P?edovky

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
blecha.z
Re: Předovky

Příspěvek od blecha.z » 07 srp 2012 13:20

Někde na začátku "předovky" je příspěvek Fandy, který během delšího období prováděl testy běžných mazadel z pohledu ochrany zbraně. Pokud si vzpomínám, tak Balistol je vhodný pro rychlou ochranu, na kratší dobu. Asi bych volil WD-čko.
Osobně bych předem koule do flastru nevkládal. Jsou na to dřevěné destičky s otvory, jsou tu taky někde zobrazené. Jde o to, že tuk z látky vymáčkneš a ten zůstane na dřevu destičky, nebo poškodíš vlákna látky. V prvním případě ti zůstane málo maziva do hlavně, v druhém hrozí "načnutí" flastříku a nepřesnost v cíli.

Jim

Příspěvek od Jim » 07 srp 2012 21:29

rik26 píše:Ozaj čím konzervujete svoje zbrane?Je vhodní ballistol?
No, konzervovat můžeš v podstatě jakýmkoliv tukem. Předpokládám, že nemáš flintu viset venku na dešti. Nedělej z toho vědu, jestli máš doma olej na šicí stroje, tak klidně s tím.
Času dosti mám, trpělivost musím míti.
anonim

Příspěvek od anonim » 10 srp 2012 16:05

Kit od Ardesy. Není to lego a o to je to zajímavější skládat :wink:
Přílohy
KIT.jpg
pandrhola

Příspěvek od pandrhola » 10 srp 2012 17:31

Very nice :wink:

Můžeš nahodit prosím link zboží? thx
anonim

Příspěvek od anonim » 10 srp 2012 18:29

KIT ARDESA.
Krabičku již nemám :(
Přílohy
všechno.jpg
Smazaný uživatel 3736

Příspěvek od Smazaný uživatel 3736 » 10 srp 2012 18:51

Túto Philadelphiu som mal, ale už zloženú verziu. Celkom dobrá pištolka na zábavu. Možno sa k nej ešte volakedy vrátim a kúpim si ju. Túto som mal: http://www.ulozisko.sk/obrazky/540337/D ... esa%29.jpg
chacal

Příspěvek od chacal » 12 srp 2012 15:22

Co se týče mazání tak u nás se vyloženě nedá koupit speciální "mazání" (konzervační olej / tuk) na černopraché zbraně.

Ale jedna z nejlepších voleb je tato:

1. Olej Brunox - je to univerzál a ani pažbě vadit nebude na rozdíl od druhých olejů. Drží a nevysychá.
2. KONKOR 101 - je dostupný (a tím i levný) a dobře mastí a hl. nevysychá. Ale zase není dobrý na černěné povrchy a pažby (tím nemyslím, že bych mazal, ale že zateče) takže tam opatrně. KONKOR 103 je ještě lepší, ale v maloobchodě nedostupný. KONKOR je tedy dobrý na nečerněné díly / mechanizmy a do hlavně.
3. WD-40 - je vhodný jen na krátkodobou konzervaci. Ale je výborný na čištění (po koupeli) jelikož vytěsňuje vodu.
4. nejlepší je (ale velmi drahý) Olej - Break Free :arrow: http://www.gunshop.cz/cs/olej-break-fre ... -1092.html
5. Olej Ballistol - není špatný, ale za ty peníze jsou lepší.
Fandaks
Odborník na zbraně

Příspěvek od Fandaks » 12 srp 2012 16:37

Před časem jsem viděl malorážku a několik vzduchovek pěkně chycených rezem a tak jsem se rozhodl udělat jednoduchý test olejů, které mám doma, abych viděl jak si povedou v ochraně kovu před rezatěním.

Zkoušel jsem: KONKOR 101; ONE LUBE; WD 40; BRUNOX; BALISTOL; BREAK FREE; PARKER-HALE 009 a YOUNGS 303.

Použil jsem hřeby-krováky 180 mm dlouhé o průměru 7 mm, kterým jsem uřízl hlavu a čistě zapiloval. Takto vzniklou kulatinku jsem perfektně vyleštil smirk. plátnem, odmastil benzínem a zasadil do dřevěného bloku. Pro namaštění jsem použil pro každý hřeb čistý suchý flastr (hadřík 4x4 cm). Ten jsem důkladně navlhčil daným olejem a hřeb jsem namazal. Olej jsem nechal asi 1/2 hod. působit a potom jsem olej zase lehce setřel, tak jak se běžně ošetřují zbraně. Opět pro každý hřeb čistým suchým flastříkem. Pak jsem vše dal na balkón do venkovního prostředí. .Několikrát za tu dobu pršelo a také byly mlhy.
Výsledky:
1.9. 2006 začátek testu
4 den.... první známky koroze u Brunoxu a Break Free
6 den.... první známky koroze u Konkoru 101, One Lube, WD40 a Balistolu.
9 den.....první koroze u oleje Parker-Hale 009
14 den....první koroze u oleje Youngs 303
Počáteční koroze byla lehká, skvrny šly snadno setřít (barva světle hnědá, skořicová).

