Diabolky

Vše o vzduchovkách, plynovkách, aisoftu a popřípadě i paintballu.

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:
Re: Diabolky

Příspěvek od Kubajzz » 07 bře 2013 01:14

mari píše:Koukam Kubajzi, ze to jsi se jeste ucil. Moc te to neslo :lol: Nebo nato nebyl jeste spravny hardweare?
Já takhle střílím furt. :lol:

http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Martin K

Příspěvek od Martin K » 07 bře 2013 03:08

S634 píše: protože tu flintu nedržíš úplně správně - psal jsem jinde, že ty lepší diabolky dají doslova vyžrat i sebemenší cu, zatímco broky snesou všecko, boxery už trochu míň, ale terčovky nebo exacty, to lítá jinam, byť do skoro stejného místa. Ale když flintu chytnu úplně předpisově, tak to lítá tam kam mířím. Stratony jsou na tom podobně jako Boxery. Zkus si dát pozor na to jak tu flintu držíš a uvidíš hned tu změnu.
Je to marný, je to marný, je to marný...

ještě jednou a naposledy se ti pokusím něco vysvětlit, pak už na to kašlu, ty teoretiku.
pokud má soustřel exactama 10 ran velikosti pětikoruny, pak tam dá stratony a ten soustřel má stejné nebo podobné velikosti, ale o 10-15cm vpravo, tak to rozhodně není špatným uchopením zbraně!! kdyby blbě držel tu pušku, tak mu to lítá po celým terči, každá diabolka jinam. a ne, že bude dávat 10 exactů nalevo a 10 stratonů napravo!

netuším odkud jsi, ale nechceš někdy dorazit na nějaký sraz vzduchovkářů: http://fieldtarget.cz/2013/kalendar-akc ... -2013.html a tu svoji teorii mi předvést v praxi?
dycky STEYR
bimHObim

Příspěvek od bimHObim » 07 bře 2013 05:54

@Martin K - ze ty mu na to dycky skocis :lol: , dyt si z tebe dela srandu :D
HW35, HW40, HW45, HW70
HW97 K - Nikko Stirling Gold Crown Airking 4-12x42
HW100T Carbine - Hawke Sidewinder Tactical 8.5-25x42
Martin K

Příspěvek od Martin K » 07 bře 2013 06:32

no právě, se bohužel obávám, že nedělá :roll: a to je na tom to nejhorší :D
dycky STEYR
peters gekon

Příspěvek od peters gekon » 07 bře 2013 09:13

Martin K : přesně tak mi to lítá jak si psal a myslíš že je to špatnou hlavní ?
Když mi to lítá na 30m i o 15cm.
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSCharlie » 07 bře 2013 09:15

2 "Martin K"

Ta "boční odchylka" je při změně střeliva celkem pochopitelná.
I když ta hodnota co jsi uvedl, je dost vysoká.. :roll:
Obecně řečeno - už jsem se o tom kdysi zmiňoval, za to může nedokonalá stabilizace střely.
A to ať už dynamická, nebo statická.

Když pak vezmeme v úvahu:
- že se změnila hmotnost střely, její tvar, pravděpodobně i její těžiště a délka atd..
- precesi střely
- že jsme na severní polokouli
- že vývrt je pravotočivý

Tak ve výsledku a opravdu HODNĚ zjednodušeně řečeno:
- v závislosti na střele a její výsledné úrovni dynamické a statické stabilizace střely, se bude měnit i "derivace střely" - drift
(stranová odchylka ve směru rotace střely)

Opravdu HODNĚ zjednodušeno!
Samozřejmě je toho ještě o dost více, ale to by bylo na opisování knyhy o vnější balistice.
Třeba změnou Vú, múžeš tento zmíněný projev stranové odchylky při dané střele buď zvětšit, nebo zmenšit.

Celkem dobře jsou základní věci k tomuto tématu, ve zkratce zmiňovány tady - viz. www. balistika.cz
Léčíme nákazu - "Pěkně KULKOU po KULCE".....
http://vscharlie.rajce.idnes.cz/
Martin K

Příspěvek od Martin K » 07 bře 2013 09:34

VSCharlie píše:2 "Martin K"

Ta "boční odchylka" je při změně střeliva celkem pochopitelná.
I když ta hodnota co jsi uvedl, je dost vysoká.. :roll:
charlie, jakou hodnotu jsem uváděl? nevím, co přesně myslíš :shock:
dycky STEYR
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSCharlie » 07 bře 2013 09:37

Promiň, spletl jsem se, to patřilo "Mažkimu".... :( :(
A taky částěčně tomu "S634", aby to neházel na držení flinty.
Mažki uváděl odchlyku až 12 cm, i když nevím, na jakou vzdálenost..

