7x64
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
- Bonaventura
to Bonaventura: A co zkusit 8x57JS? Řekl bych, že je to univerzální ráže.
http://www.norma.cc/c8...2&ponents
https://www.hornady.com/shop....
http://www.norma.cc/c8...2&ponents
https://www.hornady.com/shop....
Tak jo... Nerad se míchám do diskuzí, ale přesto...
Jsem myslivec už 25 let a tak snad něco málo o střílení vím. Už proto, že se zbraněmi zabývám mnohem déle a jsem v honidbě, kde se střílí od srnčí až po jelení zvěř..
Univerzální zbraň prostě neexistuje. Každá ráže je vhodná na něco jiného, každá se chová na určitý druh zvěře jinak. Volba vhodné laborace, střely umožní přece jen trochu rozšířit určení dané ráže pro určitou zvěř.
Pokud budeš lovit jen zvěř do velikosti srnčí, případně slabší kusy daňka, muflona, nebo sele černé, jsou vhodné ráže 223rem, 243win a za určitých podmínek i 7,62x39. Když se ale dostaneš ke těžším kusům černé nebo dospělé jelení je vhodná 30-06, 8x57, 8x64, 308win. Mezi těmito rážemi pak jsou 7x57, 7x64, 6,5x 55SE, 6,5x57. Ideální stav je, když můžeš mít kulovnice dvě. Upozorňuji, že to jsou moje osobní zkušenosti...
Jsem myslivec už 25 let a tak snad něco málo o střílení vím. Už proto, že se zbraněmi zabývám mnohem déle a jsem v honidbě, kde se střílí od srnčí až po jelení zvěř..
Univerzální zbraň prostě neexistuje. Každá ráže je vhodná na něco jiného, každá se chová na určitý druh zvěře jinak. Volba vhodné laborace, střely umožní přece jen trochu rozšířit určení dané ráže pro určitou zvěř.
Pokud budeš lovit jen zvěř do velikosti srnčí, případně slabší kusy daňka, muflona, nebo sele černé, jsou vhodné ráže 223rem, 243win a za určitých podmínek i 7,62x39. Když se ale dostaneš ke těžším kusům černé nebo dospělé jelení je vhodná 30-06, 8x57, 8x64, 308win. Mezi těmito rážemi pak jsou 7x57, 7x64, 6,5x 55SE, 6,5x57. Ideální stav je, když můžeš mít kulovnice dvě. Upozorňuji, že to jsou moje osobní zkušenosti...
Jestli ty by sis neměl otevřít online poradnu...Ares píše:Jestli ono to nebude tím, že podle toho co popisuje to spíš bylo srnče a nebo kolouch, protože tohle střela s dospělým udělat prostě nemůže.
SPCE ze springfilda na 50m přes lopatku na srnčím udělá takovej bordel, žes to ještě nevíděl (tys neviděl vlastně nic, já zapomněl že si teoretik).
Pre boha ...nechapem preco sa tu hadate ze aka raz je lepsia a horsia na strelbu na srnciu zver, je to vsetko o strele aku pouzivate !! ale kazdopadne strely od SB ci uz SPCE alebo SP srnciu zver rozbijaju, do akej miery to zalezi od umiestnenia zasahu , ja nesom polovnik ale dedo bol cely zivot a otec poluje 30 rokov, pouzivali doteraz len strely od SB, a zveriny vzdy je znehodnotena ..ak ak niekto tu napise taku hlupost ze po zasahu ,, obidve polky srnca ostali spojene akurat chrbticou, inak vyvrhnuty...taku somarimu som nepocul este nikdy
Optimisti sa učia po anglicky.....pesimisti po čínsky....My realisti sa učíme strieľať
.270
ja osobne pouzivam .270 Win (6,9 x 64) a je to presne to....sam osobne som touto zbranou strelil zatial jeden svoj prvy kus srncej a jednu lisku....lisku som nechal na mieste, bola roztrhnuta po rane na komoru na dve polovice skoro, rozbita na blato....srnec to dostal poza lopatku pomedzi rebra, vystrel cez druhu lopatku (stal trosku sikmo), rana asi na 80m. vstrel malicky, vystrel samo cez lopatku podliatina asi 20 cm, samozrejme rozmlateny vystrelny otvor od kosti na priemer asi 3 cm. nikdy som nevidel u tohto kalibru vacsie podliatiny (v tych u mna vedie jednoznacne .243 Win). Inak touto zbranou poloval moj otec, chodim s nim do lesa od 5 rokov a mam aj nieco odstrielane z roznych zbrani, kalibrov a podobne, bol som svedkom, ako otec ulovil 230 kg karpatskeho jelena asi na 100 m komorovou ranou, ten podisiel asi 30 m a zhasol, iny kus zhasol na mieste....idealny kaliber proste neexistuje, zalezi, co od neho ocakavas....inac balistika vyborna, do 200 m by som sa nebal strielat s dobrou optikou....strelivo pouzivam vlasimske... mozno aj 270-tka by ti celkom sedela...a este jedna vec...v porovnani s 7x64 ma 270 neporovnatelne mensi spatny raz...strasne pohodlne sa z toho striela
Mám CZ 550ku v této ráži. Zatím hlavně zkušenosti s SPCE od SaB. Při zásahu srnčího na komoru vždy přeraženy 3 - 4 žebra. Tedy v této kombinaci na srnčí zvěř nevhodné. Na komoru černé ideální, při zásahu lopatky v zadní poloze s tečováním páteře na druhé straně otvor zvíci dlaně s roztaženými prsty...
Walther P99C AS, CZ 550, S 631