.22 Flobert / 6 mm ME - Flobert SHORT
Moderátoři: Moderátoři, GunShop.cz
Re: .22 Flobert / 6 mm ME - Flobert SHORT
dik, a co hlaveň o délce 300mm, 400mm, 500mm byl by tam vůbec nárůst energie ?
Z předchozího vyplývá, že u flobertek, které jsou všechny kategorie "D" musí být konstrukce uzpůsobena tak, aby úsťová energie nepřekročila hodnotu 7,5J. Dlouhé jsou tedy jen přesnější při střelbě na větší vzdálenosti.skagerak píše:dik, a co hlaveň o délce 300mm, 400mm, 500mm byl by tam vůbec nárůst energie ?
Bavím se pouze o energii (nikoli přesnosti) a pouze o neupravených flobertkách kat. C ( jinými slovy se snažím dobrat jaký má tento náboj výkon, a jaká nejdelší hlaveň u něj má z výkonového/rychlostního hlediska smysl)Albert 22 píše:Z předchozího vyplývá, že u flobertek, které jsou všechny kategorie "D" musí být konstrukce uzpůsobena tak, aby úsťová energie nepřekročila hodnotu 7,5J. Dlouhé jsou tedy jen přesnější při střelbě na větší vzdálenosti.skagerak píše:dik, a co hlaveň o délce 300mm, 400mm, 500mm byl by tam vůbec nárůst energie ?
flobertka kat.D má mít max 7,5 ať je půlmetrovej lauf nebo dvoupalec ... takže toto neřeším
oněch zmiňovaných teoretických 17 J uvedených na modifikaci „Rewolwer Zoraki K-55“
Turcito vyrabaju pre polsky trh predo je tam do 17j, je to oznacenue pre volnopredajne, j na zduchvke mas vyznacena o 15j v cz do 16j ana flobertke mas do 7,5j, ale to vobec nezmanena ze dana zbran m tolko j ale ze dn zbran nepresahuje dane jauly.
Ak niekto tvrdi ze flobertka patri do historie, drista. Flobertku vdaka cenam a legislative nema zmysel kupovat, s flobertku sa musi na strelnicu. Keby bola legislativne v jauloch aj pouuvanim brana obdobne ako vzduchovka tak rdsej budem strilat s lahuckej flobertky so zasobnikom ako z tazkej vzduchovky, pri pcp esteto "prakticke" plnenie. Keby vyrobca chcel tak lahko by dal pre flobertky naboje s vyssim vykonom ako 40j a s presnym dvkovanim aby zarucili peknu konziestenciu, ale je to tak ako to je a na slovensku sa neoplati vlastnit fobertku. A s tym vykonom, najvecsi odpor kladie strela kedsa este len zarezava do drazok hlavne, potom je odpor hlavne aj pri tych 7j zanedabatelny. A pri flobertkach na zbrojak, cim dlhsia hlaven tym vyssi vykon.
Turcito vyrabaju pre polsky trh predo je tam do 17j, je to oznacenue pre volnopredajne, j na zduchvke mas vyznacena o 15j v cz do 16j ana flobertke mas do 7,5j, ale to vobec nezmanena ze dana zbran m tolko j ale ze dn zbran nepresahuje dane jauly.
Ak niekto tvrdi ze flobertka patri do historie, drista. Flobertku vdaka cenam a legislative nema zmysel kupovat, s flobertku sa musi na strelnicu. Keby bola legislativne v jauloch aj pouuvanim brana obdobne ako vzduchovka tak rdsej budem strilat s lahuckej flobertky so zasobnikom ako z tazkej vzduchovky, pri pcp esteto "prakticke" plnenie. Keby vyrobca chcel tak lahko by dal pre flobertky naboje s vyssim vykonom ako 40j a s presnym dvkovanim aby zarucili peknu konziestenciu, ale je to tak ako to je a na slovensku sa neoplati vlastnit fobertku. A s tym vykonom, najvecsi odpor kladie strela kedsa este len zarezava do drazok hlavne, potom je odpor hlavne aj pri tych 7j zanedabatelny. A pri flobertkach na zbrojak, cim dlhsia hlaven tym vyssi vykon.
[quote="skagerak"]dik, a co hlaveň o délce 300mm, 400mm, 500mm byl by tam vůbec nárůst energie ?[/quote"]
Vzdyt to o par prispevku vyse uvadim , naucte se cist lidi.......
Vzdyt to o par prispevku vyse uvadim , naucte se cist lidi.......
Naposledy upravil(a) therion dne 02 říj 2016 19:40, celkem upraveno 1 x.
Pak platí tahle tabulka. Ovšem není to pošetilost střílet z plnohodnotné malorážky (kat."C") předraženým a nepřesným flobertovým střelivem.therion píše:
Pro plnou verzi jsou parametry nasledujici:
22 FLOBERT Sellier a Bellot (náboje se špičatou střelou)
Hlaveň dlouhá 600 mm...............265 m/s..............40 Joule
Hlaveň dlouhá 200 mm...............250 m/s..............36 Joule
Hlaveň dlouhá 100 mm...............180 m/s..............19 Joule
Držitelé zbrojního průkazu mají možnost poněkud širšího výběru... http://www.sellier-bellot.cz/produkty/n ... -produktu/
Ježíš a proč z malorážky! Můžeš si nechat udělat hlaveň bez toho odfrézování, nebo si nechat udělat celou zbraň. A to jak v 7,5 J tak i v 40 J na "C". Nebo i na "B" pokud bude krátká.
