Alfa Defender 9mmL v praxi

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Ondísek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondísek » 16 črc 2008 07:58

Jsme už hodně OT. Já jsem používal i docela našlápnuté přebíjenky a nikdy by se mi nestalo, že bych přišel o koule..
Jinak je jasný, že G22 je prostě slabší konstrukce. Já to myslel, tak že je mi to úplně jedno, protože jsem z ní nikdy nevystřelil tolik nábojů abych to poznal.
Nevím, ale pokud někomu vylítne zásobník z Glocka, tak je někde něco špatně...moc silné přebíjenky. Jinak jsem snad ještě nikdy neviděl a neslyšel o pistoli, která by byla primárně konstruována na čtyřicítku. Vždy to byly předělané devítky..Nebo spíš asi o ní nevím..???
O.

JirkaS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JirkaS » 16 črc 2008 08:31

Homer262: .40 je nejlepší služební náboj, pro pistoli na obranu je to nejlepší volba - ale bohužel ne v našich končinách. U nás totiž nejsou pro obranu povolené expanzní střely a pro celopláště nebo polopláště má tento náboj zbytečně moc velký výkon. Takže ho tu u nás používají jen střelci IPSC, aby se dostali do kategorie Major s lepším hodnocením. Alfa Defender je pistole na obranu a ne na IPSC, takže .40 není moc dobrá volba, nicméně proti gustu žádný dišputát, že ...
Homer262

Příspěvek od Homer262 » 16 črc 2008 09:36

Děkuju za vysvětlení. Jak už tady někdo psal, Alfa se dá výměnou hlavně a zásobníku předělat na 9 mmL, je to tak? Kdyby to opravdu ale vůbec nevyhovovalo.
Ještě jedna otázka - máte nekdo zkušenosti s Kevinem v Makarovu? Prý se sporadicky na trhu vyskytuje a je vhodnější než Br. Přijde mně ale, že Kevin je už tak dost malý a při výkonnějším náboji může více kopat.
Poradí někdo, co je vhodnější? :?:
HanuIv
Odborník na zbraně

Příspěvek od HanuIv » 16 črc 2008 10:32

JirkaS píše:Homer262: .40 je nejlepší služební náboj, pro pistoli na obranu je to nejlepší volba - ale bohužel ne v našich končinách. U nás totiž nejsou pro obranu povolené expanzní střely a pro celopláště nebo polopláště má tento náboj zbytečně moc velký výkon. Takže ho tu u nás používají jen střelci IPSC, aby se dostali do kategorie Major s lepším hodnocením. Alfa Defender je pistole na obranu a ne na IPSC, takže .40 není moc dobrá volba, nicméně proti gustu žádný dišputát, že ...
Pod to nezbývá, než se podepsat. Já sám bych to tak dokonale objasnit nedovedl.

Kevin a Makarón: měl jsem v ruce a dokoncel jsem i párkrát bouchl. Já si myslím, že u zbraně tohoto typu je jedno, jestli kope víc než v 9Br (znatelně kope, ale snést se to dá). Touto zbraní se opravdu střílí jen párkrát za rok na střelnici a v sebeobranné situaci je jedno, zda je zpětný ráz silnější, nebo ne. Jinak Kevin v Makarovu je novinka a byl o ní docela zajímavý článek v poslední SŘ. Doporučuju naštudovat.
Fyzikální zákony jsou právě ty jediné, které platí pro všechny. Dokonce i pro politiky a boháče. - Neznámý Génius
K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama - Edmund Burke
Alfonss

Příspěvek od Alfonss » 16 črc 2008 11:39

Ondísek píše:Vždy to byly předělané devítky..Nebo spíš asi o ní nevím..???
O.
A tyto pistole jsou právě poddimenzovaný šroty. Když je to předělaná pětačtyřicítka tak je to košer...
Nikdo

Příspěvek od Nikdo » 16 črc 2008 12:46

Není 40sw na expanzní střelu moc pomalý? Deformuje se taková střela správně v cíli?
predator

Příspěvek od predator » 16 črc 2008 13:01

Expanzní .22 LR se taky deformuje v cíly, tak nevím proč by .40 SW neměla...
"Dokud žiju, ani jedna fašistická kurva přes nás neprojde."
V.I.Čujkov
ramires

