Jak se ubranit medvedovi?

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
LOVEC7

Příspěvek od LOVEC7 » 27 kvě 2009 13:37

nevylucujem ze mas pravdu...ale u ludi mi hra na "mrtveho brouka" nepride celkom prirodzena taktika...ale urcite mame po nej nejake pozostatky. iste kazdy zazil ze vo chvili na ktoru si trebarz aj chystal nejaku taktiku ( utek, utok.. ) ostal ako obareny...jednoducho stal, nic neposluchalo, nic nepracovalo.
mne sa to uz tiez stalo. blizil som sa k mladine a premyslal som o tom co by som urobil keby tam bol medved. obzrel som sa okolo seba, a blizko mladiny bol stoziar vysokeho napatia ( ci ako sa tomu hovori ) jednoducho obrovska zelezna konstrukcia s priecnymi zrdkami, nieco ako rebrik po com by sa dalo krasne vysplhat v priebehu niekolkych sekund...v tom sa v mladine nieco s velkym lomozom zdvihlo a ja namiesto planovaneho splhania na spominany stoziar, ostal som tam stat ako (...) :D pravdepodobne to bola jelenica, ale nakolko je tam dost hojny vyskyt mededov, kludne to mohol byt aj medved, a kedze som bol odtial asi 15 metrov, mozno by aj zautocil :D jednoducho, keby som uz zistil co to je, nebol by cas konat...takto som mal casu trochu viac, ale nekonal som ani tak

Perún prosím, zošli búrku nám, my vztýčime slnko k nebesám!
LOVEC7

Příspěvek od LOVEC7 » 27 kvě 2009 13:42

Trochu OT ale este k zasiahnutiu utociaceho medveda, trebarz aj vo chvili ked je od vas dostatocne vzdialeny a mate cas zamierit.

na videu je sice lev, ale pocitajte kolko striel ho zasiahlo. a nemyslim ze medved by bol pomalsi.
aj ked sa nemozem ubranit pocitu ze ti ludia boli profesionalni amateri. vobec by som sa necudoval keby sa postrielali navzajom...
ALKAJ

Příspěvek od ALKAJ » 27 kvě 2009 14:04

LOVEC7 píše:profesionalni amateri
Pekný oxymorón :lol:
Jak nazýváš lidi, kteří když jsou ohroženi, tak se nebrání, jen utečou a schovávají se?
Civilizovaní?
kayakero

Příspěvek od kayakero » 28 kvě 2009 08:07

ad to video:
je suprový, taxem počítal kolik tedy opravdu dostal zásahů - a zdá se mi, že jen ten jediný první :roll: .

U ostatních ran jsou vidět obláčky prachu vždy pár metrů kolem něho (po dopadu střely do země) - ale žádné projevy trefy na těle - ani jen malé cuknutí. Vážně to vypadá na partu vemenoidních piškotů, co chtěli střílet lva přes dalekohled zepředu do hřívy - a trefit ho běžícího pak už nikdo z nich nezvládl.

Podobné absurdity (krom Pulp Fiction) znám z paintballu: z pár metrů na sebe vystřílíme dlouhé sekvence - a všechno mimo. Opakovaně míjet cíl jak vemeno je snadné - stačí se zbraní nebýt secvičený. Já bych osobně na velké zvíře nešel - když ve skupině není dost zdatných střelců, schopných spolehlivě trefit těžkou kulovnicí cíl v rychlém pohybu.