Já uvažoval o nové v 7,5 J s inteligentnějším řešením - jen s provrtanou hlavní ala Špilas první generace, zlamovací, rytou, celopažba. No prostě co nikdo nemá. Objednal a kdyby nebyl puškař ... a měl chuť ji udělat, tak už ji mám. Po roce jsem to vzdal.
Já uvažoval o nové v 7,5 J s inteligentnějším řešením - jen s provrtanou hlavní ala Špilas první generace, zlamovací, rytou, celopažba. No prostě co nikdo nemá. Objednal a kdyby nebyl puškař ... a měl chuť ji udělat, tak už ji mám. Po roce jsem to vzdal.
Prach, píst, ... vzduch a bombičky ZATÍM ne.
Jestli se nepletu, tak náplní je černý prach, ne nitroprach. Proto ten humus.therion píše:Zkousel jsem , podrobnosti ve vlaknu o špilasce. Nedoporucuji.smates píše:A co strilet nabojkama Start a pred to brok nebo diabola 5,5mm?Vyjde to podstane levneji.
therion, děkuji za tabulku, albertovi za jeji zkopirovani, omlouvam se, prostě jsem ji nepostřehl
škoda, že to skočí z 200mm rovnou na 600mm.....
(jinak právní stránka, katagorie zbraní atd je mi naprosto jasná, dotazuji se spíše na technickou stránku 22flob. a proto prostě odhlížím od toho, že tady je nějaký limit). Prostě mne zajímá na kolik tento náboj má, a z jaké hlavně,
třeba podle té tabulky naroste energie při trojnásobné délce hlavně jen o 4J (z 200mm na 600mm) což také o něčem vypovídá....
jestli by vlastně nebylo těch 40J třeba z 300mm,350mm,400mm. (no nepřeměřím, nemám čím, a hlavně nemám flobertku ( ani kat "C" ani "D")
škoda, že to skočí z 200mm rovnou na 600mm.....
(jinak právní stránka, katagorie zbraní atd je mi naprosto jasná, dotazuji se spíše na technickou stránku 22flob. a proto prostě odhlížím od toho, že tady je nějaký limit). Prostě mne zajímá na kolik tento náboj má, a z jaké hlavně,
třeba podle té tabulky naroste energie při trojnásobné délce hlavně jen o 4J (z 200mm na 600mm) což také o něčem vypovídá....
jestli by vlastně nebylo těch 40J třeba z 300mm,350mm,400mm. (no nepřeměřím, nemám čím, a hlavně nemám flobertku ( ani kat "C" ani "D")
A propos... měl jsem půjčenou flobertku vyrobenou před 1890 v 4 mm a projde smrkovým coulovým prknem. A desetník to dost pochroumalo obojí na 10 metrů. Fotky možná ještě někde mám, ale nevím, kde je najít.
K jádru pudla - hlaveň vypadala kolem 50 cm. No jo, ale to byla jen trubka převlečená přes hlaveň. Hlaveň jako taková byla 18 cm dlouhá.
K jádru pudla - hlaveň vypadala kolem 50 cm. No jo, ale to byla jen trubka převlečená přes hlaveň. Hlaveň jako taková byla 18 cm dlouhá.
Ja mam flobert 6mm vyrobenou před rokem 1890 a s kuličkou prostřelí desku 3cm a se špičkou 4cm s poplašnákem jsem to nezkoušel.Hlaven má 46cm.
Žádné zbraně nevlastním akorát šavli po dědovi.
A na jakou vzdálenost Vám to chlapci (oba) ta puška prostřelí? Nebo to není důležitý faktor? Já nevím,jsem laik,možná se ptám hloupě.
Zoraki HP-01, .177 , Ultra
Aha no maš pravdu ja to zkoušel ve sklepě na 10 metrů víc nemůžu na větší vzdálenost bych musek na střelnici.petrulin1 píše:A na jakou vzdálenost Vám to chlapci (oba) ta puška prostřelí? Nebo to není důležitý faktor? Já nevím,jsem laik,možná se ptám hloupě.
Žádné zbraně nevlastním akorát šavli po dědovi.
Resit vykon flobky je vcelku zbytecne neb o ten nejde. Naboj byl konstruovan pro tzv salonni strelbu a tam bylo dulezitejsi hledisko hlucnost. Zkuste si vystrelit z puvodni fllobky s dlouhou hlavni v mistnosti a bude vam jasne proc tento naboj vznikl a vcem je jeho hlavni a unikatni prednost. )
Problematika flobertek a jejich historie je popsána časopise „STŘELECKÁ REVUE“ Speciál č. 7_2011 - Flobertky pro každého …
https://www.uloz.to/!KLrtTyeeW/streleck ... azdeho-zip
https://www.uloz.to/!KLrtTyeeW/streleck ... azdeho-zip