Příspěvek
od menthon1974 » 13 úno 2013 18:05
Rád bych Vám představil předělání mé PCP větrovky CZ 200 Hunter. Úplnou náhodou jsem před lety narazil na výrobce PCP větrovek Edgun a tato větrovka mě velice zaujala,hlavně svým tvarem.Říkal jsem si, mít takovouhle větrovku to by bylo bezvadné,takoví mazel.Jak šel čas a po zjištění kolik stojí si pořídit Edguna,že by za to mohlo být dobré ojeté auto mě přešla chuť si Edguna pořídit.Tak jsem si zakoupil mou první větrovku Hatsan AT-44 ráže 5,5 mm.Jelikož jsem měl poprvé PCP větrovku byl jsem ohromený výkonem a přesností i na vzdálenost 70 metrů,po dvou letech jsem si pořídil CZ 200 Hunter a byl jsem na tolik překvapený přesností,že jsem si říkal to snad není možné trefovat cíl s tak velkou přesností a tak jsem se rozhodl prodat PCP Htsana s tím že si ponechám jednu kvalitní větrovku,kterou dovedu k dokonalosti mim představám. Vše začalo tím jak zvýšit kapacitu výstřelů a mít krátkou větrovku ve stylu Bullpup. Myslím si,že bude zbytečně dlouhé zde psát celí postup jak jsem CZ 200 začal realizovat na papíře až po celkovou práci,tedy budu stručný.Pažba je vyrobena z ořechového dřeva 8 let vyschlého,fošínku jsem zakoupil od jednoho pána který se zabývá pořezem,sušením a prodejem těchto dřevin, povrchovou úpravu jsem nakonec zvolil šelak a musím uznat že to bylo to nejlepší řešení jaké jsem mohl udělat.Dřevo pěkně ztmavlo i v místech kde bylo velice světlé a léta dřeva pěkně vynikly.Ve spodní přední části pažby je zadlabaný z hliníku vyrobený posuvný úchyt na přimontování svítilny nebo dvounožky,tato stávající dvounožka je provizorní abych mohl bez obtíží větrovku nafotit. Komponenty z hliníku jsem si vyráběl sám,kromě propojovací kostky dvou kartuší do jedné poloviční,která se šroubuje do těla větrovky.Na tuto součástku jsem si netroufal udělat,proto jsem si ji nechal vyrobit v jedné zdejší nástrojářské firmě.Propojovací kostka slouží k našroubování dvou kartuší, které mají vymontované uzavírací ventily protože spodní kartuše má přední rychloplnění od Altarose a tímto předním plněním se tlakují obě kartuše najednou v četně poloviční kartuše.V poloviční kartuši je regulátor výstupního tlaku od Altarose. Přemýšlel jsem jak zakončím pažbu a nakonec mne nezbilo nic jiného, použít novou gumovou botku od CZ.Lištu na upevnění puškohledu jsem dělal precizně na rybiny,nechtěl jsem kdyby se někde s puškou ťuklo a nedokonalou lištou se pohnul puškohled a tím následná nepřesná střelba.Ano,puškohled na větrovce je pouze ilustrační a v budoucí době jej budu chtít nahradit mnohem kvalitnějším puškohledem. Jinak nedílnou součástí nového puškohledu bude určitě bublinka viz. Foto.Kapacita dvou a půl kartuše vyjde na 146 ran,od 200 do 90 atm.Sice jsem na vláknu psal že předpokládám 240 ran ale byl to pouze mylný úsudek.Na nabíjecí tyčce jsem udělal ještě jeden zápich pro O-kroužek a musím dodat že se tím podstatně zlepšila těsnost závěru viz.foto.Nová spoušť je pochopitelně propojena táhlem se stávající spouští větrovky a vzadní spodní části nové pažby jsou udělané otvory na seřízení propadu a tlaku spouště ,tento detail brzy nafotím a vložím ke shlédnutí do fotoalba.Celková délka 83 cm, výška od spodku pažby k liště na puškohled 21 cm,váha 3,3 kg.
- Přílohy
-

-

-

Naposledy upravil(a)
menthon1974 dne 14 úno 2013 07:45, celkem upraveno 1 x.