něco zbytečně drahé, "silného", které ve skutečnosti nevyužije (třeba i velkou spotřebou šípu či šipek)? Moc díky za radu. Možná jsou mé otázky k smíchu, ale ráda bych udělala manželovi radost a tak to ustojím, zvládla jsem vybrat vzduchovku, flobertku i plynovku, tak doufám, že zvládnu i tohle. A ještě se zeptám, z pistolové kuše se střílí šipky a z reflexní šípy? Moc díky za pomoct.
MartinT

Příspěvek od MartinT » 06 lis 2008 16:06

Reny: Velmi zajímavý dárek, určitě zaujme a potěší. Osobně vlastním jednoduchou pistolovou kuši a nejsilnější loveckou reflexní "plnotučnou" kuši. Ta velká je ale cenově někde jinde, ale zpět. Tu pistolovou, co máš doporučenou neznám, ale píší, že je pěkně zpracovaná. Určitě je potřeba se na ni podívat. Ta velá je od společnosti, od které mám já tu pistolovou. Je to firma, která dělá lowend kuše (ne špatné, ale na závodech je nenajdeš/neuvidíš). Osobně mám rád reflexní kuše a luky. Já se kladky bojím. Jde o to, že když vystřelíš na prázdno - bez šípu, tak tětiva vyrazí vpřed s velikou energií. A tu musí něčemu předat. U reflexních kuší jsou to úchyty tětivy, tudiž konec lučiště. V každám takovém případě je to sázka do loterie, ale většinou to odnese lučiště. U reflexní kuše praskne a poletí dopředu, zarazí se o tětivu a spadne dolu. Je po kuši, ale většinou se nikomu nic nestane. U kladkové kuše se ta energie předává osičkám, na kterých ty kladky jsou. Ty to nevidrží nikdy. Ale tam tam můžou kladky letět opačným směrem a střelce praštit do hlavy. Nechci tě polekat. Je potřeba si na výstřel na prázdno dát pozor. I když se to stane opravdu každému. Z pistolových kuší se střílí šipkama z dospělé kuše sípem. Každý typ to může a má jinak. jde o to, každá kuše snese jinak dlouhý/těžký šíp - pro každou jednu je doporučen šíp/šipka nějakých parametrů a těch je třeba se držet, ale výrobců se podaří najít víc. 150LB kuší se dá docela elegantně střílet do pytle našlapaného starými hadry. Ale opravdu našlapaného. Dají se sehnat i terčovnice, ale tam se cenou pohybuješ skoro na té samé ceně, jako u celé kuše. Určitě počítej při nákupu s nějakou rezervou pro šípy. Určitě nic nezkazíš, když jich pořídíš alespoň 12 - 18 je lepší. Na začátku se jich pár ztratí/zničí, tak to prostě musí být. Jo pozor na radu u tý pistolový, že se dá střílet kuličkama - já bych na to odvahu neměl - viz výstřel na prázdno.

Střelba na zahradě - proč ne. Určitě ta správná zábava pro synátora i tatu. Pozor kam se střílí - je opravdu nepříjemné řešit se sousedem, že mu na jeho zahradu létají šípy. Hodně štěstí. Vyzbroj se těmahle údajema, udělej si obrázek a vyraz do obchodu. dělej jako že o tom nic nevíš a cíleně se ptej. Popiš co s tím chceš dělat a nech si poradit a předvést. Podíve se na provedení - bacha na "rákosácký vzhled". a pak se rozhodni. Nech si doporučit doplňky -třeba terč, kolik a jaké šípy, ...

Toto jsou pouze subjektivni nazory a pocity autora, bez moznosti objektivne hodnotit konsekvence.
sportovec

Příspěvek od sportovec » 06 lis 2008 16:31

MartinT

Příspěvek od MartinT » 06 lis 2008 21:38

Souhlas se sportovcem - ted i pred tim ;-). Za strankami ktere tu napsal se "schovavaji" lide, kterych si velmi vazim. Oba osobne znam. A jediny duvod, proc jsem je nenapsal v prispevku predtim, je pouze odhad, ze pujde i o financni castku veci. Obe kuse, ktere mela Reny doporucene se pohybuji v cenove relaci "rekreacni/chatove strileni". Jak pan Vidim, tak i pan Cerman navizeji lovecko/sportovni kuse, ale v o trochu jine cenove hladine. A ke vsemu vyber takove kuse uz je dobre s budoucim majitelem probrat - aby si vybral co mu bude sedet. Na strankach, ktere sportovec napsal, se ale ani jeden z dotazovanych modelu sehnat neda.
V mem predchozim prispevku jsem se snazil popsat, na co si dat pri vyberu pozor (zpracovani). A vyklad k me osobni antipatii/strachu ze silnych kladkovych kusi. Osobne jsem vybiral svoji kusi cca pul roku procitanim vseho mozneho. A jeste dodam, ze jsem chtel kusi a to z bezpecnostniho pohledu na vec - mam 8-leteho synka, ktery je po me. 30-40 libeni luk by mohl natahnout - alespon castecne, 225 libeni kusi ale urcite ne. To byl jeden z pro me dulezitych milniku v rozhodovani.
Jak jedna tak i druha z doporucenych kusi bude neuveritelny darek a obe jsou zamerene presne na tu rekreacni strelbu na zahrade.

Troufnu si odhadnout, ze Reny obrovsky stoupne na pomyslnem zebricku rodinnych vztahu.

Ono i o autu a ridicaku se rika, ze kdyz je clovek ma, tak je jednou nohou v kryminale a druhou v hrobe. Je treba to provest s rozmyslem. Osobne u me moje zena velmi stoupla, kdyz mi kusi povolila (s ohledem na mlade).

Toto jsou pouze subjektivni nazory, bez moznosti objektivne hodnotit konsekvence

Reny

Příspěvek od Reny » 07 lis 2008 07:40

Moc díky za nápomoc, co vybrat. Jen jsem si v kanclu zapnula PC, hned jsem koukala, zda někdo poradí :-) Bohužel ač žiji v krajském městě, tak prodejnu, kde bych mohla něco více okouknout, nemáme....V jedné, už jsem se ptát byla a protože v nabídce měli jen jednu kuš, moc jsem nepochodila. Jen jsem si cvičně zkusila natáhnout 200 Lbs a neměla jsem šanci. Ale to byla kuš v jiné cenové relaci, asi pro jiné účely....Asi jsem rozhodnuta jít do té pistolové...A když nezaboduje, tak to nejsou poslední Vánoce a nápad pro další roky tady bude ... Věřím, že manžel radost bude mít i tak. Potěšila jsem ho jak vzduchovkou,flobertkou či plynovkou a to jsem taky hledala rady..( i když smysl plynovky jsem zatím moc nepochopila, pokud to nemůžu vzít do ruky a nenastřílet s tím něco do terče,tak v tom význam moc nevidím,....) Tak uvidím, až zase manžel řekne: pojď si zastřílet.., odhodím motyčku, knížku nebo kafe a zablbnem si. I se synem . Tentokrát pro změnu s kuší. :-) Tak do odpoledne to nechám ještě dozrát a pak ji asi objednám...Zatím díky. Moc.
Odpovědět