Co si mysl?te o kulov?ch jednu?k?ch??
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Rád bych si pořídil kul. jednušku(konkrétně IŽ 18 - 308W). Máte z touto zbraní skušenosti? Já jsem začátečník a potřeboval bych radu, jestli tuto ruskou, anebo od jiné firmy? Myslíte, že tato ráže je na odstřel černé a srnčí zvěře vcelku optimální? A jakou byste mi doporučili na ni dát optiku a s jakou montáží. Děkuji za vaše odpovědi. 

Re: Co si myslíte o kulových jednuškách??
Mily Hanzi,Hanz píše:Rád bych si pořídil kul. jednušku(konkrétně IŽ 18 - 308W). Máte z touto zbraní skušenosti? Já jsem začátečník a potřeboval bych radu, jestli tuto ruskou, anebo od jiné firmy? Myslíte, že tato ráže je na odstřel černé a srnčí zvěře vcelku optimální? A jakou byste mi doporučili na ni dát optiku a s jakou montáží. Děkuji za vaše odpovědi.
pred casem zalozil stejne tema Bendy ale v sekci optika.
Precti si.
http://forum.gunshop.cz/viewtopic.php?p=4164#4164
Kulova kozlice uz ztraci teoretickou presnost dobre udelane jednusky. Kulova kozlice ci dvojak ma smysl pri lovu nebezpecne zvere, nebo pri nahankach na zver cernou. Nicmene jelikoz se strili na blizko.. staci jednotna strela do brokovnice. Jednuska ma prave cosi loveckeho... jedna kule... a vic nic...Anonymous píše:radši kulovou kozlici, volil bych 7x64
Nicmene prakticka moc neni... to je pravda... jak pohodlne je po vystrelu hned prebit...
Říkáš, že je 308W v pohodě (Já si taky myslim), Ale dost lidí říká, že je lepší 7,62x54R(Kvůli rantlu na nábojnici do zlam. zbraní). Na 308W je takovéj zobáček na vytahování. Nemá někdo zkušenosti s tim zobáčkem??Jeho životnost, poruchovost, problemovost s vytahováním......????Anonymous píše:Nic proti ní nemám,na kukobroku je také jen jedna kulová rána.Druhou stejně potřebuješ až na dostřel a to pohodlně stačíš přebít.Ovšem na naháňku bych si ji nebral.Cal.308W je v pořádku.
Ja tedy nevim... ale zatim jsem opravdu nic "dostrelovat" nepotreboval. Staci se jen dobre trefit a hlavne... mit vhodnou loveckou munici. RWS TIG je opravdu velmi vhodny pro lov lehci i stredne tezke zvere.Anonymous píše:Nic proti ní nemám,na kukobroku je také jen jedna kulová rána.Druhou stejně potřebuješ až na dostřel a to pohodlně stačíš přebít.Ovšem na naháňku bych si ji nebral.Cal.308W je v pořádku.
http://www.rws-munition.de/en/projectil ... m?navid=19
Souhlasím s Andym! Tohle přece věděl už král všech zálesáků E.T. Seton. "Když si chceš užít lov, pořiď si pušku na jednu ránu. Jestli chceš pustošit, pořiď si mašinkvér!" (Citát z knihy "Dva divoši"). Takže myslím, že Ernest Seton to řekl tak, že k tomu není co dodat. Lovu zdar!Andy píše:Kulova kozlice uz ztraci teoretickou presnost dobre udelane jednusky. Kulova kozlice ci dvojak ma smysl pri lovu nebezpecne zvere, nebo pri nahankach na zver cernou. Nicmene jelikoz se strili na blizko.. staci jednotna strela do brokovnice. Jednuska ma prave cosi loveckeho... jedna kule... a vic nic...Anonymous píše:radši kulovou kozlici, volil bych 7x64
Nicmene prakticka moc neni... to je pravda... jak pohodlne je po vystrelu hned prebit...
Pokřivená myslivecká optika
Nejsou všichni myslivci. Lovilo se a bude se lovit (třebaže ne u nás) lukem a šípem, dávno před tím, než byli myslivci, smrt přicházela pomaleji, žádný šokový efekt a zhasnutí v ohni... přitom to byl lov... nikdo to nemůže popřít. Lovilo se ve skupinách a není nic neetického na víc ranách rychle za sebou, i když vy budete mít jiný názor.
Jen myslivec si myslí, že krmení, posed, opora, optika, dlouhá hlaveň a výkonný náboj = etický lov.
K té přesnosti - jestli Andy nepotřeboval dostřelovat, nikdy, tak buďto málo střílí, nebo nikdy nedělá chyby. To první je jeho problém a to druhé je holá nemožnost.
Jen myslivec si myslí, že krmení, posed, opora, optika, dlouhá hlaveň a výkonný náboj = etický lov.
K té přesnosti - jestli Andy nepotřeboval dostřelovat, nikdy, tak buďto málo střílí, nebo nikdy nedělá chyby. To první je jeho problém a to druhé je holá nemožnost.
Re: Pokřivená myslivecká optika
Samozrejme velmi spravna uvaha. Na rovinu, s myslivosti jsem zacal opravdu "nedavno". Chyby samozrejme delam, ale jelikoz byli zatim takoveho charakteru, ze jsem zver defakto minul (pri nahance prave se zminovanou IZ, se kterou jsem se tolika natrapil) tak nebylo co dostrelovat. Letos padli dva srnci (TIKKa T3)... a tam nebylo co resit.Anonymous píše:K té přesnosti - jestli Andy nepotřeboval dostřelovat, nikdy, tak buďto málo střílí, nebo nikdy nedělá chyby. To první je jeho problém a to druhé je holá nemožnost.
A ze bych malo strilel se mi nezda... strilim cely zivot. Ale ridim se zasadou, radeji trikrat overit pred lovem (sezonou) nez spatne strefit (kdyz clovek mine zas tolik se toho nedeje... krom zklamani). Tim se riziko ze pak budete potrebovat dohledavat a pozdeji dostrelovat znacne snizuje. Defakto limituje k nule.
Re: Pokřivená myslivecká optika
Jasny, lov sipem je dle meho take eticky. Jen to chce jeste vice ukaznenosti a umu. Priznejme si ale, ze to u nas tezko hledat! Vdyt bezni myslivci maji problem se kolikrat trefit i s kulovnici do 100m coz bych srovnal jako se sipem do 20m.Anonymous píše:Nejsou všichni myslivci. Lovilo se a bude se lovit (třebaže ne u nás) lukem a šípem, dávno před tím, než byli myslivci, smrt přicházela pomaleji, žádný šokový efekt a zhasnutí v ohni... přitom to byl lov... nikdo to nemůže popřít. Lovilo se ve skupinách a není nic neetického na víc ranách rychle za sebou, i když vy budete mít jiný názor.