Jak se ubranit medvedovi?

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Childeater
Kontaktovat uživatele:
Re: Jak se ubranit medvedovi?

Příspěvek od Childeater » 13 pro 2009 21:31

Je to stejně legrační, jak si všichni s .357Mag nebo s .500SW myslí, že mají ultimátní medvědí kvér... :-)

Krátká je na medvěda směšná.

Jenom tak pro srovnání - tenhle týden jsem střelil prasátko cca 50kg s 9,3x62 což je cca 5500J a pašík mazal po plicní ráně asi 200m.

Rampa

Příspěvek od Rampa » 13 pro 2009 21:46

9,3x62 by urcite byla jedna z tech lepsich, ale srovnavat prase s medvedem... prase je tvrde na ranu, kdezto medved je mekky na ranu takze na medveda bych doporucil spis vetsi kalibr jako je 9,3x62 na jistotu (vetsi tezsi a pomalejsi strela) a pokud mensi (napr 243win) tak co nejlehci a nejrychlejsi strelu aby to vevnitr udelalo poradne rosambo. 500SW proc ne energie ma dostatek a ostatni kratke at uz 38spec 357mag nebo 9luger jedina rada - trefit hlavu a pokud mozno vice nez jednou :twisted:
Ve světovém oběhu je více než 550 miliónů střelných zbraní. To je jedna zbraň na každého 12. člověka. Jedinou otázkou je, jak vyzbrojit ostatní...
Rampa

Příspěvek od Rampa » 13 pro 2009 21:51

Childeater píše:Je to stejně legrační, jak si všichni s .357Mag nebo s .500SW myslí, že mají ultimátní medvědí kvér... :-)

Krátká je na medvěda směšná.

Jenom tak pro srovnání - tenhle týden jsem střelil prasátko cca 50kg s 9,3x62 což je cca 5500J a pašík mazal po plicní ráně asi 200m.
co si budem povidat... plicni rana nic moc navic u prasat ktere jsou hodne vitalni zveri... 50kg prasatko lehne na 100m i 223rem vpohode pokud se dobre trefis. a taky zalezi jakou strelu pouzivas
Ve světovém oběhu je více než 550 miliónů střelných zbraní. To je jedna zbraň na každého 12. člověka. Jedinou otázkou je, jak vyzbrojit ostatní...
ALKAJ

Příspěvek od ALKAJ » 13 pro 2009 22:00

Krvavé hrátky ukončila až speciální policejní kulka.
:wink:
Jak nazýváš lidi, kteří když jsou ohroženi, tak se nebrání, jen utečou a schovávají se?
Civilizovaní?
Rampa

Příspěvek od Rampa » 13 pro 2009 22:12

specialni... asi maj nejaky dobry lici kleste :D ikdyz ja teda videl 9mm lugrem provalit I-cko ktere melo stenu tak 7-8mm coz mi prijde hodne solidni 8)
PaF

Příspěvek od PaF » 13 pro 2009 22:22

Nebavime se o lovu medvedu ale o krajni nouzi. Ja se do te situace asi v CR nedostanu a jinde nosit nebudu. Na Slovensku uz bych ji byl mel 2x v ruce, ikdyz nakonec to vyresil utek. Ale s mym mazlem v ruce by se mi utikalo klidneji :D

Taurus RagingBull .44 Rem Mag :)
Rampa

Příspěvek od Rampa » 13 pro 2009 22:39

z kratkych bych se priklanel k 700NE (ruce vam neukousne medved ale urve vam je kver) :P a realne ja osobne bych byl asi klidnejsi od 357mag nahoru... pokud mozno lehke poloplastove strely - pod kosti projdou a v mase uz by mohly byt dobre zdeformovane aby tam udelaly trosku veselo vevnitr
ALKAJ

Příspěvek od ALKAJ » 13 pro 2009 22:43

Vyzerá že táto zbraň by mala stačiť. :D :lol:
Jak nazýváš lidi, kteří když jsou ohroženi, tak se nebrání, jen utečou a schovávají se?
Civilizovaní?
Víťa

Příspěvek od Víťa » 15 pro 2009 00:28

Za třicet let praxe v lovu, mohu potvrdit, že divočák je hodně tvrdý na ránu a souhlasím stím co napsal Rampa. Vystřídal jsem mnoho ráží od 222. po 30-06 je úplně běžné, že divočák odejde 200m. a jindy při stejné ráně zůstane v ohni (na místě). Při relativně pomalé střele a čistém průstřelu plic trvá zhruba 8 sekund, než se zvěř zastaví, to se nestává u velkých střel, kde se rychlost pohybuje nad 800m/s tehdy dojde k šoku a zvěř většinou neodchází daleko .Stalo se mi ,že jsme před mnoha lety, kdy kamarád poranil velkého divočáka 150kg. dohledávali a ten se na mne vyřítil z houští a tehdy mne zachránil právě 357.Protože já nestihl sundat z ramene 30-06 a otec rychle reagoval a střelil ho na komoru, přes plec, divočák na místě padnul.To si přestanete myslet, že krátká zbraň je legrační je to stené jako ,když napíšu že střílet lukem zvěř je legrační, protože letí šíp jen 70m/s a já viděl jak šíp prostřelil medvěda jako nic, nebo nádobu plnou písku a ráže 270W ani náhodou to jsou debaty o h---ě já tvrdím že krátkou v nouzi ano za tím si stojím, protože se mi to stalo.Jinak se mi nejlépe osvědčila ráže 30-06 slabou zvěř nepoškozovala, nenacházela adekvátní odpor a velká zvěř zůstává na místě podobná je také 308W ,ale o něco menší výkon.
Childeater
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Childeater » 15 pro 2009 21:41

