To Artifex - zapůjčil bych, ale jsem z okolí Nymburka. Myslím, že jenom samotná recenze bez měření by mohla být zajímavá pro srovnání toho, co zrovna posílám. Zejména by měl zajímal chod kohoutu.

Akorát jsem trochu zmatený tím obrázkem. Já mám na mysli Colt 1873 v 6mm bez děleného válce! od Řeháků. Tahle zbraň mi úplně unikla, skoro bych se vsadil, že ji neměli před krátkou dobou vůbec v nabídce a jak se objevila, okamžitě se vše rozprodalo. Kentauři nic takového v C-I nemají.
Kdo by to byl řekl, že v roce 2021 budu po zpřísňující novele zbraňového zákona recenzovat Colt 1873 SA Army v ráži flobert 9mm s vyndavacím bubínkem, a to v kategorii C-I.
Revolver, který střílí obskurním historickým střelivem pro lov drobné zvěře a který upravila neméně obskurní zbrojařská dílna R&R, která je v současnosti největším světovým R&D v oblasti flobert zbraní.
Když se nad tímto revolverem zamyslíte, tak jde o českou firmou provedenou úpravu italské kopie legendárního amerického revolveru vyvinutého dnes již českou! firmou Colt, vzhledem k nedávné akvizici Českou zbrojovkou. Kruh se uzavírá. Některé věci nevymyslíš.

CZ by mohla vyrobit originál.
Fotil jsem bez střenek a hledí. Vysvětlení viz níže.
Zbraň se dodává v látkovém pouzdře bez jakéhokoli příslušenství či návodu.
Ale na to je už člověk od Chiappy zvyklý. Stejně tak zapomeňte, že bude namazaná jako od Alfy. Nemá smysl se tady rozepisovat obecně o zbrani jako takové. Jde samozřejmě o předělávku 7.5J verze, která je na trhu již léta. Stačilo nehtem! seškrábat barvu, která měla toto skrýt. Šikovný člověk si to vyretušuje něčím trvanlivějším. Viz. foto. Dodal bych jenom, že váha této verze je 966g a délka hlavně sedm a půl palce.
Je jasné, že nevyhodí celý rám jen proto, že je gravírovaný 7.5J. Z druhé strany je CZ2020, což taky nesedí, ale čert to sper. Dokud se nedoprodají staré zásoby, tak to tak asi budou mít všichni. A kdo rychle dává, dvakrát dává, kdo ví, jak dlouho bude svoboda trvat. Levičáčtí proletáři se každým dnem po celém světě spojují proti jakýmkoli zbraním, místo toho, aby se ti spojaři už včera proletovali jakoukoli zbraní, co bude po ruce. Stejně tak by si asi řekli Řehákovi o víc peněz, kdyby museli vyhazovat starý sklad nebo by se do konverze vůbec nepustili. 9990kč je sice o dost více než kolik stojí to samé v 22lr (skoro dvojnásobek), ale tady je potřeba započítat práci puškaře, čas věnovaný vývoji, testování a nějaké ty díly navíc. Buďme rádi, že pracují v základu se zbraní za cca. 5000kč, hádám, že 15000kč-20000kč by za „pouze“ upravenou flobertku skoro nikdo nezaplatil. Na rozdíl od zcela zakázkové výroby s omezenými sériemi. Tyhle částky může účtovat s klidným svědomím jenom p. Dressler.
První, co jsem odstranil, je zadní hledí, které je všechno, jenom ne mikrometrické a neplastové. Hlavně ale na historické zbrani působí stejně dobově asi jako digitální hodinky na ruce rytíře. Drží ho pouze obyčejný šroub a zádržný čep, který se dá vyrazit třeba 2mm kaleným drátem nebo vrtákem. Ještě na vás vyskočí pružinka. Střenky jsou v základu plastové a ohavné jako noc, stejně jako vše ostatní plastové od Chiappy. Střenky jsem taky ihned zahodil, protože se mi začalo přitěžovat a objednal dřevo. Ještě jsem nehtem seškrábal i poslední zbytky odlupující se barvy. Řehákovi se z nějakého záhadného důvodu pokoušeli přestříkat či přetřít všechny stříbrné plochy bez povrchové úpravy (šroub osy válce, hlaveň), včetně nějakých těch škrábanců a starého značení, ale vzali to i přes zkušební značku na hlavni, za což může být i nějaký ten kriminál.

