Fórum GunShop.cz - zbraně, střelivo, optika

Diskuzní fórum o zbraních, střelivu,optice

Právě je 24 srp 2017 02:12

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 182 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Vysokotlaký kompresor
PříspěvekNapsal: 14 čer 2016 12:48 
Offline

Registrován: 11 úno 2007 16:05
Příspěvky: 423
Bydliště: KYJOV
To je na Nobelovu cenu :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysokotlaký kompresor
PříspěvekNapsal: 15 čer 2016 06:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 09 zář 2009 08:50
Příspěvky: 866
Uzasne dielo a privetiva cena.
Urcite lepsie riesenie ako 3 flase alebo FX Indy/Independence.
Do prdele prave som kupil novu flasu :lol:

Zaujal ma ten maly cca 8W prikon coz je za hodinu tusim 28800 Ws.


Pozn.
Mas tam chybicku "komprosorová"

_________________
AA S510 .177 + Delta titanium 6-24x42 AO
Gamo CF30 .177 + Gamo sporter 4x32
Norinco JW-15A .22LR + Bushnell 3-9x40
Tarus PT22
Ansutz 1517S BR .17HMR + Nikko Stirling Platinum Nighteater 6-24 x 56 AG 30mm
CZ83/7,65


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysokotlaký kompresor
PříspěvekNapsal: 15 čer 2016 07:20 
Offline

Registrován: 10 zář 2010 05:50
Příspěvky: 325
Tento system muze byt zajimavy jen pro nekoho, kdo ma v baraku natazeny "obecni rozvod stlaceneho vzduchu" a nezalezi mu na tom, jak rychle bude lahev nafoukana. Ti ostatni si k tomu musi pripocita to, ze jim vedle toho jeste pobezi "nejaky dilensky kompresor".

Navic predpokladam, ze tento multiplikator bude mit nizkou ucinnost kvuli tomu, ze cast stlaceneho vzduchu z kompresoru se vypousti ze systemu ven .............

Takove AK 150 podle mne odvede lepsi praci.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysokotlaký kompresor
PříspěvekNapsal: 15 čer 2016 07:33 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2014 15:00
Příspěvky: 801
jo a kolikpak se nechá s tím AK 150 natlakovat??? za kolik a kde se to nechá sehnat? hmmm?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysokotlaký kompresor
PříspěvekNapsal: 15 čer 2016 08:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 19 dub 2013 05:55
Příspěvky: 206
Me by spis zajímalo co to je "dostatečně suchý vzduch" , mereno cim? Jaky byl pouzit sensor na mereni RH?

Btw: Jako ta cena je za takove zařizeni zajimava (obdobne kusy 300 bar jsou i za 1000$ , jen by se slušelo to hodit do trosku rozumného vizualu. Plastova bedna od cajku vypada blbe :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysokotlaký kompresor
PříspěvekNapsal: 15 čer 2016 08:20 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2014 15:00
Příspěvky: 801
Jo taky mě to trošku zaskočilo ten vzhled ale je to praktické a levné já to ještě nemám ani doma a už mám v hlavě že si na to udělám bedýnku z nerezu pokud se to tedy nebude vztahovat na záruku jen to přendat do jiné bedýnky. jinak asi se tam žádná voda či bordel nesráží když už to delší dobu testují a používají na měření regulátoru atd....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysokotlaký kompresor
PříspěvekNapsal: 15 čer 2016 09:42 
Offline

Registrován: 10 zář 2010 05:50
Příspěvky: 325
Ja s AK 150 bezne tlacim 270 - 280 bar. Kompresor by samozrejme tlacil dal, ale ja ho pri tomto tlaku zastavim, protoze foukat na 300 bar nepotrebuji. FX plnim na 220 bar a kdyz tlak v lahvi (30 litru) klesne, zase ji dofoukam. Kdyz mas stesti, tak AK koupis na inzerat za velmi pekne penize.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysokotlaký kompresor
PříspěvekNapsal: 15 čer 2016 12:40 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 08 dub 2006 21:24
Příspěvky: 760
Bydliště: Jičín, Liberec
Dodávané množství a tedy i účinnost při použití daného kompresoru si každý může prohlédnout v sekci Rychlost plnění na našemu webu. Rychlost samozřejmě vždy závisí na množství a tlaku dodávaného vzduchu, ale dá se plnit i s obyčejným kompresorem za 2000 Kč, kteří již mnozí mají doma pro foukání kol auta či pro práci v dílně, jen je nutné očekávat delší čas, než s výkonnějším kompresorem.
Pokud vezmu nejbližší možné srovnání, což je americký ShoeBox kompresor, tak jejich varianta za
23 300Kč (celková cena 970 dolaru = 650 USD nákupní cena + 21% DPH + cca. 150 USD doprava) má rychlost plnění 1,75 - 3x menší ( v závislosti na zatížení kompresoru), než náš kompresor s nejslabším poháněcím kompresorem uvedeným v tabulce (Scheppach HC 24 ), který ale i ShoeBox potřebuje pro svůj provoz. Pokud to porovnám s variantou, kdy náš kompresor dostává hodně vzduchu (první kompresor v tabulce) tak rychlost plnění našeho kompresoru je 6,1 - 10,5x větší než zmíněné varianty ShoeBoxu. Jejich rychlejší variantu už ani neuvádím, jelikož její cena je úplně mimo.

