Fórum GunShop.cz - zbraně, střelivo, optika

Diskuzní fórum o zbraních, střelivu,optice

Právě je 26 zář 2017 01:02

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Broušení nožů
PříspěvekNapsal: 28 kvě 2007 11:28 
Offline
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2006 07:35
Příspěvky: 1480
Bydliště: Praha
Tak se pochlubte čím a jak brousíte své chladné miláčky. Já vzhledem k tomu, že nůž nosím spíš jen do přírody a je to v podstatě pracovní nástroj, tak používám obyč dvoustranný brusný kámen z Probrusu. Kuchyňský nože nejlíp nabrousím na jemným šmirglu pod vodu :) :oops: , ale zajímaly by mě profesionálnější nástroje a techniky.

_________________
www.3h-tritium.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 28 kvě 2007 11:47 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 22 bře 2006 06:47
Příspěvky: 122
Tak já zatím brousím také jen na oboustranným brousku a pak dohlazuji na břidlici a kůži, ale jelikož se mi zatím moc nedaří držet stejný úhel z obou stran (trvá to dlouho než to srovnám), objednal jsem si sadu diamant brousků od DMT, kde jsou vodící tyčky s džákem a na tom to musí nabrousit skvěle každá lama :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 28 kvě 2007 12:02 
Offline
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2006 07:35
Příspěvky: 1480
Bydliště: Praha
Něco takovýho? http://www.noze-nuz.com/dmt/dmtakefcxt.php
Na tom může bejt radost brousit, ale ta cena :?

_________________
www.3h-tritium.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 28 kvě 2007 13:43 
S brusicom na kuchynske noze... :)


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 28 kvě 2007 15:14 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 20 bře 2007 00:51
Příspěvky: 479
Bydliště: Podřipsko
Já nejdřív na hrubovacím kotouči dám ostří požadovaný tvar (většina lidí brousí nože na kolečkách a ty mají tvar majzlíku) potom ho vyhladím na gumopískovém kotouči a na brusném kameni mu udělám ostří. Na jemnějším kameni zahladím škrábance. To všechno pod vodou a pod olejem samo že ne naráz. Nabroušený nůž vyleštím na filcovým kotouči s jemnou brusnou pastou a nakonec přejedu čepel na kůži (starý hasičský řemen).Trvá mi to zhruba půlhodinku a výsledek je ohromující. :mrgreen:

Ale je taky pravdou,že bez talentu k broušení uděláš z nože kopyto i s profesionálním brouskem. :wink:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 28 kvě 2007 16:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 05 bře 2007 20:30
Příspěvky: 649
Nemám žádného svého "miláčka" ale nože brousím karborundovým brouskem a pak je obtahuji ocílkou. Pokud mi na tom moc záleží, tak po jemným karborundovým brousku ještě břidlicí. V podstatě používám nože staršího vydání, duté výbrusy jsou podle mě nanic. Nejde s tím uříznout pořádně ani chleba.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 28 kvě 2007 17:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 20 bře 2007 00:51
Příspěvky: 479
Bydliště: Podřipsko
Skalpel má taky dutý výbrus,ale je pravda,že na každou práci máš používat vhodně vybraný nůž. :wink:


Naposledy upravil J.Laser dne 06 úno 2008 23:16, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 28 kvě 2007 19:22 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 22 bře 2006 06:47
Příspěvky: 122
Silencer píše:
Něco takovýho? http://www.noze-nuz.com/dmt/dmtakefcxt.php
Na tom může bejt radost brousit, ale ta cena :?