Po 40 dnech byly všechny hřeby postižené už dost hrubou korozí, která nejde nijak odstranit, pouze osmirkovat. Relativně nejlíp z testu vyšel Young 303 a Parker-Hale 009, když tyto hřeby byly o nepatný chlup méně rezaté.

Celkově jsem byl ochrannou schopností těchto olejů proti korozi, zklamán. Tyto oleje určitě dokáží po určitou dobu ochránit kov zbraně v suchém prostředí budov, např v 6 patře paneláku (sucho) ale jinak by možná dopadly v přízemním domku staršího typu se špatnou izolací proti vlhkosti nebo v trezorech býv. svazarmovských organizací (netopí se a nevětrá celou zimu), nebo dokonce v nějaké kůlně (aby byla vzduchovka rychle "po ruce").

Teď dělám nový test který je rozdílný v tom, že dobře namazané hřeby jsem neutíral a oleje tak vytvořily silnější vrstvu.
-------------------------------------------
Tak mám první výsledek z druhého testu olejů. Tentokrát jsem hřeby bohatě namazal, ale neotíral. Po 10 dnech jsou vidět na hřebu namazaném Balistolem první drobné rezaté skvrny, hustě po celé ploše. Pouhým okem je vidět jen jiný barevný odstín, ale pod lupou je to naprosto zřetelná rez. Nijak mě to nepřekvapuje protože Balistol se používá u střelby z předovek jako mazání na flastry s vodou jako emulze. Ovšem v tomto stavu emulze nevydrží dlouho, za nějakou dobu se olej oddělí od vody. A v tom to právě je. Voda jde dolů na kov a olej stoupne nahoru jako vždycky. No a pod olejem to začne rezatět. Tak pozor na Balistol ve vlhkém prostředí!! Je vidět, že pro dlouhodobou konzervaci se asi moc nehodí.
Já samozřejmě vím, že na zbraních je mnohem kvalitnější ocel, než jsou hřeby krováky a že ocel na zbraních bude líp odolávat, ale jak je vidět, reklama někdy dost přehání.
Život je příliš krátký na to, abychom ho sdíleli s nějakou ošklivou zbraní.
John Taffin
Fandaks
Odborník na zbraně

Příspěvek od Fandaks » 12 srp 2012 16:39

Test olejů č. 2

Jak jsem už napsal v prvním testu, hřeby použité k testu jsem tentokrát bohatě namazal ale NEOTÍRAL!!! Oleje tak vytvořily silnější ochrannou vrstvu a opravdu mnohem líp odolávaly vlhkosti v ovzduší v období od 12. 10. 2006.
Zkoušel jsem tak jako v prvním testu oleje: KONKOR 101; ONE LUBE; WD 40; BRUNOX; BALISTOL; BREAK FREE; PARKER-HALE 009 a YOUNGS 303.
Oproti výsledkům prvního testu se pořadí odolnosti olejů proti rezavění změnilo a někde dost překvapivě.

12.10.2006 začátek druhého testu.
Výsledky:
12 den.......první dobře viditelné známky koroze u BALISTOLU
19 den......výrazné známky koroze u Balistolu

48 den......první zřetelné známky koroze u oleje YOUNGS 303

73 den.....začátek rezavění u olejů BREAK FREE, KONKORU 101 a ONE LUBE

80 den.....první známky koroze u oleje PARKER-HALE 009

90 den....první známky koroze u oleje BRUNOX

102 den....první a velmi, velmi slabé známky koroze u oleje WD 40!!

Pro porovnání ještě jednou uvádím výsledek prvního testu z 1.září 2006
1.9. 2006 začátek testu
4 den.... první známky koroze u Brunoxu a Break Free
6 den.... první známky koroze u Konkoru 101, One Lube, WD40 a Balistolu.
9 den.....první koroze u oleje Parker-Hale 009
14 den....první koroze u oleje Youngs 303

Je vidět, že silnější vrstva oleje značně zvyšuje odolnost proti korozi v prostředí které sice chrání proti přímému dešti, ale vlhkost vzduchu je běžná venkovní, obvyklá v měsících září až leden. Rozhodně jsem nečekal tak dobrý výsledek od Brunoxu a hlavně od WD 40.
Život je příliš krátký na to, abychom ho sdíleli s nějakou ošklivou zbraní.
John Taffin
COOK