Už to nebudu měnit, tedy jestli na tom netrváš, aby se nztratila posloupnost...
Naposledy upravil(a) VSCharlie dne 07 bře 2013 09:54, celkem upraveno 1 x.
Martin K

Příspěvek od Martin K » 07 bře 2013 09:51

nic neměň, nech jak je :wink: i když na opravu by toho bylo víc :D . Mažki nepsal 12cm ale 6cm na 12ti metrech, Peters Gekon psal až 15 cm :wink:
a tomu S634 se to snažím vysvětlit už nějakou dobu, ale přijde mi, že hrách na zeď házím. furt si mele svoji jako flašinet. asi tomu rozumí víc než mi všichni tady dohromady :lol:
dycky STEYR
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSCharlie » 07 bře 2013 10:01

J.j.
Máš pravdu..
Asi to bude chtít nové brejle, nebo pozorněji číst, popřípadě obojí... :( :lol:
S634

Příspěvek od S634 » 07 bře 2013 10:54

Dobře, tak mi vysvětlete prosím toto (střílím vstoje bez opory):

1. optiku mám zastřelenou na 10m s oporou a broky i boxery lítají stejně
2. pokud jsem vzal KP Master, lítaly vlevo dolů, asi 6cm od středu, rozptyl asi 3cm
3. JSB Exact lítaly vpravo dolů, asi 4cm od středu, rozptyl asi 2cm
4. s oporou Master i Exact šly na střed
5. pokud pevně uchopím pušku, dám si pozor na uložení pažby do ramene, dám si pozor na nohy, ruce i pravý palec, zkontroluji jestli někde nenapínám zbytečně nějaký sval, zadejchám si a ve vhodný okamžik pak střelím, jde to na střed. Pokud to na střed nejde, tak ještě než se podívám do terče vím, že to nebyla dobrá rána.

Z bodu 2,3,4,5 tedy jasně plyne, že na vině bodů 2,3 je chyba střelce. Máte pro toto nějaké jiné logické zdůvodnění? Pokud ano, budu rád a akceptuji jej, zatím jste mi ale nikdo z kritiků žádnou dedukci tohoto jevu nepředvedli, proto zatím trvám na své, byť nedokonalé logice.

Zdůvodněte mi to tedy odborně, co se děje u bodů 2,3 ve vztahu k bodům 4,5.

Děkuji.
Slavia 634 4,5 r.v. 2012 + NikkoSt. MM 4x32 AO IR MD / BulletProject 6-24x50SFE
2 rozsévačky broků Gamo AF-10 + lovecké broky z kovohutí za 150/kg
LuckyHit

Příspěvek od LuckyHit » 07 bře 2013 11:12

Podle mě na toto cos popsal žádné vědecké vysvětlení, které by to dávalo za vinu diabolkům neexistuje.

Mě napadá jediné. Pokud by při teoretickém laboratorním pokusu s oporou resp. ve svěráku lítaly master i exacty na střed a ve stoje bez opory jedny o kus v pravo a druhý o kus vlevo, tak je jediné možné vysvětlení ve střelci (ať už úmyslné či neúmyslné). To prostě jinak možné není. Střelec v tomto je totiž jediná proměná a žádná jiná změna ve vzorci není. 1+1+1=3 a 1+1+2= vždy 4 a nemůže to být jednou 6 a po druhé 8.