Jj, to je přesně ono, ta cena neplatí, mě to bude stát necelých 1 300,- se třema různýma brouskama. Na těch diamantech se prý nabrousí opravdu už velmi kvalitní a tvrdé nože, které by se na obyč brousku brousili velice špatně a dlouho.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 28 kvě 2007 20:00 
Offline
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2006 07:35
Příspěvky: 1480
Bydliště: Praha
Za tu cenu bych to vzal taky. Máš to od nich? Kdyžtak dej link kde jsi to kupoval 8) Jednak přibude novej mazel - ještě váhám - Sog vs. Benchmade a druhak se to do kuchyně taky hodí ne? :lol:

_________________
www.3h-tritium.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 28 kvě 2007 20:01 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 05 bře 2007 20:30
Příspěvky: 649
J.Laser: předpokládám, že nůž u sebe nenosí nikdo proto, aby s ním někoho pitval. Nejen že s dutým ostřím nejde uříznout pořádně (tedy rovně) ani chleba, ale platí to i o dřevu. Vůbec mi uniká smysl těchto ostří u nožů pro praktické, tedy někdy i širší použití. Chtěl bych vidět ty "krasavce" po otevření klasické konzervy ostřím, což je normálním nožem proveditelné bez problému.:wink:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 28 kvě 2007 20:16 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 22 bře 2006 06:47
Příspěvky: 122
Já tedy nevím, ale nepletete si duté ostří s tím zubatým ostřím co je dobrý na přeřezávání pásů, lan atd.? Duté ostří řeže naopak velice dobře a dá se nabrousit velmi ostře viz odkaz : http://www.military-club.cz/view.php?cisloclanku=2002011801

Silencer: Mám to přesně od nich, tedy budu mít. Objednával jsem to tam minulý týden i s dvěma noži, komunikují velice pružně, napiš jim a uvidíš :wink:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 29 kvě 2007 08:16 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 26 pro 2006 22:12
Příspěvky: 281
Bydliště: Ostrava
No ja na noze pouzivam nejaky jemny brousek, netusim co je to zac. Zakoupen kdysi v Roznove na pouti. Jeste se mi doma vali brousek na skalpely a je ze stejneho nebo podobneho materialu. Ostri po brouseni vyhladim ocelovou jehlou. Nak

_________________
CZ 634 .177
Komentáře, rady a postřehy autora, uveřejněné v diskuzích jsou vyjádřením jeho subjektivních názorů a autor při jejich uplatnění třetí osobou nenese žádnou právní ani odbornou odpovědnost.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 29 kvě 2007 17:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 20 bře 2007 00:51
Příspěvky: 479
Bydliště: Podřipsko
Ocílku...ocelovou jehlu nebo jakákoli rovnátka používám při delší práci s masem,protože čepel pod mikroskopem vypadá jako pohoří fagaraš a používáním se každý vrcholek hory ohne jiným směrem a nůž přestane řezat ocílkou se vrcholky zase narovnají no a zas to řeže. Starý a možná i nový japonský nože měly ostří téměř bez tohoto ozubení proto se skoro neotupily a jejich ostří bylo příslovečné. Jenom nevím,jak se v domácích podmínkách aspoň přiblížit této kvalitě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 29 kvě 2007 17:47 
Offline
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2006 07:35
Příspěvky: 1480
Bydliště: Praha
A jde obecně něco říct o hrubosti vhodných brousků? Předpokládám, že na to aby byl nůž aspoň slušně ostrý minimálně od 1000ky vejš ne? Já svýho Wengera nabrousím celkem slušně, ale nikdy neholí :twisted: nebo jen hodně těžko. BTW ani netuším co to je za ocel, protože to výrobce nikde neuvádí :?

_________________
www.3h-tritium.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 30 kvě 2007 20:31 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: 26 pro 2006 22:12
Příspěvky: 281
Bydliště: Ostrava
Silencer> Brouskem na skalpely, umim tu moji letitou dyku nabrousit, ze vezme chlupy na ruce. Ale takove ostri nevydrzi dlouho, staci nakrajet maso na gulas a je to pryc...Nak

_________________
CZ 634 .177
Komentáře, rady a postřehy autora, uveřejněné v diskuzích jsou vyjádřením jeho subjektivních názorů a autor při jejich uplatnění třetí osobou nenese žádnou právní ani odbornou odpovědnost.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz
phpBB SEO