Kompresor je zejména určen lidem, kteří mají poměrně daleko nejbližší plnění a nebo těm, kteří chtějí být nezávislí na množství a čase plnění. Kompresor je pro ty, kteří mají možnost mít někde poháněcí kompresor, který přeci jen vytváří hluk a tak je vhodné vlastnit nějakou garáž, dílnu či sklepní prostory. Opravdu bych nedoporučoval ho zkoušet provozovat v panelákovém bytě a prudit sousedy hlukem :) . Díky snadné přenositelnosti je možná i varianta, se domluvit s nějakou místní dílnou, která má vlastní rozvod stlačeného vzduchu a kde bývá dostatečně výkonný poháněcí kompresor.

Vlhkost vzduchu jsme neměřili, ale jelikož v kaskádě odlučovače vlhkosti je použita patrona se silikagelem, kteří používají potápěči pro své kompresory, tak je vlhkost na dostatečně nízké úrovni (http://www.divers-direct.cz/silikagel-p ... -1-kg.html )
Po naplnění bez odlučovače vlhkosti z hadice vytékalo dost vody, při použití kaskádového systému odlučovače vlhkosti a zmíněného silikagelu neukápne ani kapka a ani není náznak po nějakém mlžení při odtlakovávání hadice. Před pár lety jsem navíc provedl kontrolu, kdy jsem rozřízl svoji starou 2l láhev a zkontroloval obsah stěn a přítomnost vody. Stěny nejevili žádné známky rzi a byli úplně suché.

Plastový box je čistě funkční záležitostí. Kdo čekal Picassa tak by se měl raději poohlédnout jinde :)
A teď vážné, zmíněný box plní všechny potřebné funkce a hlavně nezvyšuje celkovou cenu. Snažím se dělat především věci s užitnou hodnotu za rozumnou cenu a při kalkulaci hliníkového krytování by cena narostla a také zejména váha. Pokud chcete něco poslat na druhý konec světa, tak vás začne váha také hodně zajímat. Kdybych dělalo něco se zaměřením jen pro ČR, SR tak váhu neřeším, jenže to bych ani nezačal, jelikož by se náklady na vývoj možná zaplatili za 10-15-20 let a nebo nikdy, vzhledem k velikosti trhu.

Diskuze ohledně AK 150 mi hodně připomíná diskuzi na C-N-C fóru, kdy se porovnával čínský soustruh o váze 400Kg za 100 000Kč vůči 40 let starému 1,5 tunovému stroji za stejné peníze. Ano když seženete starý dobře zachovalý soustruh, tak bude lepší než ten 400kg číňan (už jen kvůli váze), jenže to nic nevypovídá o ceně. Daný starý stroj si za těch 40 let na sebe dávno vydělal a jeho výrobní hodnota byla řádové jiná než toho číňana. Kdyby se ten kompresor AK 150 měl dělat teď jen pro účel plnění lahví, tak by to vypadalo úplně jinak. Navíc se jedná o specifický případ, kdy člověk stráví dost času hledáním zachovalého kusu, musí mít technické přehled, aby ho zvládl zprovoznit a následně opravit až se něco poškodí. O pravděpodobné nedostupnosti náhradních dílů ani nemluvě. Rozhodně nelze hovořit o stroji pro každého. Kdyby to bylo tak jednoduché, tak už ho dávno používá mnohem více lidí. To samé lze říci o starých potápěčských kompresorech. Nikdy nevíte, kdy tam něco odejde a zda to pak bude kde opravit a za kolik.

Já již dostal i dotaz na odprodej původního kompresoru co je prezentován na první stránce, ale o prodeji jsem rozhodně neuvažoval, jelikož ten potřeboval průběžný servis, jak to už u prototypu bývá a žádné sériové díly na něj nejsou.
U nového kompresoru je věc úplně jiná a i v případě nějaké nečekané události (stále je to jen stroj i přes naši maximální snahu o bezúdržbovost a vysokou životnost) není problém dodat potřebný náhradní sériově vyráběný díl či kompresor poslat k nám na servis.