V praxi se může ovšem neměnit vítr a stanoviště střelce, případně zlobí optika optika a musí se pátrat po těchto proměnných. Zejména změna nástřelu kvůli "ukopané" optice umí divy a připravila neklidné spaní nejednomu střelci.
Naposledy upravil(a) LuckyHit dne 07 bře 2013 11:13, celkem upraveno 1 x.
Grand Power K100 Mk7
Gamo CFX Royal .177 + Delta 4x32 AO
Slavia 631 .177
Weihrauch HW40 .177
Mr.Handy

Příspěvek od Mr.Handy » 07 bře 2013 11:13

S634 píše: ...
2. pokud jsem vzal KP Master, lítaly vlevo dolů, asi 6cm od středu, rozptyl asi 3cm
3. JSB Exact lítaly vpravo dolů, asi 4cm od středu, rozptyl asi 2cm
...
Zdůvodněte mi to tedy odborně, co se děje u bodů 2,3 ve vztahu k bodům 4,5.
Obyčejné vysvětlení:
Střelivo s jinými paramatetry (hmotnost, geometrický tvar, mement hybnosti a další podstatné parametry) opisuje jinou dráhu střely. U bodu 4 a 5 máš jiné počáteční podmínky a tedy i jiné koncové podmínky.
Jinými slovy "too many variables..." (příliš mnoho proměnných nám dá mnoho různých výsledků).

Odborné vysvětlení:
viz Maxwellovy rovnice... http://cs.wikipedia.org/wiki/Maxwellovy_rovnice - pokud je nedokážeš správně použít pak nejsi odborník :lol:
Jěště by to šlo vysvětlit pomocí Schrödingerových rovnic, http://cs.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6 ... va_rovnice. Doufám že je to dostatečně odborně, lépe to moje omezená mozková činnost neumí. :lol: :lol: :lol:
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSCharlie » 07 bře 2013 11:34

Možná zbytečně, ale pokusím se... :wink:

a) záleží na tom čím a jak jsi nastřeloval
b) broky na 10m - tam se o dynamické stabilizaci moc mluvit nedá a u koule precesi nemá cenu mluvit
b) na 10m to není moc směrodatné
c) taky co píšeš v příspěvku, náhodně měníš podmíky střelby a tím i výsledky, teré pak nejsou prokazatelné, což taky není dobré

Většina znás, stříli v ráži 4,5,mm aspoň na 30m, při Vů 240m/s a s oporou.
Nastřelujeme zpravidla na 30m s oporou v předu i vzadu, aby se vyloučila chyba - vliv střelce.

U tebe - na 10m a při 7,5J (J) odhaduji to nevím to jistě, je vliv kvality střeliva podstatně menší.
Spíše se projevuje chyba střelce - strhávání a taky, jak jsem se už zmínil -čím nastřeluješ, tvar a hmotnost střely.

Jdi na to obráceně.. :roll:
Důležité je vyloučit chybu střelce, včetně vlivů okolního prostředí - třeba boční vítr a dát tak možnost, aby se plně projevily balistické vlastnosti střeliva.
1- nastřel vzduchovku (s oboustranou oporou - bag vpředu i vzadu) aspoň na 25m s JSB EXACT.
2- pak za stejných podmínek použij různé druhy střeliva a uvidíš rozdíl.
Jedině tak se dá zhodnotit kvalita použitého střeliva (i vzduchovky) a jejich celkový vliv na výsledný soustřel. :wink:

Jo a taky si přečti ten odkaz co jsem dal, aby jsi věděl, co se tam zhruba vlastně děje a proč.
Pak si udělej analýzu výsledků a zkus přijmout to, že zákony vnitřní a vnější balistiky prostě "neočůráš".. :lol:
S634

Příspěvek od S634 » 07 bře 2013 12:17

Aha, takže díky za vysvětlení, shodli jsme se na tom, že to strhávání v mém případě je má, byť stejná, chyba střelce, způsobená jiným chováním zbraně při výstřelu jiného střeliva. Na větší vzdálenosti střílíme jen plinking, protože dokud se nenaučíme spolehlivě střílet střed na 10m, tak větší vzdálenosti postrádají smysl.

Vzduchovku nemám jak upnout, ani oboustranná opora není pro mně lehce realizovatelná, takže o nějakém superpřesném soustřelu ála BR nemůžu mluvit, takže za současné situace nějaké miniaturní odchylky co se projevují na 30m ani nepoznám a co pozním je že flaška na 50m buď cinkne nebo bouchne :)

Celé nedorozumnění způsobilo to, že jsme každý uvažovali a nesdělili si jiné výchozí podmínky, já střelbu vstoje bez opory na 10m a vy na 30m BR.
Slavia 634 4,5 r.v. 2012 + NikkoSt. MM 4x32 AO IR MD / BulletProject 6-24x50SFE
2 rozsévačky broků Gamo AF-10 + lovecké broky z kovohutí za 150/kg
Odpovědět