Asi tři týdny zpátky jsem byl asi poprvé rád, že pořádně fouká, protože jsem chtěl vyzkoušet, kolik bude boční odchylka pro různé střelivo.
Tak jsem šel v PB na pole a dal jsem si na 50m terč tak, aby to foukalo pěkně z boku. Potom jsem se chvíli snažil změřit rychlost větru tím, že jsem pouštěl kousky polystyrénu a stopkama na mobilu stopnul za jak dlouho dopadne na jakou vzdálenost. Vycházelo to na nějakých 7-8m/s, tedy necelých 25-30 km/h, prostě fičelo jak sviňa.
Ta fotka trochu zkresluje, protože jsem musel naklikat o asi tři doty doleva, aby to chodilo jakžtakž do terče. Ale nesnažil jsem se změřit kolik je posun vlivem větru, ale jaký je rozdíl mezi střelivem, takže je to fuk.
Zkoušel jsem vždycky po jednom zásobníku (14 ran) Exacty, Heavy a RS. Střílel jsem to rychle za sebou, aby se nestihla změnit síla větru a opakoval jsem to 2x, jeden terč je na fotce, ten druhý jsem vyhodil, ale vypadal prakticky stejně. Těmi RS jsem po hrubém odklikání mířil na nástřelný terč, Exactama na terč č.2 a Heavyma taky na terč č.2.
První překvapení - nevyhrály Heavy.
Druhé překvapení - nečekal jsem, že mezi nimi budou tak malé rozdíly.
Ten posun oproti bezvětří byl nějakých 12cm pro Exact, 13cm pro Heavy a 14cm pro RS, takže vlastně vždy po jednom centimetru.
U RS jsem si všiml čtyřech výrazných úletů, jinak ty rozptyly vypadají dost podobně.
Třetí překvapení - RS na 50m padají zhruba stejně jako Exacty (Heavy padají jako kráva, to je známá věc). Čekal jsem 3cm ve prospěch RS, ale nic takového se nekonalo. Budem muset změřit BC, asi bude o dost horší.
Tady je ta fotka: