Altaros M24

Vše o vzduchovkách, plynovkách, aisoftu a popřípadě i paintballu.

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

B/ONE
Altaros M24

Příspěvek od B/ONE » 28 led 2022 00:03

A je to tady. Konečně jsme se po letech čekání dočkali. První M24 od Altarose už jsou u zákazníků. I já už jednu zkoumám. Takže rychlé postřehy:

- kartuše je okolo hlavně, jestli nebude tlak v ní opravdu ovlivňovat střední polohu zásahu ukáže čas
- pažba je plastová, taková dost základní, jestli jde vyměnit za lepší šasi jsem se zapomněl zeptat :D
- hlavně samotné jsou LW, nechybí závit na moderátor
- ladění výkonu lze provést imbusem na závěru, musí se přesně dodržet postup podle návodu.

Více o víkendu.

B 96, TAU 7, TAU MK 300, Crosman 1720T
LSoft

Re: Altaros M24

Příspěvek od LSoft » 30 led 2022 05:37

Hmmmmm, gratuluji k účasti na nulté sérii. Nicméně na e-shopu je M24 pořád ve fázi "připravujeme" a bez udané ceny... Takže "hurá konečně je venku" asi nebude platit pro všechny.
strelec01

Příspěvek od strelec01 » 30 led 2022 12:29

Ti co se registrovali e-mailem jsou osloveni v pořadníku přednostně. Až bude rozprodána první série, druhá už by se snad měla ofiko nabídnout přes jejich web. Cena 25.000,- :wink:
B/ONE

Příspěvek od B/ONE » 30 led 2022 19:09

Originální puška M24 byla zavedena v USMC a jedná se o Remington řady 700 a dlouhém závěrovém systému. Puška Altaros M24 využívá její podobu, ale co nejdokonaleji ji nekopíruje, ostatně to ani u PCP zbraně není možné.

Pažba: jedná se zřejmě o plastovou pažbu na airsoftovou kopii (snow wolf?), kus který je na fotkách má evokovat pocit hrubě stříkané barvy, kdy barva dopadá na povrch v chuchvalcích a tam zasychá. Botka je stavitelná masivní maticí, lícnice nikoliv a její lomení vybízí k požití textilní nebo kožené cheekpiece jako u originálu. Pojistka chybí, nicméně v pažbě otvor je. Největší odklon od originální zbraně je okénko na spodní straně předpažbí kde vidíme manometr regulátoru, těleso regulátoru, seřizovací matici regulátoru a částečně i manometr kartuše. To považuji za uživatelsky nepřívětivé, manometr není moc dobře vidět a starší majitelé se bez dobrého světla a brýlí asi neobejdou. Navíc jsou oba manometry, resp. jejich stupnice černé a i mě to dělalo problémy a stálo to hodně směrování pušky ke světlu. Rovněž prostor okolo hlavně je větší, hlaveň je válcová, originál má tuším contour heavy palma. Dále nechybí poutka na řemen a šroub na harrisky, což ovšem dnes působí jako anachronismus. Botka mi úplně nesedí, ale možná je originál stejný.

Hlaveň: Ta je ukryta uvnitř ocelové válcové trubky tvořící vnější obal a zároveň kartuši na tlakový vzduch. Na konci je dlouhý závit samec 1/2 UNF krytý maticí bez rýhování. Jak jsem již psal, tvar hlavně nesedí tak úplně do pažby, ale použití oceli kvituji. Samotná duše hlavně má být výrobek fy Lothar Walther s chokem. Délka cca 600 mm.

