pořídil jsem si tuto vzduchovku a sepíšu sem pár postřehů z užívání. Třeba se někomu budou hodit

Jedná se o novinku od Španělské firmy Gamo. Je to klasická zalamovací vzduchovka. Čeho jsem se obával před koupí? Plastové pažby a přiloženého puškohledu. Proč jsem se rozhodl pro tuto vzduchovku? Kvůli ceně, líbivému designu a paradoxně i díky puškohledu. A nyní popořadě:
Vzduchovka
Plastová pažba je samozřejmě dutá, ale vyvážení pušky je dobré. Samozřejmě není problém do pažby něco vložit a potom rozpoložení váhy bude vyhovovat každému. Zpracování je dobré. Moc se mi líbí větší průměr hlavně, než tomu bývá u klasickcýh zalamovaček a také není vidět zalamovací mechanismus, což je pro mě z estetického hlediska plus. Vzduchovka nemá klasická mířidla, puškohled je tedy nutností. Spoušť je regulovatelná. Mně sedne tak jak je nastavená od výroby. Bohužel je plastová (mechanismus samotný kovový), ale zatím to ničemu nevadí, tak snad vydrží. Před spouští je pojistka. Tento způsob je velmi příjemný a funguje spolehlivě. Není potřeba ji odjišťovat před každým výstřelem.
Přiložený puškohled
V první řadě je potřeba dotáhnout všechny šroubky. Poté se puškohled nijak neposouvá a drží si nástřel, čemuž jsem se příjemně divil. Je usazen na 11mm rybině s jednodílnou nízkou montáží. Rozsah ohnisek je 3-9x. Opticky je puškohled dobrý, obraz je ostrý. Bohužel na nejdelším ohnisku je znatelné rozmazání obrazu. Naštěstí mi to nevadí, neboť používám téměř vždy 6x přiblížení. U tohoto základního puškohledu chybí nastavení paralaxy a kříž mil dot. Věžičky k seřizování kříže se dají ovládat prsty bez nářadí. Jednotlivé kroky jsou odstupňovány citelnou aretací. Klikání je po 1/4 na 100 Yardů.
Střelba
Na zalamovací vzduchovku je překvapivě dobrá. Baví mě střelba především na větší vzdálenosti. Nástřely zatím nemám, tak alespoň v číslech:
30m - rozptyl 5*3cm
50m - rozptyl 7*4cm
80m - nemám změřený rozptyl, ale velkou pet láhev strefím
160m - každou ranou jsem strefil koně, jiný cíl jsem nenašel

Nutno podotknout že jsem ve střelbě z dlouhé vzduchovky začátečník. Vše stříleno vleže s JSB Exact. Střely mají větší rozptyl v horizontální rovině než v té vertikální, což je u zalamovačky pochopitelné. Střelba je doprovázena mírným kopnutím. Není to kopyto jako zalamovací Hatsany.
Celkově jsem tedy spokojený. Plastová černá pažba se mi nakonec líbí, puškohled je na základní střelbu dostačující. V budoucnu ale zřejmě pořídím nějaký jiný především kvůli absenci nastavení paralaxy a chybí mi kříž mil dot. S přesností jsem spokojený. Bohužel nemám možnost změřit úsťovou rychlost, ale osobně mi její síla dostačuje. Střílí totiž lépe než jsem čekal.
Doufám, že výpis těchto postřehl někomu pomůže. Na dotazy rád odpovím.
Hezký den