pepoto píše:Cernunos: tahle receptura klasickeho mazani se dela,protoze proste funguje a jsou lidi co se snazi nejvic napodobovat dobovou strelbu a toto puvodni mazani. Ale ja sam se taky s nicim patlat moc nehodlam s vice duvodu,tak taky obchazim a vesmes sem si svuj zpusob nasel,ale kdyby to zalezelo jen na me,tak pubodni receptutu zkusim taky,ale pro tu moji obcasnou strelbu se ani nevyplati.
cernunos píše:Proč to dělat složitě když to jde jednoduše,jen jsem chtěl vědět,zda je mezi nimi nějaký kvalitativní rozdíl,to je vše.A máš pravdu že to různé laborování k předovkám patří ale tohle škvaření sádla apod klidně rád obejdu

Řekl bych, že je to blbost.
Za prvé, pokud člověk není oslíčku otřes se, tak záhy zjistí, že komerční mazání a extra zvláště pak komerční flastry jsou strašně drahé.
Totéž platí o kulích, ale tam je to přece jen trošku něco jiného: za prvé to prostě není ze dne na den, umět udělat rozumné závaží, také jsou tam nějaké pořizovací náklady na kleště etc., a pak jsou tam ne úplně nejzdravější výpary a dělat to třeba v zimě v kuchyni v nějaké garsonce není ta pravá ořechovka. Čili lití kulí není podle mne pro každého, nebo rozhodně nejde ruku v ruce s nákupem předovky a začne být zajímavé až od nějakého počtu vypálených střel měsíčně.
Jiná věc jsou ty flastry, to dokáže každý a je to téměř nutnost, hlavně u delších zbraní, pokud člověk nechce střílet "natvrdo". Mazání je s tím spojené. Nikdo neříká, že je nutné hnedka škvařit lůj. Já používám ricinový olej, litr stojí něco málo přes stovku, a včelí vosk se prostě nějak musí sehnat. Mazání samozřejmě napoprvé netrefíš úplně 100%, ale není to žádná věda a dělat se to dá kdekoliv u zdroje tepla. Nekazí se, nesmrdí, uděláš si várku a máš třeba půl roku vystaráno. Navíc to má samozřejmě ten hlavní půvab, že si uděláš "svoje mazání" přesně na svůj styl nabíjení, rozměr kule a tloušťku flastru.
Namaštěné flastry nevysychají ani neplesniví, mazání v piksle také ne, takže nevidím důvodu, proč by se to na nějaké občasné střílení nevyplatilo.