Příspěvek od ramires » 16 črc 2008 13:58

Podle mě je Alfa i ve 40sw pro svůj účel dostatečně masivní a dimenzovaná i když v 45acp by se mi pouze na nošení možná líbila víc, ale ono je to v podstatě jedno v jaké ráži si jí kdo pořídí,daný účel splní beze zbytku a pokud se něco „vysype“je na ní 2 roční záruka a servis, a do té doby majitel určitě pozná jestli je ok nebo ji pošle do světa… :D Já osobně tak trochu na všem hledám „mušky“na Alfě Defender jsem jich pár našel a odstranil,ale jsem s ní spokojen a určitě předčila mé očekávání páč jako klon cz75 je materiálově a zpracováním na tom lip než originál(cenově taky), máme za sebou 2080ran(továrních celoplášťů SBaHP) a právě teď se chystám na střelnici z 200ks v kabeli 8) , pohodička….pro běžného uživatele určitě dobrá pistole. A k tomu G22 p.Pekařík z toho prvního vystřílel těch 30000(přebíjených)a pořád funkčního prodal, má nového a je s ním velice spokojen, a můj kolega z práce má ze svého G22 něco přes 10000 a taky ok :wink: .
In vino veritas...
Alfonss

Příspěvek od Alfonss » 16 črc 2008 17:22

Nikdo píše:Není 40sw na expanzní střelu moc pomalý? Deformuje se taková střela správně v cíli?
Pomalý? Já ženu svoje 165gr koule rychlostí blížící se 1100 fps, kamarád co s tím mydlí modified střílí se 140grs kouelma a žene přes 1300 fps... Tobě se to zdá pomalý?

ramires: hele znáš CZ 75 Tactical Sport? myslíš že je to zbraň dimenzovaná na .40 SW? A myslíš že Alfa je masivnější konstrukce, že je dimenzovaná na větší pecku než zmíněný TS?
Všechny Pekaříkovy zbraně mají přece vynikajicí životnost :wink:

Jinak s Alfou Defenderem v .45 ACP jsem střílel a je to vcelku divokej gun, obzvláště s prázdným zásobníkem.... nutno si ale uvědomit, že 40 SW má oproti 45 ACP podstatně vyšší tlaky, tudíž myslím že ta rána bude ještě nepříjemnější....
Nikdo

Příspěvek od Nikdo » 16 črc 2008 18:51

Sem si myslel, že expanzní náboje mají smysl akorát u dlouhých zbraní, kde je rychlost střely vyšší, a z krátkých u 357mag a podobných rychlíků :?:
Alfonss

Příspěvek od Alfonss » 16 črc 2008 18:54

všechno je to pouze o použité střele. Expanzní obvykle bývají lehký, tudíž jdou hnát vysokejma rychlostma.
HanuIv
Odborník na zbraně

Příspěvek od HanuIv » 16 črc 2008 18:59

40SW byla konstruována tak, aby měla devastující účinek se střelou ve tvaru komolého kužele. Taková střela má jako jediná neexpanzní ideální hmotnost střely (protože komolý kužel obsahuje víc materiálu, než třeba oglivál) a při tom má velmi slušnou ranivost (dík plochému temeni).

Současné expanzní čtyřicítky (ale i jiné střely, jiných ráží vždy proporcionálně ke své energii) jsou mírně nepříjemné v tom, že mají tendenci se plnit, nebo nerozvinout. Důvodem je hlavně ona dutina v týle střely která se neotevře, pokud nenarazí do tvrdšího materiálu (svalstvo, nebo kost), ale musí překonat nejdřív vrstvy oděvu. V tomto případě je ale čtyřicítka stále výkonnější než běžný Luger a má tendenci proniknout hlouběji do zasaženého těla.

Na druhé straně mají čtyřicítky několik záporů. Například nutnost robustnější (a větší) konstrukce zbraně a vyšší opotřebení při střelbě. Pokud chcete postavit slušnou čtyřicítku, musíte - zdá se - vyjít z pětačtyřicítky, která má relativně nejblíž energetické poměry. Proto mnohdy zbraně pro 40SW vznikají jako silně upravené klony svých vzorů (např. SIG musel vyrobit nový závěr - P229 a 226 s frézovaným závěrem proti P228 a P226 se závěrem lisovaným z plechu a jiné). Zbraně jiných výrobců jsou zas známé svou nespolehlivostí a nestabilitou pro tuto ráži, pokud vychází z 9mm verzí (Glock a první verze Walthera P99).

Já osobně nemám například se služebními verzemi našich 75tek ve 40SW moc dobré zkušenosti. Kupodivu nejlepší je snad Glock pro Chudé - tedy ČZ 110 - což je dost dobrý žert. Jinak na cizích fórech jsou slyšet často nářky na praskající rybiny rámů (tedy vedení závěru) a vymletá vybrání a žebra na hlavních. Co se týče Alf, tam mám zkušenosti ve 40 SW nulové. Jako jiné ČZ klony jsou ale podle mne stavěny na Lugra a očekával bych zde problémy. Budu ale velmi rád, když mne někdo přesvedčí o opaku.
Fyzikální zákony jsou právě ty jediné, které platí pro všechny. Dokonce i pro politiky a boháče. - Neznámý Génius
K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama - Edmund Burke
JirkaS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JirkaS » 16 črc 2008 22:01