Závěr: Ten je z hliníkové slitiny a to i jeho pouzdro. Ovládá se podobně jako u originální M24, ale pracovní délka je jen cca 40mm. To stačí na otevření závěru a napnutí bicího mechanismu, vzhledem k tomu, že nad závěrem zůstal můstek spojující kameny weaver listy, není vkládání střel úplně jednoduché a chce to cvik, podle výrobce nemusíte střelu zatlačovat do hlavně prstem, ale vložíte jí do žlábku půlkruhu závěru (ano, tady je to od originálu hodně daleko). A tady pozor: protože je závěr z hliníkové slitiny, není úplně blbuvzdorný a vyplatí se ho ovládat s citem a s úchytem poblíž os pohybu. Takže cestou k sobě tahejte závěr za kliku co nejvíce u závěru a cestou zpět dotlačujte hlavici závěru palcem a pohyb kliky zbylými prsty. Vím co píši.

Spouštění: jazýček spouště je poměrně úzký, přirovnal bych ho tvarem ke spoušti S 631 který asi každý zná. Nepříjemně mě překvapil vakl do strany a mrtvý chod namáčknutí. Samotné spuštění je bodové, klika sebou malinko trhne, ale není cítit žádný pohyb těžkých hmot a akce mechanizmu je opravdu blesková, což je pro přesnou střelbu podle mě opravdu zásadní.

Dnes jsem i ladil a naladil, ale o tom až v týdnu, když půjdou vložit fotky, vložím.
B/ONE

Příspěvek od B/ONE » 30 led 2022 20:44

20220130_143901.jpg
20220130_142507.jpg
B/ONE

Příspěvek od B/ONE » 30 led 2022 20:53

20220130_142808.jpg
Altaros

Příspěvek od Altaros » 04 úno 2022 17:14

Přidávám jen informaci, že M24 puška je již možné volně zakoupit na našem druhém webu: https://www.militaryairgun.com/cs/pcp-p ... s-m24.html

Pušku prozatím zasíláme jen po EU, jelikož mimo EU je problém s dopravou vzduchovek obecně, což je důvod proč proti původními plánu bylo možné nabídnout určité množství pušek do volného prodeje i z první série.

P.S. informace na webu budeme postupně doplňovat a upřesňovat, dneska se to dělalo trochu ve spěchu a finální korektůra se nestihla.
B/ONE

Příspěvek od B/ONE » 04 úno 2022 21:39

@Detail okénka manometrů
20220130_142800.jpg
B/ONE

Příspěvek od B/ONE » 04 úno 2022 23:34

Ladění: Výkon a konzistenci výstřelů zbraně lze nastavovat dvěma způsoby.

Prvním z nich je šroub bicí pružiny, lze ho ovládat 3mm šestihranným nástrčným klíčem. Zbraň přišla s výkonem dosti pod svým maximem a nevalnou konzistencí, potočením šroubu o dvě otáčky zbraň ukázala svůj potenciál a posílala JSB Exact Jumbo Monster 1,645 g do terče rychlostí 293 m/s s odchylkou do 0,5ms, někdy dokonce v řádu setin. Tolik jsme nepotřebovali a po vystřílení vzduchu naprázdno, což mimochodem stálo mnohem více než výrobcem uváděných deset ran (výkon 70 J), jsme přistoupili k ladění druhým způsobem.

Druhý způsob je nastavení tlaku v regulátoru, ten se provádí plochým klíčem na matici (nebo šroubu?) jež je vidět v okénku mezi plnícím pinem a špatně viditelným manometrem kartuše. Při zmenšování výkonu a tudíž i tlaku je nutné dodržet zásadu nastavovat vždy vyšší tlak, než je tlak v kartuši a v regulátoru. Polopaticky napsáno, nikdy nemačkejte tlak v regulátoru snižováním jeho hodnoty, jinak hrozí (rozuměj dojde) k poškození zbraně a ztrátě konzistence úsťové rychlosti. V návodu je to jasně napsáno a na fakt, že děláte něco hodně špatně vás upozorní i citelný nárůst odporu pohybu klíče.