Jako u každého výrobku je to na rozhodnutí kupujícího, ale osobně si myslím, že přidáním další možnosti výběru nelze nic zkazit.

_________________
Především technická videa :
https://www.youtube.com/user/LordAltaros/videos
Zpáravy mi prosím pište na mail, ne do soukromé zprávy.

CZ 200S, AA S400, SSS gunpower a desítky pušek které mě prošly dílnou.

One shot, one kill


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysokotlaký kompresor
PříspěvekNapsal: 15 čer 2016 13:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 31 led 2009 23:13
Příspěvky: 825
Bydliště: u Brna
moc se mě to líbí.
Jen kdybych to měl a chtěl uskladnit, tj. někam na regál,tak by mě vadily dvě věci:
manometr na boku - umístil bych ho pod plastový víčko ve víku krabice.
vývod hadice zepředu - nebylo by marný udělat ji vevnitř na rychlospojku, aby šla pro uskladnění odpojit a hodit do bedny.

jinak, co se týká bedny bez výhrad, jednoduchý, kompaktní, s uchem, prostě v jednoduchosti je krása :-)

_________________
http://david_holub.sweb.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysokotlaký kompresor
PříspěvekNapsal: 15 čer 2016 14:10 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 31 pro 2015 21:44
Příspěvky: 334
Jo,to jsou dobre pripominky.Me by se velice libil hodinometr,to abych vedel kolik uz to ma za sebou a ze je popripade cas na servis - nekdo fouka denne,jiny 1x za mesic.Takze x set hodin a vim ze je cas na kontrolu


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysokotlaký kompresor
PříspěvekNapsal: 24 čer 2016 11:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 08 dub 2006 21:24
Příspěvky: 760
Bydliště: Jičín, Liberec
Díky za připomínky, většinu jsme sami již také probírali. Zakrytování se řešili až po vytvoření vlastního kompresorového násobiče, takže to vždy bylo něco za něco. Vyvést manometr nahoru by bylo trochu obtížnější. Musel by se vyvést na hadičku co vydrží 50-60bar a odpovídající rychlospojky a pak by zase vyčuhoval nahoře. My ten násobič máme běžně daný v dílně vesměs uprostřed cesty a zatím se nám manometr poškodil nepovedlo i přesto, že to jeho umístění není nejvhodnější. Ten manometr by bylo eventuelně možné nahradit jen závitovou zátkou a připojovat ho jen pro diagnostiku, jelikož tam nemusí být přítomen.
Výstupní vysokotlakou hadici je možné z kompresoru vyšroubovat a na její místo našroubovat paintball rychlospojku (závit G1/8) a pak je možné zmíněné provedení. V základu o tom neuvažujeme, jelikož to je dalších 200Kč za rychlospojku + výroba samice rychlospojky. Aktuálně když chci kompresor přenášet, tak prostě konec hadice hodím dovnitř a kompresor zavřu. Ten plast se poddá a nechá okolo hadici prostor, ale zároveň konec bezpečně drží uvnitř, takže nikde neplandá. Případě konec je možné zachytit za ucho.
Co se týče hodinometru, tak by se muselo udělat nějaké vlastní řešení, jelikož to není jako u klasického kompresoru poháněné motorem na které by se to dalo připojit, ale vesměs tam je el. část jen v podobě ovládání přepouštění vysokotlakého vzduchu před či za píst. Čistě počítat čas také není možné, jelikož rychlost pohybu pístu závisí na množství dodávaného vzduchu. Jediné co by se asi dalo udělat je nějaké inkrementální počitadlo, které by počítalo počet cyklů. Na druhou stranu se zde nedělá nějaké preventivní údržba a například výměna poškozeného těsnění se provede dle toho, že kompresor začne plnit pomaleji, případně dle průběhu středotlaku na zmíněném kontrolním manometru. Není zde nějaké výměna oleje, či něco podobného.
Jediná pravidelná údržba je výměna či regenerace náplně silikagelu. U nás v dílně ji měníme, respektive regenerujeme po zhruba 30-40 napuštění láhví z 200 na 300bar o objemu 4l. Tento interval ale nebude vždy stejný, jelikož záleží na okolní vlhkosti. Je vhodné udělat kontrolu stavu silikagelu po každých 5 plněních dle barvy silikagelu (zabere to asi tak 30s)

_________________
Především technická videa :
https://www.youtube.com/user/LordAltaros/videos
Zpáravy mi prosím pište na mail, ne do soukromé zprávy.

CZ 200S, AA S400, SSS gunpower a desítky pušek které mě prošly dílnou.

