Na Slovensku se nesmí střílet z krátkých zbraní co mají více než 1000J?Jozef píše:Vyčerpávajúca odpoveď + skúsenoť zo streľby je tu:
http://www.e-zbrane.sk/diskusia/phpbb2/ ... .php?t=251

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Na Slovensku se nesmí střílet z krátkých zbraní co mají více než 1000J?Jozef píše:Vyčerpávajúca odpoveď + skúsenoť zo streľby je tu:
http://www.e-zbrane.sk/diskusia/phpbb2/ ... .php?t=251
Už chápu proč si říkáš SlimSlim Jim píše: (Vždyť civilní S&B munice 7,62x39 má dokonce nižší výkon než trochu "našlápnutější" laborace .454 Casull, přitom se střílí ze zbraní, co jsou oproti revolveru dvakrát těžší a navíc jsou to pušky s pažbou, a i tak je pro mě osobně zvládnutí zpětného rázu bez úrazů na hranici možností!)
Jsi docela blízko pravdě, důvod pro to pochipitelně mám, a to že vážně nejsem z nejstatnějších jedinců. Ale klubový CZH 2003 při troše snahy zvládám, není to ale rozhodně taková pohoda jako třeba malorážka nebo rozumně výkonná pistole. Když střílím z malorážky, tak to prostě nějak zapřu do ramene a soustředím se hlavně na to, abych pořádně koukal do mířidel. Když střílím něčím větším, tak se nějak podívám do mířidel a soustředím se hlavně na to, abych to pořádně zapřel do ramene. Považuji totiž za důležitější nedovolit zbrani, aby mi vymlátila zuby, než dobře se trefit (a výsledky podle toho vypadají). Ale i tak bývám po padesáti ranách omlácený tak, že pravou paží sotva pohnu a na pravé tváři mívám monokl (dát si třeba z Sa. 58 dávku, to je něco, co bych zažil dost neradjoot píše:Už chápu proč si říkáš SlimSlim Jim píše: (Vždyť civilní S&B munice 7,62x39 má dokonce nižší výkon než trochu "našlápnutější" laborace .454 Casull, přitom se střílí ze zbraní, co jsou oproti revolveru dvakrát těžší a navíc jsou to pušky s pažbou, a i tak je pro mě osobně zvládnutí zpětného rázu bez úrazů na hranici možností!)
Za prvé se tady nikdo nelituje a za druhé jsem nepsal nic o tom, že bych tu zbraň neudržel v ruce.Anonymous píše:Lehká, kompletně hlíníková brokovnice /kromě hlavně/ se dá i s pistolovou rukojetí udržet úplně v pohodě. Střela o váze 38 gramů (ne grainů) má úsťovou rychlost 380 m/s. Zpětný ráz působící na ruku /který cítíte/ není dán úsťovou kinetickou energií, ale hybností, a ve vzorci pro hybnost jsou hmotnost projektilu i rychlost v první mocnině, takže hybnost těžkého projektilu je relativně mnohem vyšší než lehkého (při stejné úsťové kinetické energii).
Takže nechápu ty řeči o nemožnosti udržel Casull. Ano, bolí zápěstí, ale když z toho chcete střílet, tak prostě střílíte. Fakt dojemné, číst názory lidí, kterým to někdo půjčil, doma to nemají a litují se. Proberte se! Co vlastně chcete? Aby nám zákonodárci taky zakázali střílet tyto náboje, jako na zmiňovaném Slovensku, třeba s odkazem na to, že průměrný český střelec podle vlastních slov zbraň v ráži 454 nebo 50 při výstřelu neudrží v ruce?
Hm, tuhle jsem koukal na maníka kterej měl tedy tak cca dvakrát tolik co ty a s tou .44 měl obouruč krapet větší problém, než aby mu to tam sedělo. No, asi tedy bude muset víc trénovat.Ares píše:Slime nevím jak jsi to myslel s tou statností, ale mám takový pocit, že mých 50kg živé váhy tady vede co se subtilnosti týče. Nestřílel jsem sice z .50AE Desert Eagle ale z .44 a musím říct že to zase taková rána není ... z jedné ruky se to dá udržet v pohodě a na 25m trefit kam si jen řekneš .. díky své váze suprově přesný. Co se týče CZH nechápu kde máš problém s kopáním a problémem to ustát .. střílel jsem z něj na vojně a v pohodě ... teď střílím z Mosina náboje 7,62x54R a problém taky nemám.