Gamo CFX
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Ahoj! Sousedovi se dnes podaril husarsky kousek. Vystrelil z moji CFX kdyz byla natazena, ale s otevrenou komorou na diabolku (v poloze kdy se do ni vklada diabolka). Jak velky je to pruser? Ma to vliv na funkci (zivocichare)? Vubec netusim kudy usel vzduch..
Je nova po tuningu od Strixe a soused mi udela tohle. Myslel jsem, ze ho strelim. Predem dekuji za odpovedi.
Je nova po tuningu od Strixe a soused mi udela tohle. Myslel jsem, ze ho strelim. Predem dekuji za odpovedi.
Re: Gamo CFX
Na souseda se nevymlouvej. Je to tvoje zbraň (i když jen vzduchovka).
Pokud flinta normálně funguje, tak bych to neřešil. No a pokud flinta nefunguje, tak bych si ji opravil nebo někomu poslal na opravu. Nic lepšího nevymyslíš.
Pokud flinta normálně funguje, tak bych to neřešil. No a pokud flinta nefunguje, tak bych si ji opravil nebo někomu poslal na opravu. Nic lepšího nevymyslíš.
Ano ano, zodpovednost prijimam, moje blbost to pujcovat mamlasum. Nicmene to nebyla pointa.
Flinta strili dal, spis mi slo o to, kudy v takovem pripade odchazi vzduch a jestli to je pro tu zbran nejak extremne nebezpecne/namahajici.
Flinta strili dal, spis mi slo o to, kudy v takovem pripade odchazi vzduch a jestli to je pro tu zbran nejak extremne nebezpecne/namahajici.
kompresní prostor byl v tu chvíli teoreticky uzavřený, jestli vzduch vyfičel pomalu, nemuselo se nic stát. Rychle by mohl utýct jen kdyby nevydržela manžeta pístu. Jaký to udělalo zvuk? Třesknutí znamená zlo. Zkontroloval bych úsťovou rychlost jestli zůstala stejná jakou naměřil Strix.
Zvuk to udelalo v podstate jako pri vystrelu, spis tissi. Zadna velka rana se nekonala. Ustovou rychlost bych rad zmeril, ale nemam na to vybavu. Zkusim porovnat pruraz s druhou gamovkou, ktera by mela mit podobny vykon.
Pokud by byla podkozena manzeta pistu, predpokladam, ze by se to nejak projevilo pri natahu, nebo ne? Pocitove strili stejne, tak uvidime.
Pokud by byla podkozena manzeta pistu, predpokladam, ze by se to nejak projevilo pri natahu, nebo ne? Pocitove strili stejne, tak uvidime.
Nemějte strach. Nic se tomu nestane.
Dnes jsem porovnaval penetraci s 21J Gamovkou. Mela do fosny zhruba o 1mm vetsi penetraci, coz zhruba sedi oproti Strixem namerenych 18,5J u moji CFX. Vypada to, ze se opravdu nic nestalo. Jen by me vazne zajimalo, kudy ten tlak odesel, ale "experiment" opakovat nehodlam 
Musim ale rict, ze plynovy pist je opravdu skvely oproti standardni kovove pruzine. Tichy chod a strelba bez silnych vibraci je v praxi velky rozdil. Nez jsem na stridacku strilel z vetrovky s pistem a perem, tak jsem to naplno neocenil.
Dekuji Strixovi za vyborny tuning. Je to pozitek.

Musim ale rict, ze plynovy pist je opravdu skvely oproti standardni kovove pruzine. Tichy chod a strelba bez silnych vibraci je v praxi velky rozdil. Nez jsem na stridacku strilel z vetrovky s pistem a perem, tak jsem to naplno neocenil.
Dekuji Strixovi za vyborny tuning. Je to pozitek.
Odešel cestou nejmenšího odporu, přes nabíjecí komoru.
Artemis M16 .177, Westhunter 4-16x44 FFP , pumpa Mil-Tac, kompesorek ali 12v
Ta byla ale preci uzavrena tim, ze byla otocena do polohy pripravene k vlozeni diabolky.
Je pravda, ze jsem ji nevidel vytazenu, takze si to jen nejspise neumim domyslet.
Je pravda, ze jsem ji nevidel vytazenu, takze si to jen nejspise neumim domyslet.
Trochu oživím tému. Kúpil som CFX Royal 4.5nmm z Balistas. Puška dostala nové tesnenia a plynový piest od Stix. Poprosil som natlakovať na 17J. Nemám chrono, tak iba tápam pomocou chairgun. Môj odhad 17.3J. Spúšť ešte nemám skrátenú len trošku preleštenú. Chystám sa vymeniť skrutku za dlhšiu. Pri montáži som mazal iba motorovým olejom. Dosť to dieselovalo a musel som znova rozobrať a všetko okrem nabíjacej komory utrieť papierovou utierkou. Teraz je to OK. A to hlavné, strieľa to parádne, len som zatiaľ nepochopil ako vložiť fotku.

