Příspěvek
od B/ONE » 30 led 2022 19:09
Originální puška M24 byla zavedena v USMC a jedná se o Remington řady 700 a dlouhém závěrovém systému. Puška Altaros M24 využívá její podobu, ale co nejdokonaleji ji nekopíruje, ostatně to ani u PCP zbraně není možné.
Pažba: jedná se zřejmě o plastovou pažbu na airsoftovou kopii (snow wolf?), kus který je na fotkách má evokovat pocit hrubě stříkané barvy, kdy barva dopadá na povrch v chuchvalcích a tam zasychá. Botka je stavitelná masivní maticí, lícnice nikoliv a její lomení vybízí k požití textilní nebo kožené cheekpiece jako u originálu. Pojistka chybí, nicméně v pažbě otvor je. Největší odklon od originální zbraně je okénko na spodní straně předpažbí kde vidíme manometr regulátoru, těleso regulátoru, seřizovací matici regulátoru a částečně i manometr kartuše. To považuji za uživatelsky nepřívětivé, manometr není moc dobře vidět a starší majitelé se bez dobrého světla a brýlí asi neobejdou. Navíc jsou oba manometry, resp. jejich stupnice černé a i mě to dělalo problémy a stálo to hodně směrování pušky ke světlu. Rovněž prostor okolo hlavně je větší, hlaveň je válcová, originál má tuším contour heavy palma. Dále nechybí poutka na řemen a šroub na harrisky, což ovšem dnes působí jako anachronismus. Botka mi úplně nesedí, ale možná je originál stejný.
Hlaveň: Ta je ukryta uvnitř ocelové válcové trubky tvořící vnější obal a zároveň kartuši na tlakový vzduch. Na konci je dlouhý závit samec 1/2 UNF krytý maticí bez rýhování. Jak jsem již psal, tvar hlavně nesedí tak úplně do pažby, ale použití oceli kvituji. Samotná duše hlavně má být výrobek fy Lothar Walther s chokem. Délka cca 600 mm.
Závěr: Ten je z hliníkové slitiny a to i jeho pouzdro. Ovládá se podobně jako u originální M24, ale pracovní délka je jen cca 40mm. To stačí na otevření závěru a napnutí bicího mechanismu, vzhledem k tomu, že nad závěrem zůstal můstek spojující kameny weaver listy, není vkládání střel úplně jednoduché a chce to cvik, podle výrobce nemusíte střelu zatlačovat do hlavně prstem, ale vložíte jí do žlábku půlkruhu závěru (ano, tady je to od originálu hodně daleko). A tady pozor: protože je závěr z hliníkové slitiny, není úplně blbuvzdorný a vyplatí se ho ovládat s citem a s úchytem poblíž os pohybu. Takže cestou k sobě tahejte závěr za kliku co nejvíce u závěru a cestou zpět dotlačujte hlavici závěru palcem a pohyb kliky zbylými prsty. Vím co píši.
Spouštění: jazýček spouště je poměrně úzký, přirovnal bych ho tvarem ke spoušti S 631 který asi každý zná. Nepříjemně mě překvapil vakl do strany a mrtvý chod namáčknutí. Samotné spuštění je bodové, klika sebou malinko trhne, ale není cítit žádný pohyb těžkých hmot a akce mechanizmu je opravdu blesková, což je pro přesnou střelbu podle mě opravdu zásadní.
Dnes jsem i ladil a naladil, ale o tom až v týdnu, když půjdou vložit fotky, vložím.
B 96, TAU 7, TAU MK 300, Crosman 1720T