HanuIv píše:40SW byla konstruována tak, aby měla devastující účinek se střelou ve tvaru komolého kužele.
Nevím, nevím ... podle mých vědomostí .40SW vznikl z důvodu špatných zkušeností amerických policistů s evropským nábojem 9mm Luger - poté co US armáda zavedla do výzbroje Beretty 9mm Luger začaly zbraně na tento náboj zavádět i policejní složky. Problém byl primárně ve špatné účinnosti 9mm expanzních střel a to i v laboracích +P. Tak vznikl náboj 10mm AUTO s energií až 1000J. Expanzivost skvělá, účinnost excelentní. Ale kopalo to jako kůň, takže pro opakovanou rychlou střelbu nevhodné, policisti to nezvládali a vraceli se radši k 9mm Luger +P nebo .45 ACP. Takže se zkrátila nábojnice 10mm AUTO tak, aby celková délka náboje byla stejná jako u 9mm Luger (snadná konverze pistolí 9mm na .40 - stejný rám a rukojeť, vyměnily se zásobníky, vyměnily se hlavně a kvůli vyšším tlakům u některých typů zbraní i závěry). Výsledkem byl náboj .40SW, má sice vyšší tlaky a rychlost než .45 ACP a jeho expanzní střely mají skvělou účinnost, ale má menší zpětný ráz. Jenže bohužel, expanzní střely jsou u nás pro civilní použití zakázané :cry:
HanuIv píše:Současné expanzní čtyřicítky (...) jsou mírně nepříjemné v tom, že mají tendenci se plnit, nebo nerozvinout. Důvodem je hlavně ona dutina v týle střely která se neotevře, pokud nenarazí do tvrdšího materiálu ...
Myslím, že jsi naopak nepochopil VÝHODU této vlastnosti. Při vstřelu do měkkého materiálu (živé tkáně) se expanzní dutina rozevírá do měkkého materiálu do stran, střela zvětšuje svůj čelní průřez (expanduje) a to je přesně to co po této střele chceme, aby cíli předala co nejvíc energie, měla na cíl co největší účinek a pokud možno nedošlo k průstřelu cíle. Pokud je ale cíl za pevnou překážkou, potřebujeme nejdřív tuto pevnou překážku prostřelit a pak ještě zasáhnout cíl. Kdyby střela expandovala už na pevné překážce (bacha - tohle dělá EFMJ!) tak se v ní zastaví, nedojde k průstřelu překážky a cíl vůbec nezasáhneme. U střely s dutinou se tato dutina vyplní materiálem překážky a pevný materiál kolem střely navíc zabrání rozevření dutiny (expanzi), střela pronikne překážkou stejně jako celoplášťová střela a cíl může zasáhnout, i když po zásahu měkkých částí už dál většinou neexpanduje (chová se jako celoplášťová). Proto se těmto střelám taky říká tzv. "chytré střely".

Na expanzní střely bohužel musíme zapomenout, takže co se týče Alfy:

1. Pokud bych kupoval Alfu Defender jen na obranu, šel bych do .45ACP s náboji s komolým kuželem a těžkou střelou. Díky váze střely a většímu čelnímu průřezu jsou účinnější než stejné náboje .40SW nebo 9mm Luger.

2. Pokud bych s Alfou Defender chtěl často střílet i na střelnici, šel bych kvůli ceně střeliva do 9mm Luger a pro obranu bych používal komolý kužel a double alfa.

3. O .40SW bych uvažoval pouze v případě Alfa Combat (full size), pokud bych chtěl opravdu levnou pistoli a vyzkoušet si major faktor pro IPSC Standart.
Naposledy upravil(a) JirkaS dne 17 črc 2008 08:09, celkem upraveno 1 x.
Homer262

Příspěvek od Homer262 » 16 črc 2008 22:56

Děkuji. Podobně jsem uvažoval, avšak bez této excelentní znalosti historického a technického pozadí.
Od .45 mě odradilo to, že chci zbraň na obranu (opravdu nejsem zbraňový fanda, a ani nebudu :cry: ) a nosit tuto ráži mně připadalo trochu neobratné, vzhledem k tomu, že nemám rozměry nosorožce.
.40SW mně připadalo jako maximum možného a zbraň to víceméně potvrzuje. I tak je nošení pod sakem obtížné, ať už v podpažáku nebo na opasku.
Nicméně ještě jednou díky všem za rady a za pomoc začátečníkovi. Vůbec jsem netušil, že svým nekvalifikovaným dotazem vyprovokuji takhle rozsáhlou diskusi. :)
cmk
Odborník na zbraně
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cmk » 16 črc 2008 22:56

Ac jsem Glock-pozitivni, musim uznat, ze G22/G23/G27 mel vzniknout ne prevrtanim hlavne G17/G19/G26, ale radsi mensi dirou v hlavni z G21/G30.

PS: ano, vim, ze tech zmen je tam vic...
Odpovědět