Příspěvek od COOK » 13 srp 2012 09:46

A nyní můj vynález, jak konzervuju svoje pomalu ale jistě kvetoucí plechohyby: Do půl litru benzínu rozpustím asi 5% lithiovky a plechohyb natřu štětcem nebo pocákám postřikovačem. Benzín se vsákne do všech kapilár rezatých plechů a odpaří, takže na místě zůstane film lithiovky, která se nijak neodpařuje, netaje a vodě se směje... Stejným způsobem hodlám i konzervovat pistoli. Výhody jsou ve stabilitě filmu vazelíny a netekutosti, takže nebude potřeba čistit a pálit zápalky před výstřelem, neselže mastný prach a je dobrá konzervace po nabití, kdy stačí jen laufy rychle propláchnout a vykapat...
chacal

Příspěvek od chacal » 13 srp 2012 18:36

Fandaksi velké díky za obsáhlý test!

Já testoval praxí na zbraních, ale hl. na dlouhodobě uložených PeRe. WDčko přiliž rychle vysychalo a tak vznikl můj test, kdy jsem se zaměřil právě na vysychaní olejů.

Aplikoval jsem všechny dostupné oleje (které jsem si v honbě za koupi toho NEJ nakoupil aby mazílci nestrádali) na kousek čistého plátna (co mám na flastry) a pak to vše nechal pěkně na parapetu za oknem. Venku byl přechod jara do léta, tedy slunné dny. Nejrychleji vyschlo WDčko :oops: Ostatní se držely, ale nedéle mi vydržel Break Free + KONKOR a nějaký olej co jsem měl z nabíjecí sady Outers. Brunox jsem v tomto testu nezkoušel jelikož jsem ho ještě neměl, ale teď co ho používám tak konstatuji, že je stejných vlastností jako vítězové v délce udržení masnoty / ochr. filmu.

:idea: Nevíte někdo čím se dříve ošetřovali (mastili) vojenské uloženky? Byla to hustá mastná hmota barvy zkažené marmelády. Ale mastnota držela fest a voda neměla šanci :lol:
Beaver

Příspěvek od Beaver » 13 srp 2012 21:04

chacal píše:...Nevíte někdo čím se dříve ošetřovali (mastili) vojenské uloženky?[/b] Byla to hustá mastná hmota barvy zkažené marmelády. Ale mastnota držela fest a voda neměla šanci :lol:
To bude beztak nějaká vazelína.
Alfa 641
bufallo

Příspěvek od bufallo » 13 srp 2012 22:11

ja pouzivam tento... Klubersynt MZ 4 17... je vyborny, ale nekrestansky drahy... :evil:
najprv ale vystriekam WD-ckom, povytesnovat zbytkovu vlhkost, utriem, a aplikujem silnejsiu vrstvu kozm.tamponom...
ostalo mi nieco z korozivnych skusok co som robil v praci ako vzorka... ma to aj cislo NATO code S761 ako konzervacia zbrani... odolava aj slanej vode...
http://www.olej-prodej.cz/produkt_info. ... cts_id=251
mal som jednu staru flintu ulozenu v trezore ca 3 roky bez siahnutia, no a stale je mastna ako bola ked som ju ukladal... je to plne synteticky olej, nadherne kryje a nevysicha.. robiato aj v spreji, tu vychadza spejovka 400 ml ca 30 €..
http://www.olej-prodej.cz/produkt_info. ... cts_id=249
kersanti

Příspěvek od kersanti » 13 srp 2012 22:29

Na konzervaci stačí jakýkoli konzervační vosk a pro klasiky hovězí lůj.
chacal

Příspěvek od chacal » 15 srp 2012 12:00

Beaver píše:
chacal píše:...Nevíte někdo čím se dříve ošetřovali (mastili) vojenské uloženky?[/b] Byla to hustá mastná hmota barvy zkažené marmelády. Ale mastnota držela fest a voda neměla šanci :lol:
To bude beztak nějaká vazelína.
:arrow: To vím taky, že je to vazelína :lol: :lol: :lol: Ale vazelín je celé spektrum podle specifikací a složení..

Ale mě zajímala spíše detailnější specifikace pro zbraně? Nedávno mi přišel z Asie nůž KUKRI a byl právě potřeny tímto sajrajtem. Na noži ani známka koroze. A to strávil X měsíců ve skladech a v kontejneru na moři. Co dokáže koroze v kontejnerech když jde výrobek z Evropy do Asie / Austrálie jsem viděl na fotkách jedné firmy prodávající strojírenské výrobky do zámoří.

Jde o to, že toto mazivo nebude extra drahé, ale poměrně účinné. Tady se nás výrobci / prodejci snaží často oblbovat o jejich "Hi-tech výrobcích". Ale levné alternativy tady již dávno jsou :wink:
Odpovědět