Jednotn? st?ela z brokovnice
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Ahoj, zajímalo by mne, na jakou vzdálenost se dá střílet s jednotnou střelou do brokovnice (aby se dalo mluvit o mířené střelbě). Pak jestli ta střela rotuje jako u "normálních hlavní" a taky zda je znatelný rozdíl u chování zbraně (brokovnice) při výstřelu brokovou střelou nebo jednotnou (např. zda je u jednotné větší zpětný ráz apod.). Díky za rady Paix
ja myslim ze to na jakou vzdalenost je urceno vlastnostmi strely a vyrobce by to mel uvest viz
http://www.bvs.cz/munice_brokova_fiocchi_12_bren.html
a i dalsi....
http://www.bvs.cz/munice_brokova_fiocchi_12_bren.html
a i dalsi....
75-100 m
Kýbl (má menší čelní průřez než trup člověka, natož divočáka) trefíš doma odlitou střelou spolehlivě každou ranou i když bude stát na 75 metrech. Žádná stabilizace rotací se nekoná, cena rány 3 Kč.
Na větší vzdálenosti nemá cenu brokovnicí střílet - jsem příznivcem realismu a naaranžované situace typu "jsem snajpr" mi nic neříkají - v reálu se terč může pohybovat, málokdy postojí. Přeci jen ta brokovnice má ústovou rychlost do 400 m/s a tak si spočítej, kolik za dobu, než střela doletí do cíle, ujdeš pomalým krokem.... s puškou je to jiné, dvojnásobná ústová rychlost = lze střílet na 150-200 m bez problému.
Na větší vzdálenosti nemá cenu brokovnicí střílet - jsem příznivcem realismu a naaranžované situace typu "jsem snajpr" mi nic neříkají - v reálu se terč může pohybovat, málokdy postojí. Přeci jen ta brokovnice má ústovou rychlost do 400 m/s a tak si spočítej, kolik za dobu, než střela doletí do cíle, ujdeš pomalým krokem.... s puškou je to jiné, dvojnásobná ústová rychlost = lze střílet na 150-200 m bez problému.
Re: Jednotná střela z brokovnice
Na 50metrů se dá v pohode zasáhnout černý kruh pistolového terče,dál sem nikdy nestřílel tak nevim.
Zpětný ráz je o drobek větší než u munice na holuby,přeci jen uvedeš do pohybu 30g olova
Zpětný ráz je o drobek větší než u munice na holuby,přeci jen uvedeš do pohybu 30g olova

Realnu pouzitelnost mam odskusanu tak do 40-50 metrov,na polovacke totiz nie je tolko casu na mierenie a diviaci nie su ochotny cakat prilis dlho...
Dobre skusenosti ma so strelivom Rotweill/Geco/RWS so strelou Brenneke 600gr. Strelivo ma max.tlak 1050 barov,takze aj spatny naraz je o nieco viac citit,ale iba na strelnici.V praxi si to ani nestihnes uvedomit.

jednotná broková střela
Přeju všem dobrý den a mám k vám prosbu. Chci se zeptat - jednotná broková střela lze použít u jakékoliv hlavně nebo na tuto střelu musí být hlaveň speciální (četl jsem o hlavni, která má v krátké části u ústí vývrt)?Nebo záleží jen na zahrdlení? Nebo na úplně něčem jinym? Díky
Jednotná střela z brokovnice
Ta hlaveň s částečným vývrtem se , myslím, nazývá paradox a už se podle mne neužívá. Co se týče zahrdlení, záleží na jeho velikosti a na konstrukci jednotné střely. Nejlepší asi bude hlaveň bez zahrdlení. Ideální pro tohle použití jsou hlavně s výměnným zahrdlením.
Jednotná střela z brokovnice
Jo, asi to tak je, nejsem myslivecký praktik. Domnívám se, že s celodrážkovaným vývrtem není variabilita pušky na užití hromadné i jednotné střely taková. Někde jsem opět četl, že takový vývrt není zas až tak dobrý pro střelbu broky.
Brokovnice s drážkovanou hlavní jsou specialita USA, kde se v některých rovinatých státech nesmí střílet kulovnicí kvůli velkému doletu střely. Takové brokovnice pak mají válcový odsuvný závěr, nábojovou schránku na 2 - 3 náboje podle ráže a možnost upevnění optického zaměřovače.
Aky to ma vyznam pri brokovnici? Ved ten brenek musi padnut o meter dole na 100m... O dostatocnej dopadovej energii tiez pochybujem, to uz bude ako letiaci kamen, nie?Zipíno píše:možnost upevnění optického zaměřovače.
Já docela vážně o téhle srandě uvažuji, podceňovat přesnost a balistiku jednotných střel nebude na místě- všechny jsou patrně nadzvukové, magnumy bezmála mach2
Chci pořádnou brokovnici s výměnou hlavní na slugy, ta horší balistika je třeba brát jako výhodu důvody už byly popsány..
Chci pořádnou brokovnici s výměnou hlavní na slugy, ta horší balistika je třeba brát jako výhodu důvody už byly popsány..
Nejde!Prostě NNe
No z běžné samonabíjecí saigy /krátká hlaveň/ na 80 m pivní tácek neni problém /lepší střelci i na 100m/. Já na 100 m
tak tu A4 spolehlivě. Strašně záleží na výběru munice pto tu kterou zbraň a hlaveň.
tak tu A4 spolehlivě. Strašně záleží na výběru munice pto tu kterou zbraň a hlaveň.
Asi nestrielas belloty, vsak? Ja som vcera prdol do terca no 30m SB specSlug 32g - cista desina (pravy lauf), z laveho som tam poslal 9,1 brok... To slo trochu hore (6brokov v linii, 1 asi 10cm vlavo, jeden 10cm dole) ale to sem nepatri...
Dalej je pre mna zbytocne strielat slugom, aj 30 je vela...
Dalej je pre mna zbytocne strielat slugom, aj 30 je vela...
Naposledy upravil(a) mifo14 dne 24 lis 2013 20:14, celkem upraveno 1 x.
Pokud budu konkrétní tak střílím většinou toto:
http://www.sellier-bellot.cz/cesky/brok ... roduct=156
http://www.sellier-bellot.cz/cesky/brok ... roduct=156