Buď to udělám pořádně nebo vůbec. Ale hlavně je to úplně jedno. Tohle není zbraň pro puristy, co ocení výjimečnou kvalitu řemeslného zpracování!! Tohle je koncept, který musí fungovat hlavně mechanicky a balisticky, což je u C-I flobertek zatím obecně obrovský problém. Když to vezmu kolem a kolem, zatím jediná zbraň, na kterou nebyly žádné stížnosti, je Little Badger. Tady se uvidí.
Válec je vyndavací.
Působí velmi solidním dojmem s vahou 298g. Ve srovnání s materiálem rámu, který je z kotlíkové „oceli“ zamac, je vyloženě jako pěst na oko. V dobrém smyslu samozřejmě. Pokud jde o materiál rámu, už po malém stress testu se odštípnul drobný kousek kovu na samotném kohoutu (naštěstí těsně pod bicí plochou), stejně jako po mých experimentech se supersonickým flobert střelivem u Little Badger, kdy mi explodovaly hilzny a udělal se malý důlek v rámu, hned vedle otvoru zápalníku.
Že jde skutečně o Colt, poznáte podle čtyřech cvaknutí při plném nátahu kohoutu, stejně jako je písmen ve slově Colt (SÍ–klik, OU–klik, EL–klik, TÍ-klik). Bohužel první poloha, která odjišťuje ráčnu bubínku, je příliš blízko druhé. Ta slouží jako zajištěná mezipoloha, kdy je blokovaná spoušť a bez trochy cviku tu první polohu prostě přeskočíte, zejména při rychlém nátahu. Nevím, jestli je to vinou úpravy nebo jednoduše „funkce“ původní Chiappy. Kohout je zatím nutné natahovat rázně, při velmi pomalém pohybu se mechanika jednoduše zasekne v druhé poloze a je potřeba trochu popustit kohout či rázněji natáhnout. Zřejmě se to musí trochu ochodit nebo získat cit.
Hlaveň je šestidrážková s dostatečnou hloubkou polí v úplně jiné dimenzi než u vzduchovky, takže s ustabilizováním relativně titěrných výkonů jistě nebude problém. Spíš se bude zbytečně ztrácet výkon.
Uvidíme, co ukážou hradla, a hlavně střelba broky. Pak začnu spekulovat o případné snaze odfoukat i tuto zbraň. Řehákovi v tomto případě na rozdíl od Alfy či vlastního 6mm 1873 revolveru o neomezeném výkonu nemluví. V bubínku je totiž i malý schodek s rozšířením na 9mm - viz foto bubínku výše.
9mm flobert je opět pouze marketingově kulaté číslo, reálně jde o 8.80mm a broky ještě méně – 8.40mm (průměr nábojnice v její zůžené části). Nevím, jestli nehraje určitou roli i fakt, že jde primárně i o brokový revolver, kterých je na trhu asi tak jeden či dva (Taurus Judge, S&W Governor), všechno ostatní střílí většinou brokovými náboji s hromadnou střelou v plastovém kontejneru. Nejvíc se celomosaznému flobert náboji blíží tento 22lr náboj:
Kde je vidět taky zúžená část nábojnice. Což by mělo tím pádem stačit a průměr komory a velikost či úhel kužele by měly zůstat standardní??
Volba vhodného modelu na přestavbu padla na tento revolver zcela jistě i z toho důvodu, že jeho integrální součástí je pružinový, ručně ovládaný trnový extraktor.
Ten předpokládám vyklepne zcela bezproblémově jakékoli RWS střelivo, ale možná i brokové nábojnice (ty jsou sice z pevnější mosazi, ale z důvodu zahrdlení se taky v komoře nafukují – historicky byla část nad mosaznou základnou z papíru). Ačkoli Řehákovi už konečně oficiálně přiznávají (zřejmě i na základě mé reklamace Big Badger), že tyto náboje jdou ven trochu hůř kvůli vyšším tlakům. V případě Big Badger byla konstrukční chyba v použití stejného vytahovače jako pro 6mm flobert, který byl pouze stáhnut na 9mm kalibr, aniž by byl použit originál od Chiappy. A pokud to stále nepůjde, máte vyndavací bubínek a tyčku, která slouží jako osa válce, se kterou už hilznu nárazem na pevný povrch vyrazíte ať už bude expandovat jakkoliv. Opruz by to byl tak jako tak, ale alespoň nemusíte ke zbrani přidělávat mosaznou tyčku v délce hlavně, jako v případě Big Badger, pokud nebude vyřešen problém s extrakcí. Jako plus bych viděl i historickou povahu zbraně a dlouhou hlaveň, tedy alespoň pro případné pacifisty, pro které je plusem cokoli, co se nedá nosit příliš skrytě a co nevypadá jako "útočná puška" nebo taktická kapesní zbraň hromadného ničení.
Zatím bohužel nestříleno.