Ad pytlačení: málokdo si dnes tak časově náročnou zálibu může dovolit: kdo má rodinu/děti + stálou práci, pro toho je nedosažitelný luxus: noc proflákaná v lese obcházením pastí či na čekané - možná tak jednou do roka na dofče. Navíc ta následná pracnost: úlovek začerstva vyvrhnout, stáhnout, ugrilovat .. přebytky zavařit - to je tólik práce (v porovnání s hotovými jídly z mražáku), že kořist (ulovené maso) lidi spíše odradí nežli by přitáhlo. Pytlačení je dnes spíše řehole pro opravdu zanícené - lidi ho odkládají na "až jednou" - v důchodu a tak.maldigola píše: . . . . Všechny ty pytlačky co si chlapi dělají asi svou funkci plní. . . .
Takže znám vášnivého pytláka - ulítlého do post-apo (profesí IT), který si vyrábí vlastní pasti na bázi Brise Sense & spray: senzor pohybu nespouští osvěžovač vzduchu, ale spoušť 1-ranky s tlumičem. Dokonce vyráběl dvojitou IR-závoru, která po linii paprsků vystřelí z brokovnice a pak mu o tom pošle SMS-ku. Na obhajobu: takovéhle pasti jen vyrábí, neloví s nimi - ani potkany ne. Praktikuje jen rybolov s 500000 Voltovým paralyzérem.
Pytláctví je dneska naprosto jinde, naprosto jinde jsou i pytlácké zbraně. Kdo dodnes pytlačí se vzduchovkou doma převrtanou na .22LR, ten zaspal dobu.