One shot, one kill


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysokotlaký kompresor
PříspěvekNapsal: 24 čer 2016 14:32 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2014 15:00
Příspěvky: 801
Ondro nechá se prosím tě třeba ten silikagel prohodit za silikagel z pumpy hill mk 4 nebo raději vypect ten originální.? že by se to dalo střídat... ale ten co tam je ma jinou strukturu a zatím nezezelenal ale moc jsem toho nenafoukal zatím...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysokotlaký kompresor
PříspěvekNapsal: 24 čer 2016 17:20 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 08 dub 2006 21:24
Příspěvky: 760
Bydliště: Jičín, Liberec
Nevím jaký je v dané pumpě, takže to nemůžu posoudit. Důležité je aby neobsahovalo jemný prach, přestože máme v patroně filtry na obou stranách. My tam dáváme tento přičemž zmíněné jedno balení je na 10 naplnění patrony.
http://www.laboratorni-potreby.cz/pasty ... silikagel/

Tedy pokud by někdo nechtěl regenerovat tak mu to balení stačí taky na hodně dlouho. My na jedno balení s průběžnou regenerací jeli několik let (foukání denně 1-2 láhví 4l ).

_________________
Především technická videa :
https://www.youtube.com/user/LordAltaros/videos
Zpáravy mi prosím pište na mail, ne do soukromé zprávy.

CZ 200S, AA S400, SSS gunpower a desítky pušek které mě prošly dílnou.

One shot, one kill


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysokotlaký kompresor
PříspěvekNapsal: 02 zář 2016 19:32 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 08 dub 2006 21:24
Příspěvky: 760
Bydliště: Jičín, Liberec
Přináším pár aktualit.
Vyzkoušeli jsme poměrně nezvyklí zdroj tlakového vzduchu pro kompresor, který se ukázal velmi efektivní . Tímto zdrojem je kompresor v běžném kamionu. Většina kompresorů v kamionech má výkon ještě větší než jaký máme uvedeno v naší tabulce u nejlepšího kompresoru a většinou dodávají okolo 650 L/min stlačeného vzduchu o tlaku až 12bar. Vyzkoušeli jsme prozatím náš kompresor napojit na přívod tlaku v kabině u řidiče, který byl omezený na výstupní tlak cca. 7 bar a rychlost plnění byla o trochu rychlejší než pro prostřední kompresor (Hecht 2351 2,2kW) což už je poměrně slušná rychlost plnění. Jak pořídíme redukci na napojení přímo na vzdušník, tak předpokládám, že rychlost plnění bude ještě větší než pro náš nejvýkonnější kompresor.
Pokud jste například sami řidičem kamionu a nebo máte známého co před domem kamion parkuje, tak to může být pro Vás zajímavá alternativa, bez nutnosti kupovat poháněcí kompresor :wink:

Další novinkou je spuštění samostatného webu pro kompresor na adrese http://altaros-compressor.com/cz/
Dále jsme udělali na CNC frézce řezy a z nich postavili model kompresoru pro snadnější pochopení funkce a ukázky vnitřní struktury. Odkaz na fotky řezů s popisem dílů najdete zde, snad se budou líbit :) :
http://www.altaros.cz/cs/ostatni-prislu ... a#demoTab8

zde je jedna ukázka řezu:
Příloha:
4Altaros compressor cross section2-resample.jpg
4Altaros compressor cross section2-resample.jpg [ 70.19 KiB | Zobrazeno 650 krát ]



Jako poslední jsem udělal nové video, které obsahuje kompletní (bez střihu) plnění 7l láhve z 200 na 300bar s postupným měřením provozní teploty jednotlivých dílů kompresoru. Link na video najde zde:
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 77kafppG0U
Při běhu poháněcího kompresoru teplota v místnosti postupně rostla, takže výsledná maximální teplota vysokotlakého válce se pohybovala okolo 50 C .

Na závěr bych chtěl poděkovat všem zákazníkům za jejich důvěru v tento projekt a věřím, že budou i nadále spokojeni.

_________________
Především technická videa :
https://www.youtube.com/user/LordAltaros/videos
Zpáravy mi prosím pište na mail, ne do soukromé zprávy.

CZ 200S, AA S400, SSS gunpower a desítky pušek které mě prošly dílnou.

One shot, one kill


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysokotlaký kompresor
PříspěvekNapsal: 04 zář 2016 21:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2014 15:00
Příspěvky: 801
Ondro já ti to zapomněl napsat já už právě ten z kamionu mám sehnany jen zatím není dodany motor by se našel a potřebuji to nejak zbastlit... bohužel jsou tet jiné priority které řeším ale věřím že se k tomu dohrabu a zprovoznim to... nejspíše hodím email :-D


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 182 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz
phpBB SEO