V rámci zimnej nudy som experimentoval s brokovými "slugmi" do karabíny, použil som papierovú dutinku 11m zospodu uzatvorenú, do nej 24 kusov 4,5mm olovených brokov a na to kvapku vosku aby to celé držalo pekne pokope. Celý náboj mal 250 grainov. Dal som pod to 4g vezuvitu, korkovú namazanú upchávku a nad to ešte jednu korkovú namazanú upchávku.
následne som vybehol von, do hlavne to išlo ideálne ztuha, dal terč kartón cca 60x60cm a z 10m strelil. Podľa slabšieho spätného rázu by nezaškodila silnejšia koncová upchávka alebo minimálne 5g rýchleho swissu. V terči nebolo nič

Následne som sa priblížil na 7m a dal z druhej hlavne ranu - skontroloval som nabijakom či sa neposunula, ale držala dobre a v terči sa ukázal takmer dokonalý kruh -viď foto, len je zozadu, kde sú otvoru viditelnejšie.
Roztočenie symetricky uložených brokov (pasujú presne štyri do štvorca do tohto priemeru hlavne v jednej vrstve a vrstiev bolo 6) robí úplne presnú kružnicu a v mieste kam mierite nie je nič.
Takže je to akurát tak na rozstrelenie zámku alebo pántov zblízka, kde treba poriadnu deštrukciu bez rizika priestrelu a odrazu ale na nič iné. Tak som to sklamaný zabalil a dal do stredu kartónu dve rany z deríčka. Btw, na karabínu som nahodil kolimátor (Meopta Meosight III 3dot) - docela drahý kúsok, zatial je upevnený provizórne a vyzerá to smiešne ale je to paráda mieriť s tým. Ako sa oteplí, pôjdem to nastrielať napresno a keď sa osvedčí, upevním ho natrvalo.
Uvažujem aj vyskúšať vyrobiť plastový slug so silne podkalibernou prekalenou ostro špicatou oceľovou tyčkou, tá by mala mať mimoriadny penetračný účinok (okrem iného vraj prestreluje takáto strela bez problémov aj kevlarové vesty). Otázne je ako je to s legalitou, asi to nechám iba v teoretickej rovine.