Chci se přiznat, že nejsem žádný odborník, jen nadšenec který se k většině znalostí progoogloval a velmi rád se nechám přiučit opravdovými odborníky

Doufám že nováčkové ale i kolemjdoucí, kteří o těchto Španělských vzduchovkách uvažují zde naleznou vše co je zajímá a nebudou zakládat nová téma kvůli konkrétním modelům, nebo konkrétním otázkám, tak jak jsem k nelibosti zdejších moderátorů udělal před nedávnem i já. A budou VŠE KE A O VZDUCHOVKÁCH GAMO SMĚŘOVAT SEM. A taktéž doufám že bude tolerováno skalními vzduchovkáři a větrovkáři, kteří zde v drtivé většině nemaji o vzduchovkách této značky dobré mínění.
Předem nějaké informace o vzduchovkách
zde jsou součastná produkce přímo na stránkách Gamo http://www.gamo.com/?ID=53&CategoryID=2
pažby vzduchovek Gamo jsou buď dřevěné (bukové) a nebo plastové (spíše gumoplast). V ruce jsem držel plastové vzduchovky Viper Max a CFX a můžu říci že plast je velmi příjemný a v porovnání s plastem na vzduchovkách Hatsan působý jako když porovnáváte materiál přístrojové desky na Škodě 120 a nové Octavii ve prospěch Gamo. Záleží tedy jen na osobních preferencích a taky na peněžence každého, pro co se rozhodne. Já jako střelec-levák jsem možná pochybil, protože moje CFX Royal s bukovou pažbou má vybrání v pažbě pro tvář jen na levé straně, kdežto plast je oboustraný.
Dále by někoho mohlo zmáct udávaný výkon, nebo také úsťová rychlost kolem 1000 f/s tedy kolem 300 m/s. Tohoto výkonu vzduchovky pro český a slovenský trh nedosahují. Jsme limitováni legislativou, která dovoluje maximálně 16J výkon bez potřeby zbrojního průkazu. Takže zakoupená vzduchovka má na hlavni vyraženo 16J a v cal. 4.5mm vám bude létat kolem 230 - 240 m/s. Je to stále více jak naše Slavie 630/631 kterých dosahují úsťových rychlostí kolem 170 m/s.
A jsme už u prodávaného kalibru. A to 4.5mm , 5.5mm a 6.35mm
4.5mm bude nejlepší pro střelbu do terče a to i na delší vzdálenosti třeba 30m
5.5mm bude zase vhodnější větší likvidaci cíle ale na kratší vzdálenost
6.35mm asi těžko někomu doporučit, díky velké váze diabolky spolu s nižší ústovou rychlostí jde trochu o exota.
Neméně důležité je i to, že s dostupností náhradních dílů v ČR není problém.
Tak a teď o mé Gamo CFX Royal
Mám ji asi týden. Prvním poznatkem při střelbě byly hodně hrubá mířidla. Naneštěstí jsem při manipulaci zachytil muškou, která není vůbec krytá a prasklo mi červené vlákno v mušce. Tak jsem vzal nůž a odřezal to co zbylo. Muška sice postrádá červený bod, který mi moc nevyhovoval pro svoji velikost, ale střílet se s tím dá. Alespoň do doby než dorazí puškohled Delta 4x32 AO. Jinak muška jde bezproblémů sundat.
Dalším poznatkem oproti má Slavii 631 je větší váha předku, které jsem se obával, je to samozřejmě díky páce pro natahování, protože CFX má pevnou hlaveň. Při střelbě na stojku jsem byl moc mile překvapenej, ta váha působý zklidněním míření a já získal oproti Slavii pocit stabilizátoru v rukou. Tady to máme jako bonus, bez potřeby vyrábět na hlaveň závažíčko.
A teď nějaké fotky
V celé své kráse -----------klikněte na obrázek pro zvětšení

zde je vidět označení 16J verze

mnou poškozená a alespoń tochu zachráněná muška

Teď jak střílí
nejprve na 10 metrů těžší diabolo POWER

na 20 metrů téže střelivo

na 10 metrů lehčí terčové diabolo LUX

téže na 20m

Chci dodat, že zatím nic moc výsledek. Ale chvílema foukal vánek, což je hlavně vidět na lehčích LUX. A hlavně jsou mířidla i po odstranění červeného bodu, nebo právě kvůli tomu hodně hrubá a muška mi v nich plave a na 20 metrů pokrývají celý černý prostor na terči. Zítra snad dorazí očekávaná Delta, tak v průběhu týdne snad otestuji a nafotím přesněji. Myslím že zatím byl největší problém mezi zemí a spouští