Bushnell 3200 Elite 10x40 Tactical má na pístovku několik parametrů, které by měla dobrá optika splňovat.
1. Je malý - příjemná změna, už mi z těch různých obrů (nejmenuji), co jsem v poslední době viděl šla hlava kolem.
2. Je lehký - váží 439g, to souvisí s rozměry, pístovky jsou těžké samy o sobě, a já osobně v nějaké extra velké hmotnosti zbraně na HFT nevidím žádnou výhodu, spíš naopak.
3. Je jednoduchý - má pevné zvětšení, žádný další mechanismus, čím míň dílů, tím menší možnost, že se může něco podělat. Dokonce (a už vidím jak si ťukáte na čelo

4. Má mildot - to je taky jasná výhoda.
5. Je to známá značka - aspoň teoreticky.
6. Má velká odkrytá točítka - je to pohodlnější.
7. Má velký rozsah klikání - na jednu otáčku dává 10MOA a otočil jsem s tím víc než 7x dokola, takže celkem nějakých víc než 70MOA.
Prostě přemýšlel jsem co a jak na HFT, četl recenze a vypadlo mi z toho todle. Nezávisle ke stejnému názoru došel i Radyx a přidal se i Alexxxus (tímto mu děkuju za dovoz), takže teď máme tři kusy a dáme jim do těla, tak se těšte.

K paralaxe.
Točítko štelování paralaxy nemá a na malou vzdálenost je kříž vidět rozmazaně, ale...
Ale, na HFT se stejně nesmí na optiku šahat.
A seřídit paralaxu u tohodle modelu lze - a to celkem snadno - točením přední části s objektivem.
Když jsem to vybalil, tak jsem s tím hned zkusil točit a nic, zkusím víc, zas nic, zaberu ještě víc, ani se to nehne, zaberu pořádně, furt nic, řikám si, to nejde lidskou silou, co to všude kecali, naseru se, zaberu nelidskou silou a ... povolilo to. Teď to jde lehce.
Zatím jsem jenom zkusil, že to jde. Teď o víkendu plánuju nastavit paralaxu přesně na 30m s tím, že budu střílet mezi 10-50m, kde bych to měl vidět ostře.
Zatím pár fotek.

V porovnání s Falconem 10x44. Noukoment.

A tady před nastavením požadované paralaxy:

A tady po nastavení, na tu mezeru musím koupit nějaký O-kroužek:

edit: překlepy