Vážně si to říká o zavedení nové sportovní/praktické disciplíny - sebeobranná střelba na zvíře na mne se řítící >50km/hod. Vážně by úřady neměli dovolit jít lovit někomu, kdo neprokáže, že zvládne rutinně trefit bestii (na něj) řítící se. Jinak je licence na odstřel velké zvěře vlastně průkazem laureáta Darwinovy ceny.
reaktor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reaktor » 28 kvě 2009 08:21

To je přirozené výběr. Člověk které si myslí že na to má a přecení své síli to prostě nepřežije, ať je to při lovu nebo za volantem.
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 28 kvě 2009 11:49

No já myslím, že ten lev nebo medvěd má proti lovci šanci tak milión ku jedné. :lol:
Určitě je to stokrát bezpečnější než jet párkrát za rok po dálnici z Brna do Prahy. :wink:
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
LOVEC7

Příspěvek od LOVEC7 » 28 kvě 2009 12:12

reaktor píše:To je přirozené výběr. Člověk které si myslí že na to má a přecení své síli to prostě nepřežije, ať je to při lovu nebo za volantem.
Absolutne suhlasim
LOVEC7

Příspěvek od LOVEC7 » 28 kvě 2009 12:19

na druhej strane mam pekne videa z lovu kaferskych byvolov, kde ho lovec jednou vybornou strelou z tazkej gulovnice odstartoval, a druhou v behu poslal k zemi! S tymito kretenmi sa to ale neda porovnat. Boli tam traja, niekedy styria lovci. Jeden vystrelil, druhy ho istil...a ked zviera zautocilo,v momente bolo ukludnene dalsimi tromi-styrmi pohotovymi ranami. Jednoducho byvol nedostal sancu...hoci tam bol aj pripad ked po piatej rane este stal na nohach...ale vyzeralo to ze situaciu maju pod kontrolou :)
Childeater
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Childeater » 28 kvě 2009 12:19

kayakero píše:Já bych osobně na velké zvíře nešel - když ve skupině není dost zdatných střelců, schopných spolehlivě trefit těžkou kulovnicí cíl v rychlém pohybu.
To je nesmysl. To nikdo nedokáže ani s brokovnicí. To co jsi řekl nedokáže nikdo na světě. Zasáhnout s vyšší nebo nižší pravděpodobností ano, ale ne spolehlivě trefit cíl kulovnicí v rychlém pohybu.
kayakero píše: Vážně si to říká o zavedení nové sportovní/praktické disciplíny - sebeobranná střelba na zvíře na mne se řítící >50km/hod. Vážně by úřady neměli dovolit jít lovit někomu, kdo neprokáže, že zvládne rutinně trefit bestii (na něj) řítící se. Jinak je licence na odstřel velké zvěře vlastně průkazem laureáta Darwinovy ceny.
Tohle už vůbec není pravda. To co požaduješ prokázat, to prostě nelze. Nedokážu si představit, jak udělat takový zkoušky. To jako na Tebe pustí postřelenýho nosorožce a když ho dokážeš ustřílet, tak jsi tauglich? Od toho je tam průvodce, který jistí výstřel hosta druhou ranou (u nebezpečné zvěře vždycky).
Nehledě na to, že rutinně trefit bestii řítící se na Tebe by nedokázal vůbec, ale vůbec nikdo. Proto by k takovým situacím při lovu nemělo docházet.

Ty nelovíš, jenom teoretizuješ, viď?... ;-)
kayakero

Příspěvek od kayakero » 28 kvě 2009 13:43

-> Kubajzz: Ty počty asi úplně nesedí. Na milion zastřelených lvů a pod. bude i dnes rozsápaných lovců více nežli jen jeden. Za dob největší slávy lovů v Africe (tj.: secese až 30-tá léta) byla životnost profi lovce-průvodce jen pár let. Ani z legen (slavných jmen, které si najímaly hlavy států a pod.) se penze nedožil žádný.
kayakero

Příspěvek od kayakero » 28 kvě 2009 13:48

-> Childeater:
Nelovím - ani kličkující potkany vzduchovkou.
Taky jsem nemyslel skotačícího lva trefit ve výskoku doprostřed duhovky oka - ale prostě ho nějak trefit. Klidně i s poškozením trofeje. A i s kulovnicí se dá trefovat v pohybu - a docela precizně. Tedy - pokud nemáš jen optická miřidla - a pokud cvičíš.