Na citlivé ovládání závěru jsem upozorňoval z dobrého důvodu. Při střelbě došlo totiž dvakrát k samovolnému spuštění. Otevírání závěru i pohyb vzad se zdál v pořádku, nicméně při pohybu vpřed závěr 3 mm před koncem dráhy narazil na jakousi překážku a po opatrném zvyšování tlaku došlo k výstřelu. Po konzultaci s výrobcem jsme raději volili jemnější přístup a závada se již nevyskytla. Zřejmě zůstala zachycena spoušť. Nicméně tento fakt dosti otřásl mou důvěrou.

Tímto bych chtěl poděkovat majiteli M.L. za zapůjčení zbraně.
Oprava mého minulého příspěvku: M24 byla zavedena u US ARMY, ne USMC.
strelec01

Příspěvek od strelec01 » 05 úno 2022 17:03

Díky za postřehy. Budou také nějaké testy střelby? Majitel nezkoušel zakoupit jejich soustružené ATP střelivo, které by mi k této zbrani více pasovalo?
B/ONE

Příspěvek od B/ONE » 05 úno 2022 22:52

Soustružené střely má, i velký pozemek, ale dnes značně foukalo.

Ještě jsem zapomněl dodat, že zbraň je dosti tichá i při vysokém výkonu, první komoru moderátoru totiž najdeme už na zbrani. Jak je velká, to jsem neměřil, ale na ladění jsme použili moderátor od Josefa 1000 a vydržel to, ale dlouhodobě to samozřejmě nemohu doporučit. Chod závěru bych označil za vše jiné než hladký, ve srovnání s palnou zbraní je to nesrovnatelné.
B/ONE

Příspěvek od B/ONE » 03 črc 2023 11:51

Uz je venku i verze se zasobnikem, ma ji nekdo? Jde zaver porad tak straslive?

https://www.altaros.cz/cs/pcp-pusky/119 ... s-m24.html
Altaros

Příspěvek od Altaros » 07 črc 2023 20:15

Závěr vyžaduje cvik a grip, nic víc, pak ho bezproblému natahují i 8 leté děti, vyzkoušeno před pár týdny na střeleckém dnu, který jsem pořádal. Nevím, zda máš konkrétní u té své nějaký problém, případně zkontrolovat techniku nátahu popsanou v návodu (kam umístit palec atd. obecně není vhodné používat návyky z kulovnice)
Jinak pár lidí ji v ČR má a část šla do zahraničí, ale nemyslím si že při aktuální návštěvnosti fora sem někdo ze zákazníku chodil, ale třeba někdo překvapí.
Altaros

Příspěvek od Altaros » 18 lis 2024 12:19

Chtěl bych informovat, že nové pušky s označením Altaros M24 TCS (TCS - Tactical Chassis system) byly konečně uvedeny na trhu.
Spolu s nimi je možné pořídit i samostatnou duralovou pažbu pro starší pušky M24 s původním plastovou pažbou. Více najedete na našem webu, youtube či FB.

Hlavní předností nové pažby:
Díky použití pevné hliníkové slitiny přináší extrémní tuhost a vysoký střelecký komfort, čímž výrazně zvyšuje přesnost.
Barikádová zarážka ve spodní části pažby je zejména vhodná pro dynamickou střelbu typu PRS.
Pažba je černě eloxovaná se značkovým plastovými díly firem MDT a Magpul.
pazba_bok_optika resample.jpg
Peterko78

Příspěvek od Peterko78 » 18 lis 2024 12:41

Včera jsem zrovna objednal, už se těším :) Původně jsem zamýšlel, že si upravím pažbu od carro form na Remington 700 L/A, ale nebyla skladem v provedení, které
jsem chtěl. Cenově by to však vyšlo stejně jako nová, hotová od Altarose.

Jinak v sekci téma diabolky jsem napsal pytlíkovinu. Hlaveň je standard s 10 drážkami a čokem od LW. Polygonální dělají se 6 drážkami.
„Já jsem ta cesta, pravda a život,“ odpověděl Ježíš. „Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne. Kdybyste mě znali, znali byste i mého Otce.
Odpovědět