Dnes som testoval moje CFX po tuningu a mam par poznatkov, ktore by vas mohli zaujimat. Vymenil som len tesnenia od Strix, upravil spust, zabrusil ostre hrany vo valci a na napinacej pake. Ostala tam povodna struna aj vsetky ostatne komponenty.
1. Prepustaci otvor v rotacnom zavere bol od vyroby 3.2-3.3mm presnejsie to neviem zmerat. Vrtak 3.2mm tam isiel s volou 3.3mm by uz bolo na silu.
2. Prvych par vystelov som zaznamenal „diseling“a nameral az 307m/s s jsb exact 4.52mm 5.44g (vazene vyber z balenia). Nie, ze by som to povazoval za nieco mimoriadne, pisem to lebo to suvisi s dalsimi bodmi. Napriek mojej snahe, muselo ostat nejake mazivo za zaverom po jeho zasunuti a tym padom pred piestom.
3. Pri cca 15 vystrele mi vystrelila z rotacneho zaveru plastova paka Ref: 19750 viac som ju nenasiel letela min 2 metre. Dalej som to ovladal docasne malou M5 skrutkou.
4. Ustova rychlost sa nakoniec ustalila na priemere z 10 vystrelov 250 m/s (kde max bolo 253 a min 241). Co je takmer totozne so stavom pred upravou. Nepredpokladal som tu narast vykonu, tesnenia som menil porste lebo mali skoro 20 rokov a rozoberal som to lebo paka zacinala pilovat do valca.
5. Presnost slusna na 10m (viac miesta som nemal k dispoziciia a aj dost fukalo) som urobil 10 vystrelmi opakovane grupu cca 8mm. Potencial zbrane bude tak 6mm, ale to by som musel byt ja neomylny.
6. Ta stratena paka mi nedala pokoj a v dielni som to pod poriadnym svetlom preskumal. Mam podozrenie, ze akosi cez vyfrezovany otvor v rotacnom zavere pre tu paku prefukuje vzduch z piestu. Nevidim ziadnu prasklinu ani otvor, ale ak necham zaver otvoreny a natiahnem paku do poluvice a opat spustim vydava to srkavy vvuk a je aj citit odtial prudenie vzduchu pri vypustani paky.
Rozobral som to znova
. Ziadne poskodenie som nikde nenasiel. Struna OK, tesnenia OK, dokonca aj rotacny zaver bez poskodenia na prvy pohlad. Akurat ked som fukol do otvoru na paku ovladania zaveru vzduch niekam unikal Ucpal som oba otvory priepustu vdzuchu mediz valcom a hlavnou a unik zmizol. Proste bud od vyroby, alebo namahanim vznikol otvor tak na priemer spendlika medzi otvorom pre paku a prepustacim otvorom. Podotykam, ze priepust som neprevrtaval ani nijak nemodifikoval.
Netrufam si odhadnut kolko materialu je mediz tymi otvormi, ale zacina mi byt jasne, preco na novsich puskach bol ten zaver redizajnovany.
1. Prepustaci otvor v rotacnom zavere bol od vyroby 3.2-3.3mm presnejsie to neviem zmerat. Vrtak 3.2mm tam isiel s volou 3.3mm by uz bolo na silu.
2. Prvych par vystelov som zaznamenal „diseling“a nameral az 307m/s s jsb exact 4.52mm 5.44g (vazene vyber z balenia). Nie, ze by som to povazoval za nieco mimoriadne, pisem to lebo to suvisi s dalsimi bodmi. Napriek mojej snahe, muselo ostat nejake mazivo za zaverom po jeho zasunuti a tym padom pred piestom.
3. Pri cca 15 vystrele mi vystrelila z rotacneho zaveru plastova paka Ref: 19750 viac som ju nenasiel letela min 2 metre. Dalej som to ovladal docasne malou M5 skrutkou.
4. Ustova rychlost sa nakoniec ustalila na priemere z 10 vystrelov 250 m/s (kde max bolo 253 a min 241). Co je takmer totozne so stavom pred upravou. Nepredpokladal som tu narast vykonu, tesnenia som menil porste lebo mali skoro 20 rokov a rozoberal som to lebo paka zacinala pilovat do valca.
5. Presnost slusna na 10m (viac miesta som nemal k dispoziciia a aj dost fukalo) som urobil 10 vystrelmi opakovane grupu cca 8mm. Potencial zbrane bude tak 6mm, ale to by som musel byt ja neomylny.
6. Ta stratena paka mi nedala pokoj a v dielni som to pod poriadnym svetlom preskumal. Mam podozrenie, ze akosi cez vyfrezovany otvor v rotacnom zavere pre tu paku prefukuje vzduch z piestu. Nevidim ziadnu prasklinu ani otvor, ale ak necham zaver otvoreny a natiahnem paku do poluvice a opat spustim vydava to srkavy vvuk a je aj citit odtial prudenie vzduchu pri vypustani paky.
Rozobral som to znova

Z toho vyplývá co?