Nu, bať. Taky je to daleko víc o střele, než o ráži. Je úplně jedno, jestli použiješ 7x64/5, .308W, 30-06, 7mmMag nebo 300WM, daleko víc to bude o střele a o zásahu.

Asi ale nebudeme polemizovat o tom, že .357Mag je účinnější než 30-06. Pokud Ti prasata běžně odcházejí přes 200m, zvážil bych typ střely a přešel bych na něco jiného.

Po 9,3x62 Lapua Mega je většina černé do 15-20m od nástřelu po ráně na komoru (i zadnější).

Vysoká dtto, včetně silných jelenů.
Childeater
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Childeater » 15 pro 2009 21:44

Rampa píše:9,3x62 by urcite byla jedna z tech lepsich, ale srovnavat prase s medvedem... prase je tvrde na ranu, kdezto medved je mekky na ranu takze na medveda bych doporucil spis vetsi kalibr jako je 9,3x62 na jistotu (vetsi tezsi a pomalejsi strela) a pokud mensi (napr 243win) tak co nejlehci a nejrychlejsi strelu aby to vevnitr udelalo poradne rosambo. 500SW proc ne energie ma dostatek a ostatni kratke at uz 38spec 357mag nebo 9luger jedina rada - trefit hlavu a pokud mozno vice nez jednou :twisted:
A kolik jsi těch medvědů střelil?
Vladimir.Jindra

Příspěvek od Vladimir.Jindra » 16 pro 2009 19:03

Zdravím! Myslím, že medvědovi se neubráníte s ničím! Největší šanci máte, když se bránit nebudete.To je přece stará osvědčená pravda. K čemu popsat 26 stran o ničem a předhánět se velikostí ráže. Lepší nežli se zabývat zbraněmi je nastudovat si něco o chování medvěda, nebo šelem obecně. Znalost etologie je mnohdy účinnější zbraní, než jakýkoliv kalibr! :D
Víťa

Příspěvek od Víťa » 16 pro 2009 22:56

Ano souhlasím co jste napsal p. Jindra, jenže v poslední době, je bohužel díky lidem a turistum v přírodě, vše jinak, viděl jsem nedávno pořad v tel. o tom, jak na Aljašce medvědi napadají lovce jelenů. Nikdy to dřív nedělali . Do divočiny pravidelně mnoho let jezdí redukovat vysoké stavy. Lovec ulovil jelena, nechal tam vnitřnosti medvědovi a vše fungovalo, vyprávěl o tom šedesátiletý lovec, který tam lov provádí čtyřicet let z medvědy žil celí život, on zázrakem potrhaný přežil, medvěda zabil, když se sním rval, loveckým nožem, krátkou zbraň neměl a dlouhou opřenou vedle sebe, jelena vyvrhoval a medvěd zaůtočil ze zadu, ze zálohy ,rozhodně nedělal mrtvího, jak se píše. Jeho kamárád to štěstí neměl. Napadají lovce ze zálohy a naučili se na výstřel, který slyší z dálky. Nakonec se zjistilo, že díky špatným klimatickým podmínkám, se za poslední rok neurodilo potravy, bobule a jiné, medvědi hladověli a změnili úplně chování. Podobné je to v horách jinde po světě, kde se medvědi dostávají do aut do chalup atd. lidem na potraviny. Studování chování medvědů a šelem Vám v těchto případech není nic platné :(
Childeater
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Childeater » 16 pro 2009 23:21

To pan Jindra:
no sláva, konečně rozumná řeč.

Souhlasím.
Můj nynější učitel AJ fungoval leta jako raftboy v Grand Canyonu, a smál se, když jsme se bavili na téma "grizzly". Tvrdil, že medvěd napadne jenom kokota, což vzápětí trochu rozvedl s tím, že pokud v divočině bydlíš a za barákem Ti leze grizzly do popelnice, stát se to může. Tvrdil mi, že nosí sprej a hlavně - pokud medvěda vidí na břehu řeky, prostě s klienty jede o notný kus dál. Prý jde jenom o to, znát přírodu a nelézt meďurovi "do zelí".
ALKAJ

Příspěvek od ALKAJ » 17 pro 2009 17:41

A keď medveď polezie "do zelí" človekovi?
Civilizovaní?
Odpovědět