Ale ty zkoušky, to byl vtip, víš :wink:
Takže vážněji: pokud vůbec nějaké zkoušky pro lov, tak leda bezpečnou manipulaci se zbraní; dynamickou střelbu leda pro licenci profi-průvodce (i tam ne z touhy po mistrovství, ale jen aby pohyby byly rutinní, zažité - aby neprošel naivní laik): oboje jen pro ochranu ohrožených nevinných. Schopnost ohrozit sama sebe vážně asi lépe zregulují Darwinovy selekce přirozeného výběru :wink:

Ale moc se mi líbí představa: ze cca. 50 metrů se na Tebe vyřítí silueta třeba kapferáka (zavěšená na laně, navíjená k Tobě rychlostí cca. 60km/hod), Ty máš jen těch cca. 3 sekund něco s ní dělat - moc daleko máš sice ještě docela dost času, ale ji ještě netrefíš. Nablízko by trefil každý, ale zase je už všechno moc rychlý :wink: . Jak již popsáno pár stránek dřív.

Střílet to ve družstvech (tak 3-5 těžkých hlavní), bodovat součet (kilo)joulů vitálními zónami, turnaj s vyřazovacím pavoukem, bylo by to super. Jmenovat by se to mohlo: kvalifikace loveckého průvodce. Nebo sebeobrana proti medvědovi.
Naposledy upravil(a) kayakero dne 28 kvě 2009 13:50, celkem upraveno 1 x.
LOVEC7

Příspěvek od LOVEC7 » 28 kvě 2009 13:49

kazdopadne by to bola zaujimava disciplina...nieze by strelba na staticky terc bola nezazivna...ale toto by mohlo byt trochu zivsie :)
Childeater
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Childeater » 28 kvě 2009 14:05

to kaykero:
hm, mám kulovnici s kolimátorem, trénuju hodně, na naháňkách na mě prasátka vyběhnou docela pravidelně, ale že bych jako spolehlivě trefoval, člověče, je to tak 50-50 a vůbec, spolehlivě se to trefit fakt nedá, řek bych, že když už po Tobě jde nezastavitelnej kaferák, tak to bude spíš o tom, pustit si ho co nejblíž a pak to zkusit na deset metrů s tím, že máš jen jeden pokus v životě...to dokáže leckterého zkušeného lovce poněkud rozrušit... :-)

Ty zmiňované disciplíny se mi moc líbí a už se mi dokonce honí hlavou, jak by šly zrealizovat...navrhoval bych střílet to slugem
epetr2008

Příspěvek od epetr2008 » 28 kvě 2009 14:26

Zrealizovat by to šlo snadno.
Z polystyrenu/nebo lépe kartonu kráva/medvěd/hroch:
http://www.ilist.cz/assets/images/7b351 ... 11-800.jpg
V modelu z boku vydlabat díru na srdce a mozek, tam by se umístil igelitový pytlík s červeným potravinářským barvivem.
Velice široká deska po stranách s kolečkama na kterou by se umístil ten model, naviják, horolezecké lano, 100m střelnice,dostatečně rovný terén a nějaká zarážka, aby to střelce nesmetlo.

Taky bych si rád picnul pár ran :roll: ale toho čurbesu co by z toho zůstalo a té práce..... Připadá mi to jako kravina.
PaF

Příspěvek od PaF » 28 kvě 2009 14:56

kayakero píše:Vážně by úřady neměli dovolit jít lovit někomu, kdo neprokáže, že zvládne rutinně trefit bestii (na něj) řítící se. Jinak je licence na odstřel velké zvěře vlastně průkazem laureáta Darwinovy ceny.
Do ceho vseho by podle Tebe nemely urady strkat nos? :roll:
Copak kandidat na Darwina bude nekomu chybet? Jen at se urady nestaraji, o co nemaji... Tato prani jsou zarodky bolsevismu vic, nez si leckdo uvedomuje!!!
Odpovědět