Příspěvek
od Peterko78 » 13 úno 2018 10:45
Mám chrony Model M1, který měří jen rychlost v m/s. Takže výslednou rychlost zadám do vzorce E0=V0xV0 x m/2. Já si to zrovna převedu na gramy, takže to spočítám takto příklad: 250m/s x 250m/s x 0,51g /2000=15,94J.
236m/s x 236m/s x 0,547g/2000=15,23J.
Jinak pístové vzduchovky dosahují obvykle vyšší úsťové energie za použití lehčího střeliva, větrovky zase při použití těžšího.
Při použití lehčího střeliva má píst menší odpor a pohybuje se větší rychlost tzn. vyžene diabolku ven z hlavně rychleji,naopak při těžké diabolce má píst větší odpor a pohybuje se pomaleji. Píst má pořád stejnou hmotnost, takže při rychlejším pohybu koná víc energie. Záleží na poměru hmotnosti diabolky, její těsnosti v hlavni - odporu vůči pístu, hmotnosti pístu a velikosti průměru otvoru přepouštěcího kanálku. Ano záleží kolik energie stihne předat diabolce.
Není, ale vždy pravdou, že těžší diabolky dosahují menší úsťové energie, např. můj Hatsan 55s dosahoval zase větší energie při těžším střelivu, protože jak víme tak Hatsany mají těžké písty a nadprůměrně velké otvory přepouštěcího kanálku.
Jestli jsem to napsal špatně tak mě prosím opravte, snad se vyjádří někdo zkušenější.
„Já jsem ta cesta, pravda a život,“ odpověděl Ježíš. „Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne. Kdybyste mě znali, znali byste i mého Otce.